Een plattegrond van je leven: zo kan een medicijnwiel inzicht bieden

Een plattegrond van je leven: zo kan een medicijnwiel inzicht bieden Een plattegrond van je leven: zo kan een medicijnwiel inzicht bieden Een plattegrond van je leven: zo kan een medicijnwiel inzicht bieden

Het medicijnwiel kun je zien als een plattegrond van het leven. Het geeft het ritme aan van de natuur: de fases van komen, zijn, weggaan en rust. Ook wij doorlopen die fases, en het wiel kan ons daarbij inzicht bieden en houvast.

Misschien heb je wel eens gehoord van het medicijnwiel, het is een cirkel die de kringloop van het leven symboliseert. In feite is het een rondgang door de fases van het leven: geboorte, leven, dood en wedergeboorte. Op elke windrichting is een nieuw inzicht op te doen, en alle plekken aandoen zorgt ervoor dat je hele wiel geactiveerd is, wat leidt naar uitgebalanceerde oplossingen, en in het beste geval naar algehele harmonie.

Krachten aanroepen

Steencirkels en wielen worden al duizenden jaren gebruikt in vele culturen, en iedere traditie geeft er zijn eigen invulling aan. In sommige sjamanistische tradities bestaat het wiel uit 36 stenen, zijn er aan elke plaats een dier, maanstand, plant of mineraal verbonden, die een bepaald energetisch veld representeren. De windrichtingen op het wiel vertegenwoordigen bepaalde krachten die je kunt aanroepen om je te versterken of een andere blik op iets te werpen.

De betekenis van de windrichtingen

Op het noordelijk halfrond werkt het wiel rechtsom, met de klok mee en beginnen we in het oosten, de plek die staat voor een nieuw begin. Daar krijg je inspiratie om de zaden te planten voor morgen. In het zuiden ga je tuinieren, neem je de verantwoordelijkheid voor je plant en geeft hem de omgeving om goed te kunnen groeien. In het westen zie je het resultaat van je werk en kun je de bloemen of het fruit gaan oogsten. In het noorden tenslotte is de bloem uitgebloeid, maar liggen er wel zaadjes in de bodem die rijpen voor een volgende cyclus.   

Herstellen van harmonie

Je kunt een simpel wiel, waar de windrichtingen en hun kwaliteiten op staan, inrichten als een actief altaar en daarop wat je meemaakt een plek geven. Door een wiel neer te leggen, maak je een gewijde ruimte waarin je tot rust kunt komen en kunt voelen wat er speelt, wat er verstoord is en wat er in potentie aanwezig is. Al naar gelang wat je wilt vragen aan welke richting, kun je offertjes op de windrichting naar keuze leggen.

Misschien is er iets op je pad gekomen wat je erg bezighoudt, door dit op het wiel te plaatsen, kun je inzicht krijgen over wat er geheeld wilt worden en hoe je verder kunt. Door een kwestie vanuit alle windrichtingen te bekijken, kun je leren welk perspectief je normaal gesproken inneemt en welke richting minder prettig aanvoelt. Je leert op die manier zaken van meerdere kanten te bekijken, zo kun je oude paden blootleggen en nieuwe wegen inslaan.

Beeld: fotografie door Erik van Lokven, styling door Marita Janssen

Dit artikel is redactioneel ingekort en komt uit Happinez ‘Klein Geluk’. In dit nummer lees je het hele artikel. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.

Meer lezen over spiritualiteit?

Energie verhogen? Gebruik een paarse plaat.

Volgend artikel
Zo maak je je eigen medicijnwiel
Zo maak je je eigen medicijnwiel