Waarom borsten eigenlijk zo bijzonder zijn

Waarom borsten eigenlijk zo bijzonder zijn Waarom borsten eigenlijk zo bijzonder zijn Waarom borsten eigenlijk zo bijzonder zijn

Heb je er weleens bij stilgestaan dat er maar één lichaamsdeel is dat je in de loop van je leven gekregen hebt, en niet al bij je geboorte? Juist, dat zijn je borsten – en het is maar een van de redenen waarom die twee eigenlijk best bijzonder zijn. Of ze nu groot of klein zijn, stevig of niet zo, en of je ze nu graag laat zien of liever een beetje verstopt.

Haar borsten, tja, die wáren er gewoon. Corien van Zweden wist nog precies wanneer ze zich aandienden: op een dag lag ze op haar buik onder haar bed om een boek te pakken, en voor het eerst voelde ze dat er op haar borstkas twee heuveltjes ontstaan waren. Die heuveltjes groeiden – niet zo hard als bij sommige vriendinnen, maar toch. Na een paar jaar ging Corien ze waarderen, en dat bleef ze doen, ook toen er vriendjes kwamen die ze aanraakten, en veel later, toen ze haar dochters ermee voedde.

Het verhaal van borsten

Ze waren een vanzelfsprekendheid, die borsten, tot dat op een dag veranderde. Corien kreeg de diagnose borstkanker, en later nóg eens. De tweede keer werd haar borst verwijderd. Dat proces maakte haar nieuwsgierig naar ‘het verhaal van borsten’ – niet alleen haar eigen borsten, maar borsten in het algemeen. Ze schreef het op in ‘Borsten – de levensloop van een intiem lichaamsdeel.’

Voelen én voeden

Door de bril van Corien ga je zien hoe bijzonder die twee eigenlijk zijn. Ga maar na: door hun gevoeligheid, vorm en zachtheid hebben ze een seksuele functie, maar ze kunnen óók een baby voeden – en die rollen kunnen elkaar afwisselen. Tijdens een zwangerschap veranderen ze van vorm, en na de zwangerschap (en eventuele borstvoeding) maken ze weer een verandering door. Ze ontwikkelen zich je hele leven met je mee.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10


Maakbaar?

Tegelijkertijd is er tegenwoordig van alles mogelijk om de borst aan te passen. Wil je ze liever groter of kleiner, dan kan dat. Bij borstkanker kunnen chirurgen tegenwoordig bijvoorbeeld reconstructies maken. ‘Een nieuwe borst, zo verzekeren de chirurgen, is letterlijk maakbaar. Waarom zou je daar dan niet voor kiezen?’

Afscheid

Corien laat zien dat dat laatste een heel persoonlijke, emotionele beslissing is. Net als elk afscheid kost dit afscheid tijd, en doet het pijn. Als Corien voor de tweede keer kanker krijgt, kiest ze níet voor een reconstructie. Gewoon omdat dat voor haar niet goed voelt. Vóór de operatie laat ze foto’s maken, als afscheidsritueel en zodat ze een aandenken heeft aan hoe haar borst was. Bijzonder, eigen en niet maakbaar.

Beeld: fotografie door Harold Pareira, styling door Cyn Ferdinandus, visagie door Clayton

Meer weten?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over zelfliefde?

6 self-care ideeën bij hoogsensitiviteit.

Volgend artikel
Recept: bosbessen en pindakaassmoothie
Recept: bosbessen en pindakaassmoothie