Dit kun je leren van de Soefi’s

Dit kun je leren van de Soefi’s Dit kun je leren van de Soefi’s Dit kun je leren van de Soefi’s

Soefisme is een mystieke stroming van de Islam, waarin de focus ligt op liefde, harmonie en tolerantie. Hoe we die waarden in ons dagelijks bestaan kunnen cultiveren? Zes lessen van de Soefi’s!

Andrew Harvey, een voornaam vertaler van de Soefi teksten, beschrijft het pad van de Soefi’s als volgt: ‘It is a way to the heart of hearts, to the utmost direct intense experience of one’s sacred identity.

Alles is liefde

Liefde staat centraal in de Soefi traditie en zou onze enige bestaansreden zijn. Als we de goddelijke liefde in onszelf leren ervaren en ons open stellen om liefde te geven en ontvangen, ontmoeten we God.

Dokter Nurbankhsh van de Nimatullah Soefi Orde beschrijft drie niveau’s van liefde. De de eerste is vriendschap: “I for myself, you for yourself; we love each other, but we have no expectations of each other.

De tweede vorm van liefde ervaren we met mensen die heel dichtbij ons staan, met onze familie. Bij deze vorm wordt er veel liefde gegeven en ontvangen, maar wordt er ook veel van elkaar verwacht: “I for you, you for me; we love each other, having mutual expectations of each other.

Het derde niveau overstijgt de liefde zoals wij hem normaal kennen. Het is een belangeloze, onvoorwaardelijke liefde: “I am for you, you are for whoever you choose; I accept whatever you want without any expectations whatsoever.

Deze laatste vorm van liefde is niet makkelijk te bereiken, maar is wel het ultieme streven van de Soefi. Zelfs de mensen die hem kwaad doen of kwetsen behandelt de Soefi met liefdevolle vriendelijkheid. Hij gelooft dat iedereen één is, ziet in een ander zichzelf, en ziet het goddelijke in eenieder.

Onthoud je dromen

Volgens de Soefi’s zijn je dromen een bron van wijsheid, van directie. In je slaap zou je terugkeren naar de bron en rusten in de armen van inspiratie. De droomwereld is de ideale plek voor spirituele groei en heling. Wanneer we wakker worden hebben we de antwoorden op de uitdagingen van het leven. Neem dus de tijd om je dromen te herinneren wanneer je wakker wordt. Schrijf ze op, deel ze met anderen en interpreteer ze. Wat willen je dromen jou vertellen?

Dienstbaarheid

Door jezelf dienstbaar op te stellen deel je de universele liefde van God met anderen. Door anderen te helpen, zonder eigen belang, ben je je ware zelf. Het harde ego verzacht en je cultiveert bescheidenheid, tederheid en liefde. Vooroordelen, arrogantie en verdeeldheid verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Ga op in Rumi

Eén van de voornaamste Soefi dichters is de 13de eeuwse Rumi. Rumi geloofde in het gebruik van muziek, poëzie en dans om het pad van de goddelijke liefde te bereiken. Op basis van zijn lessen kwam het ‘wervelen’tot stand, een Soefi dans waarbij er urenlang wordt rondgedraaid tot de dansers ervaren dat alles één is en dat alles God is.

Soefi vertaler Andrew Harvey schrijft dat de lessen van Rumi ons kunnen bevrijden van de chaotische wereld waarin we nu leven. Ook al ga je niet dansen, het lezen en contempleren van de prachtige gedichten van Rumi laten je de taal van de liefde begrijpen.

We pikken er eentje uit:

De minaar drinkt
De minnaar drinkt de beker
en ziet de Ene.
Wie niet verliefd is drinkt de beker,
en ziet slechts het eigen gezicht.

Tip: in de Happinez shop verkopen we een boekje met de mooiste gedichten van Rumi.

Sterf voor je doodgaat

Soefi’s zijn levensliefhebbers en vieren ieder aspect van het leven. Ze maken geen onderscheid tussen leuk en niet leuk, ieder moment is liefde waard. Een Soefi leeft alsof hij ieder moment kan sterven. Juist daarom is het zo belangrijk ieder moment liefdevol te zijn, om harmonische relaties te onderhouden en altijd te handelen met een liefdevolle intentie.

Aanbid de ‘divine feminine’

Rumi schrijft: ‘Woman is the radiance of God; she is not your beloved. She is the Creator—you could say that she is not created.’

Het Soefisme heeft een diep respect voor het goddelijke in de vrouw, voor de Divine Feminine. De vrouw wordt gezien als het compassievolle hart van de Islam. Wanneer we de Divine Feminine vereren, stellen we ons open voor het ontvangen van hogere wijsheid en inspiratie.

Meer lezen over mystiek?

Volgend artikel
Welk krachtdier staat aan jouw zij?
Welk krachtdier staat aan jouw zij?