Terug naar overzicht

Je maandelijkse horoscoop: wat hebben de planeten je in juni te vertellen?

Categorie
Tekst
Johanna Blok
Fotografie
Beeld Kristopher Roller
Je maandelijkse horoscoop: wat hebben de planeten je in juni te vertellen?

In Juni vormen Jupiter en Neptunus een wat ongemakkelijk combinatie. Hun stand inspireert ons om op zoek te gaan naar een betere balans tussen geven en ontvangen. Ook belangrijk om te bewaken: het dunne lijntje tussen compassie en medelijden.

Jupiter is een royale planeet, die gelooft dat er van alles op de wereld genoeg is en dat je overvloed met zoveel mogelijk mensen moet delen. Een inspirator en filosoof, die ons helpt om onze menselijke benepenheid en angst te overwinnen.

Neptunus is ook al zo’n goddelijke geweldenaar, die ons influistert met een open hart door het leven te gaan en compassie te voelen voor iedereen, van koning tot bedelaar. In juni maken deze planeten contact met elkaar. Neptunus in Vissen en Jupiter in Weegschaal vormen een inconjunct. Dat is een wat ongemakkelijke hoek die twee planeten met elkaar kunnen maken. Het levert het gevoel op dat er iets schuurt, alsof je met je nagels over een schoolbord gaat. We komen in een soort spagaat terecht om onze innerlijke behoeftes te combineren.

Geef niet teveel

Laten we bijvoorbeeld eens kijken wat dit doet met de behoefte om (liefde) te geven. Dat is een behoefte die echt hoort bij deze twee planeten en die in juni dus enorm kan gaan schuren. Het kan gebeuren dat je in je enthousiasme (Jupiter) teveel van jezelf weggeeft: je vertelt een geheim dat helemaal niet goed wordt ontvangen. Daardoor kun je er een ongemakkelijk gevoel aan overhouden. Het kan ook zijn dat er iemand in je omgeving is die weet dat je een echte gever bent en die  simpelweg teveel van je neemt. Toch is het lastig om de vinger op de zere plek te leggen en de kraan dicht te draaien. Zodra je dat doet, word je overspoeld door medelijden. Alsof je die ander iets afpakt. Terwijl dat helemaal niet het geval is.

Ook is het in juni onze opdracht om in het reine te komen met gevoelens van medelijden. Door meditatie bijvoorbeeld. Dat kan helpen om compassie te voelen, een emotie met een veel zuiverdere trilling dan medelijden. Zodra je medelijden voelt, vind je de ander minder dan je zelf en ontstaat er een afstand. Bij compassie erken je de emoties van een ander zonder de ander ‘zielig te vinden’. Je blijft gelijkwaardig aan de ander en je komt dichter bij elkaar.

Ervaar spirituele extase

Jupiter en Neptunus zijn ook betrokken bij spiritualiteit en religie. Jupiter is een discipel, een goeroe, de vurige voorvechter van een geloofsysteem inclusief de soms dwingende regels die er onderdeel van zijn. Hij is de hoeder van alle ‘ismes’ – met of zonder goden – of het nu boeddhisme, katholicisme, veganisme, communisme of humanisme is.

Neptunus is een enorme fijngevoeligheid, verbonden met ons vermogen om spiritualiteit te ervaren: verlichting, spirituele extase, het overweldigende gevoel van liefde en verbondenheid dat we kunnen ervaren met alles wat er om ons heen is. Neptunus heeft helemaal niets te maken met regeltjes. Een goede vraag om jezelf deze maand te stellen is: in welke opzichten ben ik een fanatieke gelover? Helpt of hindert mijn geloof mij om mijn spiritualiteit te beleven? En hoe zorgt mijn geloofssysteem ervoor dat ik afgescheiden raak van anderen?

Het kan wat ongemakkelijke conclusies opleveren, maar als je bereid bent daar eerlijk naar te kijken, doe je voortaan misschien wat water (Neptunus) bij de wijn (Jupiter én Neptunus).

Door anderen gelezen