Vijf tips voor het organiseren van een plasticvrij feest

Vijf tips voor het organiseren van een plasticvrij feest Vijf tips voor het organiseren van een plasticvrij feest Vijf tips voor het organiseren van een plasticvrij feest

Er bestaan grofweg twee soorten mensen als het gaat om het organiseren van een feestje. Persoon A zoekt het liefst tot in de diepste kelder van het huis (en bij familieleden, vrienden en buren) naar kopjes, schoteltjes en tafelkleedjes om de feestlocatie mee aan te kleden, persoon B gaat voor gemak en kiest wegwerpbordjes, -bekertjes en -servetten met schattig design.

Waar persoon A vervolgens na afloop van het feest drie uur aan de afwas is, is persoon B een kwartiertje met een vuilniszak in de weer. Zo opgeruimd, dat ‘servies’.

Het gemak waarmee die vuilniszak vervolgens bij het vuilnis wordt gezet doet aanvoelen alsof alle kartonnen en plastic afval heel gemakkelijk en voorgoed uit ons leven verwijderd kan worden. En dat is toch ideaal, zeker na zo’n feestje.

Helaas is de realiteit anders. Elke vuilniszak die wij vullen en weggooien draagt bij aan een gigantisch probleem dat dichterbij is dan de meesten zich realiseren. Namelijk de verwoesting van het ecosysteem en de beschadiging van de leefomgevingen van allerlei plant- en diersoorten. En daarmee ook die van onszelf.

Wat denk je ervan, met bovenstaand gegeven in je achterhoofd, om eens een plasticvrij feestje te organiseren? Met de volgende tips is dat helemaal niet zo moeilijk. (Behoor je al tot de plasticvrije feestvierders? Dan niets dan hulde.)

1. Verstuur digitale uitnodigingen

Als je groot fan bent van handgeschreven kaarten en brieven, kan het onpersoonlijk aanvoelen om de genodigden via WhatsApp, e-mail of telefonisch te benaderen. Toch is het, met het oog op het papier dat je bespaart wanneer je voor een digitale uitnodiging gaat, een stap in de goede richting. En een digitale uitnodiging hoeft niet per definitie onpersoonlijk te zijn. Denk maar eens aan een leuke foto of afbeelding, of een persoonlijke boodschap in ieder mailtje dat je stuurt.

2. Wees vindingrijk met kopjes, servetten en bestek

Er zijn talloze manieren om creatief te zijn met kopjes, servetten en bestek. Zo kun je oude lakens en gordijnen omtoveren tot servetten en zijn er bij de kringloop vaak de mooiste vorken, messen en lepels te vinden (wel even goed afwassen). Een leuke, ecovriendelijke vervanging voor wegwerpbekers is de Mason jar, oftewel de weckpot. Deze glazen potten/bekers zijn in verschillende winkels voor een prikkie te vinden en zijn multifunctioneel: het eten dat overblijft na het feestje kun je gewoon in de weckpot bewaren.

3. Kijk verder dan traditionele versiering

Allereerst: vergeet ballonnen, want hoe feestelijk ook, als er eentje van je feestlocatie ontsnapt kan er een dier in stikken. Bovendien zijn de restjes van kapotte ballonnen moeilijk terug te vinden, zeker wanneer je een tuinfeest geeft. Kies in plaats daarvan voor papieren slingers die je kunt hergebruiken. En vergeet de kerstverlichting niet! Een snoer van lichtjes zorgt ook als het geen kerst is voor een knusse sfeer.
Daarnaast kun je de tafels opfleuren met kleine vaasjes die je voor een prikkie op de kop tikt bij de kringloopwinkel. Bovendien staan die ook na het feest nog prachtig in je huis.

4. Ga voor een ecovriendelijk menu

Struin voorafgaand aan je feest met een grote juten boodschappentas over de markt en verzamel heerlijk(e) vers(e) groentes en fruit. Maak er lekkere dips bij zoals hummus en guacamole en vraag bij het Mexicaanse restaurant in de buurt naar een portie nachochips. Ook drankjes hoeven niet uit plastic te komen: kies voor glazen flessen of maak je eigen brouwsel, bijvoorbeeld met komkommer, gember, munt, tonic en ijs. Oh ja: plastic rietjes zijn natuurlijk uit den boze. Gelukkig bestaan er glazen, stalen en bamboevarianten.

5. Wees niet té streng voor jezelf

Misschien krijg je bij bovenstaande tips de kriebels: hoe dan?! Wees in dat geval niet te streng voor jezelf. Een feest moet een feest blijven en het gaat erom dat jij en je gasten kunnen genieten – het liefst op een verantwoordelijke, zero-waste manier, natuurlijk. Niemand is perfect, dus wanneer er the day after toch een zak plastic afval overblijft, laat dat je dan niet weerhouden om de volgende keer weer je best te doen.

Want – cliché, maar waar – alle kleine beetjes helpen. Maak er een feestje van!

Meer lezen? Vijf rituelen voor een feestelijk samenzijn.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
De morele afgunst over duurzaam leven
De morele afgunst over duurzaam leven