Maandhoroscoop april: hervind je zelfvertrouwen met Saturnus

Maandhoroscoop april: hervind je zelfvertrouwen met Saturnus Maandhoroscoop april: hervind je zelfvertrouwen met Saturnus Maandhoroscoop april: hervind je zelfvertrouwen met Saturnus

April doet wat hij wil en ook voor jou staan er in deze maandhoroscoop zaken waarin je wat meer ruggengraat en wilskracht kunt laten zien. De planeet Saturnus is daarbij je gids. Die confronteert je met je zwakke plekken en helpt je om sterk te zijn als dat nodig is. Maar denk niet dat doorzetten het enige juiste is. Er zit ook veel kracht in opgeven, simpelweg aanvaarden dat dit niet jouw weg is, dat je een makkelijker pad mag gaan.

Ram

Misschien maak je het jezelf soms moeilijk met ambities die boven je macht gaan, dingen die je per se wilt bewijzen aan jezelf of aan anderen, maar waar je eigenlijk helemaal geen plezier (meer) aan beleefd. Laten zien dat je de snelste of slimste bent, ’s avonds tot laat doorwerken omdat je je collega’s niet wilt teleurstellen, of een richting volgen puur omdat het je zekerheid geeft. April brengt je de boodschap om te overdenken wat echt belangrijk is. Wat gaat voor? Het realiseren van die harde, aardse doelen, of zorgen dat je emotioneel beter in je vel zit en (een deel) van die ambities opgeven. Het antwoord dat je in je binnenkamer vindt kon je nog weleens verrassen. Misschien ontdek je dat je al jarenlang op een weg zit waar je vooral moe van wordt en waar je weinig bevrediging uithaalt. Misschien ontdek je juist het tegengestelde, dat je precies de goede kant opgaat en dat dit is wat je wilt. Dat je misschien zelfs wat gas wilt bijgeven. Hoe dan ook helpt Saturnus je om tot een conclusie te komen, waardoor je bewuster en positiever het pad van de toekomst vervolgt.

Stier

Bij jou legt Saturnus de focus op studie, het ‘hogere’ weten en de dingen waar je in gelooft. Misschien ben je verkrampt geraakt in het aanhangen van een levensfilosofie, ben je te fanatiek geworden waardoor je hebt gemerkt dat dit heilige vuur je niet langer vervult, maar juist zorgt voor afstand tot andere mensen. Als je bijvoorbeeld fanatiek vegetariër bent geworden en je wilt nooit meer uit eten gaan met je vrienden, die een stukje vlees bestellen, dan heb je een prachtige visie, maar je raakt er ook door in een isolement. Het kan ook zijn dat een studie te grote offers van je vraagt. Misschien heb je een verkeerde keus gemaakt, misschien ligt het tempo te hoog of is je leven te vol. April confronteert je met dilemma’s en grenzen waardoor je een besluit dat je in het verleden hebt genomen, opnieuw zult gaan overwegen. Is dit echt de beste manier waarop je gehoor kunt geven aan je verlangen om te groeien als mens? Of is er een zachtere manier? Misschien ontdek je dat je je studie, geloof of visie juist wat serieuzer moet nemen. Hoe dan ook, Saturnus stelt moeilijke vragen maar helpt je ook het antwoord te vinden.

Tweelingen

Saturnus vraagt jouw aandacht voor alles dat te maken heeft met wat er bij jou in het ‘donker’ verborgen ligt. In de kelder van je geest liggen misschien geheimen of trauma’s opgeslagen, waarmee je aan de slag moet. Dat is pure noodzaak, die zich in april kenbaar maakt door een gevoel dat ‘het zo niet langer gaat’. Je zou kunnen merken dat je emotioneel de tol betaalt voor het continu onder de mat houden van je verdriet, angst of andere ‘ongewenste’ emoties. Het onderdrukken ervan kost zoveel energie dat je kunt merken dat je er moe van bent geworden. Ook kan het zijn dat je beseft dat simpelweg uitrusten niet voldoende is. De moeheid zit veel dieper en is geen kwestie van slaapgebrek, maar eerder van langdurig gasgeven en remmen tegelijk. Misschien zou je een vorm van therapie kunnen overwegen. Dat zou je kunnen helpen om eindelijk een stuk van het verleden af te sluiten, waardoor je emotioneel sterker en gezonder verder kunt. Het kan zijn dat er financiële belemmeringen of bezwaren zijn om te doen wat goed voor je is. Onderzoek of die reëel zijn en besef dat geld uitgeven voor je psychische gezondheid een belangrijke investering is in je toekomst.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Kreeft

In april legt Saturnus de nadruk op alles wat te maken heeft met het aangaan van één-op-één relaties. Dat kunnen zakelijke relaties zijn, maar ook intense vriendschappen en natuurlijk de liefde. Het gaat daarbij vooral over jouw grenzen. Gaan anderen over je grenzen heen, hoe doen ze dat en waarom laat je dat toe? Ga jij over de grenzen van anderen heen? Waarom doe je dat, gaat het over de behoefte aan controle? Geeft het (laten) overschrijden van grenzen het resultaat dat je wilt? Of merk je dat daardoor een afstand ontstaat tussen jou en de ander, die helemaal niet prettig is? Het zijn vragen waarvan jij je enorm bewust kunt worden en die vragen om een aanpassing in je gedrag. Misschien moet je beter aangeven wat je wel of niet wilt. Misschien moet je de controle meer overlaten aan de ander. Dat kan best even ongemakkelijk zijn en tegen je natuur ingaan. Maar zoals altijd, wil Saturnus je iets leren. Als je de controle laat afnemen, kan het vertrouwen in elkaar juist groeien, tenzij het tijd is om afscheid te nemen van de ander. En ook dan helpt Saturnus jou om het juiste besluit te nemen.

Leeuw

Saturnus bevindt zich momenteel in de zone die gaat over jouw praktische zaken en gezondheid. De organisatie van je alledaagse leven, opruimen, reinheid en regelmaat. Daarom gaat het in april over de vraag of je wel ‘gezond’ bezig bent. Misschien heb je last van overdreven fanatieke routines, een tikje ‘smetvrees’, dwangmatig opruimen, Marie Kondo in de overdrive. Of speelt het omgekeerde en heb je te lang en te veel alles laten verslonzen in je huis (en je lichaam). In beide gevallen is het noodzakelijk met jezelf in conclaaf te gaan en te onderzoeken waar dit toe leidt. Misschien werd je eerst gelukkig van een opgeruimd huis of een groene smoothie elke morgen, maar inmiddels kan het gedisciplineerde leven een dwangbuis zijn geworden waar je helemaal niet fitter of ‘opgeruimder’ van wordt. En als drank, sigaretten en donuts je voornaamste energiebron zijn, kun je ontdekken dat je er helemaal geen energie van krijgt, maar er juist enorm moe van wordt. Hoe dan ook kun je in april beginnen om de touwtjes te laten vieren of juist aan te trekken. En dat kan het begin worden van een periode waarin je veel lekkerder in je vel zit.

Maagd

Het kind in jou krijgt momenteel visite van Saturnus. Dat is niet per se een prettige combinatie, want Saturnus wordt ook wel de strenge vader genoemd, terwijl het kind vrij, blij en expressief wil zijn. Dat kan dus een zekere spanning opleveren. Maar het belangrijkste is het inzicht dat jijzelf die strenge vader bent en óók het onbezonnen kind. En dat jij waarschijnlijk zelf diegene bent die je eigen innerlijke kind onderdrukt met kritiek, perfectionisme of ander streng optreden. In april kun je het punt bereiken waarop je je daar sterk bewust van wordt. Je kunt beseffen dat dit ten koste gaat van je levenslust (én als gevolg daarvan je liefdeslust…) en dat het tijd is om minder toe te geven aan strengheid en controle. Maak meer ruimte voor je creativiteit, gekkigheid, speelsheid en andere dingen waar je innerlijke kind zo’n behoefte aan heeft. Misschien is het omgekeerde aan de hand en is het voor jou juist tijd om het innerlijke kind meer duidelijkheid en structuur te bieden. Maar dat is vrij uitzonderlijk, want Maagd heeft van nature veel affiniteit met Saturnus en zal eerder haar innerlijke kind onderdrukken dan het teveel de vrijheid geven.

Weegschaal

Bij Weegschaal is momenteel de zone van familie en gezin aan de beurt, je emotionele thuis. Daar bemoeit Saturnus zich momenteel mee en dat betekent een pittige opdracht. Je wordt als het ware gedwongen om grenzen te stellen, bijvoorbeeld aan ouders of kinderen. In hoeverre laat je toe dat ze jouw leven beïnvloeden? Dat kan zelfs spelen als je ouders niet meer in leven zijn, door de ideeën die ze jou hebben meegegeven toen je klein was en die nu nog bepalen hoe jij je voelt. Het kan ook zijn dat je kinderen voortdurend bezig zijn om jou te testen en dat je ze meer duidelijkheid moet geven. Dat is niet alleen fijner voor jou, voor hen is het ook belangrijk om meer structuur en veiligheid te ervaren. Als Weegschaal vind je dat misschien niet makkelijk, want je wilt zo graag lief en aardig voor iedereen zijn. Maar je loopt momenteel echt tegen de gevolgen aan en dat biedt je ook de kans om veranderingen aan te brengen. Maak je geen zorgen als je gezin of familie niet meteen enthousiast reageert. Als je een beetje geduld hebt, zal je zien dat men uiteindelijk positief gaat reageren.

Schorpioen

Momenteel bevindt Saturnus zich bij jou in de zone waar de communicatie plaatsvindt. Dat confronteert je met de soms gebrekkige manier waarop jij je uitdrukt, zaken onder woorden probeert te brengen. Misschien is je toon te directief. Daardoor kunnen mensen om je heen afwijzend reageren of domweg niet doen wat jij van ze vraagt. Misschien ben je niet open of duidelijk genoeg, waardoor anderen je simpelweg niet begrijpen. In april kun je langzamerhand beseffen dat het niet alleen aan de andere ligt. Zij zijn niet dom, eigenwijs of hardhorens. Jij kunt leren om op een andere manier te communiceren. Dat begint met bewustwording van wat er nu precies gebeurt en hoe je de uitwisseling met anderen onderbreekt door de keuze van woorden (en gebaren, 80 procent van de communicatie is non-verbaal). Wat is het precies waar je uitdrukking aan geeft als je anderen iets probeert duidelijk te maken. Speelt er irritatie of kritiek waardoor de ander zich aangevallen voelt? En wat kun je doen om de boodschap wel goed over te brengen. Voor Schorpioen is communiceren sowieso een uitdaging, maar juist als je denkt, laat dan helemaal maar, komen de inzichten die jou verder helpen.

Boogschutter

In de zone van geld, materie en talenten (kort samengevat als jouw schatkist) vervult Saturnus momenteel een bijzonder belangrijke rol. Hij kan je helpen je financiële situatie gezond te maken. Dat kan betekenen dat je rekeningen betaalt of schulden kunt aflossen maar het kan ook zijn dat hij je confronteert met een diep geworteld ‘armoedebewustzijn’ waardoor je soms te voorzichtig bent met geld. Ook geeft hij je een steun in de rug bij het ontwikkelen van je talenten, de dingen waar je van nature goed in bent, maar die je misschien teveel voor lief hebt genomen, waardoor je er tot nu toe niet voldoende mee hebt gedaan. Dan is niets zo fijn als een sterke Saturnus die zegt: en nu ga je ervoor, nu ga je het doen, oplossen. Het kan ook betekenen dat je voelt dat je moet investeren in jezelf en in je talent. In april kan sprake zijn van een keerpunt, maar eerst is het belangrijk om een aantal vragen te beantwoorden. Wees eerlijk: heb je voldoende reserves opgebouwd? Durf je echt in jezelf te investeren en ben je vol vertrouwen dat het lukt (dus niet door tsjakka te roepen)? Dan is de tijd aangebroken om er echt voor te gaan.

Steenbok

Saturnus in Steenbok brengt jou momenteel in contact met je lichaam. Dat is niet onaardig bedoeld van die oude planeet. Hij wil graag dat je van alles en nog wat voelt. Knieën, rug, botten en gewrichten kunnen jou laten merken dat ze er zijn. Misschien zijn ze niet soepel genoeg. Misschien ben je in topconditie dankzij een streng trainingsschema. In beide gevallen kun je in april merken dat het tijd is om het roer om te gooien. Misschien is het tijd om de touwtjes te laten vieren. Misschien is het tijd om de yoga-mat tevoorschijn te halen. In het tweede geval helpt Saturnus jou aan de discipline om ook echt op de mat te gaan liggen en je oefeningen te doen. In het eerste geval kun je wat meer innerlijke strijd voelen. Je kunt merken dat je geplaagd wordt door schuldgevoel of angst dat het ‘helemaal’ misgaat als je wat minder traint. Maar hopelijk ontdek je dat je er veel plezier en tijd voor terugkrijgt die minstens zo waardevol zijn als een afgetraind lichaam. In beide gevallen gaat het eigenlijk om hetzelfde; je bent letterlijk of figuurlijk je flexibiliteit verloren en april laat je zien hoe je die terug kunt krijgen.

Waterman

Nu Saturnus zich in de zone van afzondering en contemplatie bevindt, kun je daarin heel ver gaan. Dat brengt je diepe inzichten. En misschien kan het fijn zijn om je helemaal met niets en niemand te verbinden, maar je een beetje een kluizenaar te voelen. Het omgekeerde kan ook het geval zijn, dat je steeds meer en meer geconfronteerd wordt met de neiging om je af te sluiten en te merken dat je daar helemaal niet gelukkig van wordt. En toch kan het dan heel lastig zijn om er weer uit te breken. In beide gevallen kun je verslaafd zijn aan drank of gamen of iets anders om een gevoel van leegte te vullen. In april kun je ontdekken dat het tijd is om het tij te keren en niet langer weg te duiken maar om je weer te verbinden met de mensen om je heen. Ook kun je dan een goed begin maken met het aanpakken van een eventuele verslaving. Je hebt meer behoefte aan helderheid en je wilt weer 100 procent in de realiteit zijn. Verder kun je wat sceptisch zijn geworden ten aanzien van spiritualiteit. Maar april laat jou inzien dat je eigenlijk niet zonder kunt.

Vissen

Saturnus bevindt zich bij jou in de zone van de vriendschap. Het kan zijn dat je op dat gebied aanloopt tegen grenzen. Wat mag je verwachten van een vriendin, wat heb je voor elkaar over? Misschien stelt iemand je teleur, maar kom je uiteindelijk tot de ontdekking dat je verwachtingen te hoog zijn, dat het beter is om wat realistischer tegen mensen aan te kijken en te begrijpen dat ze ook weleens iets doen dat niet helemaal zuiver is. Omgekeerd kan het ook zijn dat je anderen teleurstelt, hoe moeilijk je dat ook vindt. Maar soms ben je juist door je zachtaardigheid en angst om anderen te kwetsen niet helemaal straight. In april kan dat tot situaties leiden waarbij de ander je confronteert met wat het met hem of haar doet. En dat kan jou tot het inzicht brengen dat het beter is om duidelijker en of eerlijker te zijn, je beter aan afspraken te houden. Gelukkig heb je meestal geen moeite met ‘het spijt me’ zeggen en dat maakt het voor de ander makkelijker om jou te vergeven. Misschien dat een vriendin niet zo goed meer bij je past. Dan kan het afscheid je ook weer ruimte geven.

Benieuwd of de voorspellingen vorige maand zijn uitgekomen? Hier kun je je horoscoop van maart teruglezen.

En ook:

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Tweelingen? April brengt jouw diepste gevoelens aan het licht
Tweelingen? April brengt jouw diepste gevoelens aan het licht