Kun je (alweer) niet slapen? Luister naar je lichaam

Kun je (alweer) niet slapen? Luister naar je lichaam Kun je (alweer) niet slapen? Luister naar je lichaam Kun je (alweer) niet slapen? Luister naar je lichaam

Luister eens goed naar de signalen van je lichaam. Misschien probeert het je wel duidelijk te maken dat je de slaap niet kunt vatten door een van deze oorzaken.

Een glas warme melk met anijs, schaapjes tellen, zonder hoofdkussen, met hoofdkussen, een warm bad, aromatherapie, mediteren: slaapmiddeltjes te over, maar soms werkt he-le-maal niets. En hoe langer je ligt te woelen, hoe erger het wordt. Komt dit je bekend voor? Dat kan hierdoor komen:

1. Je sport te laat

Een workout kan wonderen doen voor je nachtrust, maar je ook juist wakker houden. Kies het moment waarop je je in het zweet werkt zorgvuldig. Als je kort voor het naar bed gaan nog intensief sport, kan een overschot aan adrenaline namelijk voorkomen dat je in slaap valt. Doe je de hele dag amper aan lichaamsbeweging, dan ben je ‘s avonds juist weer niet vermoeid genoeg. Probeer dus op een eerder moment van de dag te sporten. Lukt dat echt niet, kies dan voor een vorm van lichaamsbeweging waarmee je alvast in de relaxmodus komt: een ontspannend lesje Yin yoga, bijvoorbeeld. 

2. Je eet te laat

Je lichaam moet hard werken om een maaltijd te verteren. Eet je laat op de avond, dan is het spijsverteringsproces nog in volle gang. Je raadt het al: zolang je lijf aan het werk is, val jij niet in slaap. Hetzelfde gebeurt als je wel op een eerder tijdstip eet, maar een nogal zware maaltijd verorbert. Eet bij voorkeur niet later dan drie uren vóór bedtijd, en kies zoveel mogelijk voor kleinere porties en licht verteerbare voeding.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

3. Je hebt teveel aan je hoofd

Er is weinig zo funest voor een goede nachtrust als een hoofd dat maar maalt en maalt. Piekeren houdt je hersenen in opperste staat van paraatheid. Dat maakt in slaap vallen lastig, hoe moe je lichamelijk ook bent. Maak voordat je gaat slapen je hoofd leeg door in een dagboekje op te schrijven wat er allemaal in je hoofd omgaat.

4. Je hebt teveel cafeïne genuttigd

Zelfs als je koffie ’s avonds laat staan, kan de cafeïne die je gedurende de dag hebt binnengekregen je wakker houden. Drink daarom liever niet meer dan twee koppen koffie per dag en doe dat zo vroeg mogelijk. Thee is een prima vervanger, maar neem dan wel een variant met zo weinig mogelijk (of beter nog: helemaal geen) cafeïne. Rooibos, bijvoorbeeld, of een puur natuurlijke kruidenthee.

5. Je kijkt teveel op een scherm

Als je volgens je biologische klokje zou leven, word je wakker door de zonsopkomst en slaperig bij zonsondergang. Kunstmatig (blauw) licht schopt dat proces behoorlijk in de war. Scroll je vaak nog ‘eventjes’ door je Instagram-feed voordat je je nachtlichtje uitknipt? Door het licht van het schermpje denkt je lichaam dat het nog geen tijd is om te rusten en blijft het in de aan-stand. Beperk schermtijd voor het naar bed gaan zoveel mogelijk. Kun je de verleiding echt niet weerstaan, dim dan in elk geval de felheid van je schermverlichting.

6. Je lichaamstemperatuur is te hoog

Het nadeel van een hete zomer of een vakantie in een tropisch oord? Juist: door hitte slaap je minder goed. Precies hetzelfde probleem doet zich voor als jij in de koudere maanden vrolijk de verwarming op standje sauna zet. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel is. Met een lagere lichaamstemperatuur slaap je veel beter. Ook fijn is een raampje op een kier: voor een aangenaam briesje én frisse lucht. 

7. Je hebt een slaapstoornis

Houd je er prima slaapgewoonten op na en beland je nog steeds niet in dromenland? Als je langere tijd last hebt van slapeloosheid, kan het zijn dat je een slaapstoornis of andere medische problemen hebt. In dat geval zijn huis-tuin-en-keukenmiddeltjes niet de oplossing, maar kun je het beste met je huisarts overleggen.

Meer lezen over slapen?

Kom helemaal tot rust met Feng Shui voor in je slaapkamer.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan
3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan