Lief zijn voor je handen: waarom dat belangrijk is (en hoe je het doet)

Lief zijn voor je handen: waarom dat belangrijk is (en hoe je het doet) Lief zijn voor je handen: waarom dat belangrijk is (en hoe je het doet) Lief zijn voor je handen: waarom dat belangrijk is (en hoe je het doet)

Je vingers kunnen veel meer dan hele dagen op een toetsenbord of schermpje tikken. Wees lief voor je handen en gebruik ze met aandacht waar ze voor zijn: om te strelen, te spelen, te voelen en te kneden. En ter ontspanning: yoga voor je handen!

‘Je kunt niet iemand de hand schudden met een samengeknepen vuist’, schijnt Mahatma Gandhi gezegd te hebben. Met ontspannen handen treed je namelijk de wereld tegemoet met een open houding. Maar die ontspannen houding is vaak ver te zoeken. Onze vingers zijn gekromd, ze blijven staan in de vorm van je telefoon of typend op je toetsenbord. Je vingers verliezen hun kracht omdat ze nauwelijks weerstand voelen. Geef daarom aandacht aan je handen en alles dat je ermee kunt doen – zo vanzelfsprekend, maar zo bijzonder!

1. Werk met je handen

Maak zelf brood- of pizzadeeg en kneed dat eindeloos door. Ga in de tuin werken, met je handen in de aarde. Ga breien, kleien, klussen of vingerverven. Eet met je handen – en dan niet een boterham met kaas, maar gewoon pasta of rijst – hier lees je vijf redenen waarom je dat echt een keer uit wilt proberen. En probeer je bewust te zijn van wat je allemaal voelt met je handen – niet alleen hoe zwaar iets is, maar ook de temperatuur, de textuur, hoe hard of zacht het is. Wat raak je het liefst aan?

2. Speel met je handen

Wat voelt grappig? Wat voelt vies? Kietel je handen met veertjes, of ga een kwartiertje aan de slag met magisch zand (dat kun je kopen of zelf maken, google op ‘kinetisch zand’). Doe je ogen dicht en ga op de tast door het huis of door je kledingkast.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Maak schaduwfiguren tegen de muur – dat is een spelletje zo oud als de mensheid, maar het blíjft leuk (zeker met kinderen). Poppenspeelster Corina Bona legt hier uit hoe je met de schaduw van je hand een konijn op de muur tovert, of een kat, een vogel, een hond.

3. Schrijf de biografie van je handen

Een prachtige schrijfoefening: pak pen en papier en schrijf een kwartier lang de biografie van je handen. Wat deed je met je handen als peuter, als klein kind? Wie hield je vast? Wat waren de hoogtepunten uit het leven van je handen? Wanneer verkrampten je handen? Wanneer hadden ze het koud? Wat hebben je handen vastgehouden, gekoesterd?

Over schrijven gesproken: wil je weten hoe het voelde toen je net leerde schrijven? Pak pen en papier en schrijf met je linkerhand (of je rechterhand, als je linkshandig bent). Je moet je daar enorm op concentreren – en de hanenpoten zijn aandoenlijk. Zie je, zoveel moeite kost het om te leren schrijven!

4. Yoga voor je handen

We zeiden al: bijna altijd houd je je vingers gebogen. Daarom is het echt goed om ze af en toe bewust te strekken. Yogadocente Jasmijn Koelink legt hier uit waaróm dat belangrijk is. Ze geeft ook een aantal yoga oefeningen om je vingers weer soepel te maken. Ideaal om elke dag even te doen: op de bank, in de tram of achter je bureau, het kan altijd wel even tussendoor.

5. Muziek maken met je handen

Pak een gitaar of een trommel en maak muziek met je handen – of gebruik je handen zelf als instrument, bijvoorbeeld door erop te blazen (wij zijn nog aan het oefenen) of door op je handen te klappen, door de goeie ouwe cup song te oefenen of de hand clap-challenge.

En tot slot: friemelen mag!

Heb je graag iets in je handen om mee te friemelen terwijl je naar iets luistert of aan het leren bent? Hoogleraar Erik Scherder legt hier uit waarom het prettig is: het verhoogt de concentratie waardoor je meer informatie opneemt. Juist in een saaie, prikkelarme omgeving is het fijn om ergens aan te zitten. Overigens schijnt bijvoorbeeld breien of andere vormen van ‘werken met je handen’ ook goed te helpen tegen stress: de herhalende aanraking brengt het centrale zenuwstelsel tot rust.

Doe iets met je handen – misschien is het wel de snelste en beste manier om te ontspannen en tot rust te komen.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over zelfliefde?

Jezelf een massage geven doe je zo.

Volgend artikel
4 inzichten voor een betere relatie met je lichaam
4 inzichten voor een betere relatie met je lichaam