Deze gewoonten putten je emotioneel uit (zo stop je ermee)

Deze gewoonten putten je emotioneel uit (zo stop je ermee) Deze gewoonten putten je emotioneel uit (zo stop je ermee) Deze gewoonten putten je emotioneel uit (zo stop je ermee)

Van sommige dingen weet je meteen dat je je er niet beter door gaat voelen. Zo zijn junkfood eten en laat naar bed gaan best lekker op z’n tijd, maar als je het te vaak doet niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Andere slechte gewoonten zijn wat minder expliciet. De gevolgen daarvan merk je niet zozeer lichamelijk, maar zijn vooral schadelijk voor je emotionele welzijn:

1. Onrealistische verwachtingen hebben

Verwachtingen hebben te maken met hoe de wereld er volgens ons uit zou móeten zien. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe je je denkt te moeten voelen en wat je denkt te moeten bereiken of zijn. Als je verwachtingen niet waar worden gemaakt, kan dat flink frustrerend zijn. En hoe onrealistischer jouw verwachtingen zijn, hoe groter de kans dat je teleurgesteld wordt.

Zo stop je ermee:

Probeer het idee dat alles perfect moet los te laten en ga in plaats daarvan eens voor ‘goed genoeg’. Eén keer per week sporten in plaats van elke dag, bijvoorbeeld. Of 80 procent van de tijd gezond eten in plaats van alleen máár. Wees trots op jezelf dat je überhaupt je best doet en sta jezelf toe om fouten te maken: dat is alleen maar menselijk.

2. Jezelf voortdurend vergelijken met anderen

Het is helemaal niet erg om te kijken naar hoe anderen iets doen, zolang je je er alleen door laat inspireren. Maar wees wel kritisch in met wie je jezelf vergelijkt. Vooral social media wekken nogal eens de indruk dat het leven van anderen avontuurlijker, gezelliger of op wat voor manier dan ook beter dan het jouwe is. Ze gaan vaker en verder op vakantie, hebben een leukere relatie, een mooier huis, meer vrienden, enzovoorts. Dat is een oneerlijke vergelijking waarmee je jezelf alleen maar naar beneden haalt. En bovendien: die zorgvuldig geselecteerde (en vaak hevig bewerkte) plaatjes zijn geen eerlijke weergave van de realiteit.

Zo stop je ermee:

Van die bloedmooie influencer die de hele wereld afreist, zie je niet hoe vaak ze dodelijk vermoeid op alweer een ander vliegveld zit te wachten. En die ene collega die de promotie heeft binnengesleept waar jij ook op aasde, heeft misschien wel extra cursussen gevolgd waar jij niets van afweet. Wees je ervan bewust dat wat jij ziet, slechts een deel van het verhaal is. De meeste vergelijkingen zijn per definitie oneerlijk omdat je ze baseert op momentopnamen. Stop dus met kijken naar anderen en richt je in plaats daarvan op wat jij zelf hebt om dankbaar voor te zijn.


3. Teveel willen doen

Doe jij nooit moeilijk over de veeleisende verzoeken van je baas, ben je thuis vooral bezig met allerhande klusjes, sla je voor geen goud een sportafspraak over en staat je agenda ook nog eens vol met sociale activiteiten? Hoeveel energie je ook hebt, altijd maar aan staan put je uiteindelijk geestelijk en lichamelijk uit.

Zo stop je ermee:

Hoe graag je ook zou willen: je kunt niet alles doen. Iedereen heeft af en toe tijd nodig om te niksen, om even helemaal niets te hoeven. Als je altijd maar doorrent, trekt je lichaam vroeg of laat aan de rem. Dat kun je maar beter voor zijn. Zeg de volgende keer dat iemand je vraagt om af te spreken of om iets voor hem of haar te doen niet uit gewoonte ‘ja’, maar denk heel bewust na voordat je antwoord geeft. Heb je er echt wel tijd voor (en zin in), of wil je vooral de ander pleasen? Nee zeggen is niet altijd even makkelijk, maar wel heel belangrijk als je goed voor jezelf wilt zorgen. En gelukkig kun je dat leren.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over gewoontes?

Waarom kleine gewoonteveranderingen zo gelukkig maken.

Volgend artikel
14 gewoonten waarmee je jezelf tekort doet
14 gewoonten waarmee je jezelf tekort doet