Alles uit je carrière halen? Doe deze 7 dingen dan vooral niet

Alles uit je carrière halen? Doe deze 7 dingen dan vooral niet Alles uit je carrière halen? Doe deze 7 dingen dan vooral niet Alles uit je carrière halen? Doe deze 7 dingen dan vooral niet

Heb je het gevoel dat je vastzit in je baan, terwijl je weet dat je veel meer in je mars hebt? Het zou zomaar kunnen dat niet je baas, maar jíj degene bent die de volgende stap in je carrière tegenhoudt. Als je je ambities een kans wilt geven, zorg er dan voor dat je jezelf niet saboteert met deze zeven gewoonten:

1. Je werkt regelmatig over, maar neemt geen tijd voor jezelf

Niet alleen wat je onder werktijd doet, heeft invloed op je werk. Zonder morren langer doorwerken mag dan een goede indicatie zijn dat je je baan serieus neemt; als je alleen maar bezig bent met werken, heeft dat invloed op hoe je je voelt. En dus ook – bewust of niet – op hoe je overkomt. Wil je vol energie en goedgemutst op je werk verschijnen, dan doe je er goed aan om regelmatig tijd vrij te maken voor een flinke dosis zelfzorg. Mediteren, een avondje in bad doorbrengen, yoga of een boswandeling: alles wat je maar nodig hebt om de beste versie van jezelf te kunnen zijn.

2. Je neemt genoegen met een baan waar je niet gelukkig van wordt

Vooral aan het begin van je carrière kan het verleidelijk zijn om elke baan die op je pad komt met twee handen aan te grijpen. Dat is een prima manier om zoveel mogelijk ervaring op te doen en te ontdekken wat je wel en niet wilt. Maar blijven plakken bij een bedrijf dat eigenlijk niet bij je past, bijvoorbeeld omdat je dan in elk geval de zekerheid van een vast contract hebt, is een dikke no go als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling. Als je iets doet waarvoor je ’s ochtends met liefde je bed uitkomt, straal je dat uit. Is het overduidelijk dat je echt passie hebt voor je werk, dan val je op. En dan komt die volgende stap vanzelf op je pad.

3. Je gelooft niet in jezelf

Als jij twijfelt of je het wel in je hebt om je carrière naar een hoger plan te tillen, waarom zou een ander er dan wel vertrouwen in hebben? Twijfelen over je capaciteiten vergroot de kans dat de volgende promotie (alweer) aan jouw neus voorbij gaat. Wees positief over je eigen kunnen en vertrouw op jezelf. Positieve affirmaties of het lezen van zelfhulpboeken, bijvoorbeeld over succes op de werkvloer en persoonlijke ontwikkeling, kunnen je een steuntje in de rug geven.

4. Je vraagt niet om wat je wilt

Je baas heeft geen idee wat jouw ambities zijn, als jij daar niet duidelijk over bent. Wil je een cursus volgen? Vraag erom. Heb je teveel op je bordje en kun je wel wat hulp gebruiken? Wees eerlijk. Stel je proactief op en maak je niet zo druk over wat een ander zal denken als jij ergens om vraagt. Waarschijnlijk zitten de bezwaren vooral in je eigen hoofd, en vind je baas het alleen maar fijn om precies te weten wat jij allemaal kunt en wilt.


5. Je houdt jezelf klein

Volgens een onderzoek van Forbes hebben mannen er weinig moeite mee om te solliciteren naar een baan waarvoor ze niet helemaal gekwalificeerd zijn. De meeste vrouwen solliciteren daarentegen pas als ze aan alle functie-eisen en -voorwaarden voldoen. Eeuwig zonde. Want wie zegt dat je die ontbrekende competenties niet in no time onder de knie kunt krijgen? Toon zelfvertrouwen en solliciteer gewoon naar die functie die je zo graag wilt. Wie weet lukt het niet, maar wie weet ook wel. En dan had je die droombaan dus bijna laten schieten.

6. Je klaagt te veel

Geen enkele baan is perfect. Zelfs als je eindelijk die baan hebt waar je zo hard voor hebt geknokt, mankeert er wel íets aan. Saaie kleine klusjes waar je geen zin in hebt, een luie collega, of te veel vergaderingen die ook nog eens veel te lang duren. Jammerdebammer, dat hoort er nu eenmaal bij. Focus je op het complete plaatje en houd je irritaties voor jezelf. Mopperen doet de werksfeer geen goed en – erger nog – zorgt voor een smet op jouw imago.

7. Je besteedt je tijd verkeerd

E-mailtjes beantwoorden, telefoontjes afhandelen: veel van je dagelijkse werkzaamheden zijn misschien van ondergeschikt belang, maar toch behoorlijk tijdrovend. Zorg dat je prioriteiten stelt en geef voorrang aan wat echt belangrijk is. Begin daar je dag mee, zodat je die taken zo goed mogelijk kunt doen. Het einde van de dag, als je energieniveau niet meer optimaal is, reserveer je voor de losse klusjes die iets minder hersenwerk vereisen.

Meer lezen over werkgeluk?

Vergroot je werkgeluk met deze 5 tips.

Volgend artikel
4 stappen voor een fijne werksfeer
4 stappen voor een fijne werksfeer