3 vragen over het Offerfeest aan Rhaida El Touny

3 vragen over het Offerfeest aan Rhaida El Touny 3 vragen over het Offerfeest aan Rhaida El Touny 3 vragen over het Offerfeest aan Rhaida El Touny

Van zaterdagavond 9 juli tot maandagavond 11 juli 2022 vindt binnen de Islam het Offerfeest plaats. Veel mensen weten van het bestaan van dit feest, maar niet wat er precies gevierd wordt. Zonde, want de gedachte achter het Offerfeest is ontzettend mooi. We gingen in gesprek met moslima Rhaida El Touny, die ons hier meer over kan vertellen.

Wat wordt er precies gevierd tijdens het Offerfeest/ Eid ul Adha?

“Eid ul Adha vindt plaats in de twaalfde en laatste maand van de Islamitische kalender, ook wel Dhull-Hijjah genoemd. In de eerste tien dagen van de laatste Islamitische maand is het aanbevolen om te vasten en om meer aanbidding te verrichten, zoals extra gebeden en het voeden van de armen. Wij vieren de totale overgave/toewijding van profeet Ibrahim (Abraham) toen hij de opdracht kreeg van Allah om zijn zoon Ismaïl (Ismael) op te offeren. Allah verving zijn zoon Ismaïl met een ram dat in zijn plaats werd opgeofferd. Deze gebeurtenis herinnert ons eraan dat alles is gecreëerd door Allah en dat wij naar Hem zullen terugkeren. Het leert ons om niet gehecht te raken aan materiële zaken in dit leven.”

Hoe wordt het Offerfeest gevierd?

“Officieel duurt Eid ul Adha drie dagen, maar de meeste moslims in Nederland vieren het maar één dag. De dag begint in de ochtend met het Eid-gebed. Alle moslims van verschillende culturen komen samen om het Eid-gebed te verrichten in een gebedsplaats, buiten de moskee. Iedereen heeft zijn nieuwste en mooiste outfit aan. Daarna wordt de dag vervolgd met familie, vrienden, eten (heel veel zoetigheid) en cadeautjes.”

Wat zijn de grootste misverstanden rondom het Offerfeest?

“Eid ul Adha draait niet enkel om het offeren van een schaap. Het gaat vooral om godsbewustzijn om dichter tot Allah te komen. Dit doen wij door bijvoorbeeld extra gebeden te verrichten en het geven van aalmoezen. Bij het offeren van een schaap is ⅓ van het vlees voor jezelf en je familie, ⅓ voor vrienden en ⅓ voor de armen en behoeftigen. ”

Rhaida El Touny is kinderboeken illustrator, grafisch vormgever en auteur van het boek: De Cupcake Catastrofe (2022). Je kunt haar hier op Instagram volgen.

Volgend artikel
Kracht van de islam: geven en bezinning
Kracht van de islam: geven en bezinning