Teken van de overkant: “we wisten zeker dat dit een teken was van pa”

Teken van de overkant: “we wisten zeker dat dit een teken was van pa” Teken van de overkant: “we wisten zeker dat dit een teken was van pa” Teken van de overkant: “we wisten zeker dat dit een teken was van pa”

In ‘Teken van de overkant’ delen we verhalen van lezers die op een moment een teken ontvingen dat hen altijd is bijgebleven. Een teken dat een leven veranderde, inzicht gaf of een zichtbare brug vormde naar het hiernamaals. Graddie Butterhoff sprak met haar vader een speciaal teken af toen duidelijk werd dat hij er niet meer bovenop zou komen. Dit is haar verhaal.

“Mijn vader is overleden op 2 mei 2023. Hij heeft twee weken in het ziekenhuis gelegen nadat wij hem vonden in zijn huis. Hij was gevallen en had een hersenbloeding gehad, zo bleek later. Toen wij hoorden en merkten dat hij er niet meer bovenop zou komen, heb ik hem gevraagd om een teken. Ik vroeg: ‘pa, wil je mij vlinders sturen zodat ik weet dat jij het bent? Geen citroenvlinders, maar echt van die mooie gekleurde, want die zie je minder.’ Ik koos niet zomaar voor vlinders: mijn vader noemde mij altijd ‘madame Butterfly’, omdat ik van meisjesnaam Butterhoff heet en ik nogal graag mag fladderen in het leven.”

Een nieuw begin

“Mijn vader overleed en een maand later ben ik getrouwd. Mijn man en ik waren allebei toe aan een nieuw begin, dus besloten we samen een huis te kopen. Onze eerste bezichtiging was bij een huis dat van kamertjes aan elkaar hing. Iets voelde hier niet goed. Toen de makelaar ons de garage liet zien, zat daar een hele mooie, gekleurde vlinder opgesloten die helemaal in paniek was. De makelaar was zo vriendelijk om de deur open te zetten en de vlinder vloog naar buiten. Ik zei toen tegen mijn man: ‘dat was een teken van pa dat wij in de problemen komen als we hier gaan wonen’. Wij vervolgden dan ook onze zoektocht.

Bij een ander huis hadden we een heel ander gevoel. Er had een creatieveling gewoond, net zoals ik zelf ben. Ook voelde het tijdens de bezichtiging al best wel als thuis. Ons bod werd vrij snel geaccepteerd. Omdat wij niet konden wachten tot het eindelijk ons huis zou zijn, reden wij regelmatig langs. Naast het huis is een soort mini bos. Toen wij daar op een dag liepen, vlogen opeens de mooiste vlinders om ons heen. Ze cirkelden door de lucht, net als in een sprookjesfilm. Mijn man en ik begonnen allebei te huilen, want we wisten zeker dat dit een teken was van pa. We hadden er goed aan gedaan om deze woning te kopen.”

Overal en nergens

Op de dag van de sleuteloverdracht gingen wij uiteraard naar ons nieuwe huis. En wat zat daar op de gevel? Een hele grote gekleurde vlinder! Direct boven de voordeur. Hij bleef er zitten, zelfs toen wij de deur openmaakten. Deze vlinder is regelmatig bij ons in de tuin geweest en ik weet dat het door pa komt. Hij vindt het hier ook fantastisch.

Een paar maanden later had ik het nog steeds erg moeilijk met het verlies van mijn vader, tot op een nacht. Ik droomde dat ik bij hem in een knus huisje was. Hij zei mij: ‘je hoeft niet iedere keer naar mijn graf te komen, want ik ben daar niet. Ik ben aan het genieten en ik ben overal en nergens. Ik fiets en wandel en ben op de mooiste plekken. Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld’. Vanaf dat moment heb ik het gevoel dat het echte rouwen voorbij is. Mijn vader is sowieso om ons heen en hij is gelukkig, dat weet ik zeker.”

Dichtbij mij

“Die grote vlinder heeft mijn man gisteren weer voor het eerst in onze tuin gezien. Mijn vader had onze tuin ook erg mooi gevonden en was, net als ik, een creatieveling. Zijn schilderijen en zijn gitaar hangen aan de muren van ons paleisje. Dat ik weet dat hij het hier ook mooi vindt, geeft enorm veel rust.

Af en toe gaan we nog wel naar zijn graf en nemen we bloemen mee. Toch voel ik aan alles dat hij altijd dicht bij mij is, waar ik ook maar ben.”

Wil je jouw verhaal delen?

Heb jij ooit een ‘teken’ gehad dat je is bijgebleven of het gevoel gehad dat een dierbare vanuit het hiernamaals aan jouw zijde stond? Stuur jouw verhaal in het kort naar webredactie@happinez.nl met het onderwerp: ‘Een teken van de overkant’. Misschien nemen we dan binnenkort contact met je op om jouw verhaal online uit te lichten.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Een teken van de overkant: zo zoekt een overleden dierbare contact met je
Een teken van de overkant: zo zoekt een overleden dierbare contact met je