Medicijnwiel: hoe werkt het en wat heeft het te vertellen?

Medicijnwiel: hoe werkt het en wat heeft het te vertellen? Medicijnwiel: hoe werkt het en wat heeft het te vertellen? Medicijnwiel: hoe werkt het en wat heeft het te vertellen?

Al vele duizenden jaren maken Sjamanen en andere natuurvolkeren gebruik van het medicijnwiel. Dit is een cirkelvormige krachtplaats met 36 punten waarin jouw levensloop zichtbaar wordt. Een medicijnwiel kan een groot rond bord zijn met 36 ‘vakjes’ of een krachtplaats in de natuur, herkenbaar door 36 stenen die vorm geven aan het wiel. Hoe gebruik je een medicijnwiel en wat heeft het te vertellen?

1 Leg je eigen levensverhaal

Nog geen ervaring met het medicijnwiel? Bezoek een sjamaan, want die kan je begeleiden in het vormen van jouw medicijnwiel en het duiden ervan. Noord-Hollandse sjamanen Arlette Hofmann en Marjolein de Haan werken met een groot bord en een mand met edelstenen. Na een korte uitleg over het wiel en voordat ze iets van me weten, begin ik met het kiezen en leggen van 36 edelstenen. Zodra ik daarmee klaar ben, duiden Arlette en Marjolein mijn wiel aan de hand van de stenen die ik heb neergelegd. Het mooie daaraan is: ik leg zelf onbewust mijn eigen levensverhaal neer.

2 Punten op het wiel

Alle stenen in het wiel hebben hun eigen betekenis, net zoals alle punten. Zo staat de middelste steen voor jouw ziel, ofwel: Wakan. De 7 stenen die om de middelste steen heen liggen, geven je bescherming weer. Hoe (goed) bescherm jij jezelf? Verder liggen er vanuit het midden naar iedere windrichting toe steeds vier stenen. De windrichtingen zijn essentieel voor het medicijnwiel, omdat ze de balans tussen de vier elementen weergeven. Het oosten (water) staat voor nieuwe ideeën en mogelijkheden, het zuiden (vuur) voor overvloed, vervulling en passie, het westen (aarde) voor creatie, transformatie en persoonlijke kracht en het noorden (lucht) voor je essentie en de plek waar je mag schuilen. Tussen twee windrichtingen op het wiel liggen nog drie stenen (in totaal twaalf) die staan voor de vier fases in je leven. Deze 36 punten vullen samen het medicijnwiel.

3 Betekenis punten en stenen

Door naar de stenen en de plekken waar ze liggen te kijken, duidt een sjamaan het medicijnwiel. De stenen hoeven geen edelstenen te zijn, kiezelstenen volstaan ook. Het gaat namelijk niet om de werking van de edelstenen, maar om dat wat ze uitstralen en betekenen binnen het wiel. Een grote donkere steen tussen kleurrijke kleinere stenen kan bijvoorbeeld duiden op zwaarte of een indringende gebeurtenis, een rode steen staat voor passie en een doorzichtige steen voor spirituele interesse. Arlette en Marjolein duiden het medicijnwiel, beginnen bij de middelste steen en lopen daarna de windrichtingen af, beginnende in het oosten.

4 Het wiel lopen

Wanneer helder is waar zich disbalans bevindt, is het tijd om het wiel te lopen. Ik stap in het wiel vanuit het oosten, sluit mijn ogen en wacht op wat er gebeurt. De energie binnen het wiel zorgt ervoor dat ik vanzelf een kant op beweeg. Sjamanen Marjolein en Arlette zien aan deze beweging binnen het wiel waar blokkades zich bevinden en helpen mij die te zuiveren. Na afloop van het wiellopen, voel ik me rustig. Marjolein en Arlette geven aan dat de invloed van het wiel nog lang doorwerkt in de dagen en weken die volgen. Het medicijnwiel is een krachtig instrument om balans te herstellen, zowel geestelijk als lichamelijk, bewust en onbewust.

Meer weten?


Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Energie verhogen? Gebruik een paarse plaat
Energie verhogen? Gebruik een paarse plaat