Maandhoroscoop: mei wordt een stormachtige maand!

Maandhoroscoop: mei wordt een stormachtige maand! Maandhoroscoop: mei wordt een stormachtige maand! Maandhoroscoop: mei wordt een stormachtige maand!

Mei is niet alleen de lentemaand van vogels en bloemen, maar dit jaar is het ook de maand waarin Pluto en Saturnus een periode inluiden van anderhalf jaar (tot november 2020), waarin ze regelmatig samen op één punt aan de sterrenhemel staan. Dat kan ongemakkelijke maar leerzame ervaringen geven. Op welke gebied kom jij dit confronterende duo tegen? Ontdek het in de maandhoroscoop van mei. 

Ram

Je kunt in mei te maken krijgen met spanningen en strijd als de balans tussen werk en privé niet goed is. Als je kids aandacht tekort komen, zullen ze laten merken dat ze er zijn. Als je je werk verwaarloost, word je op het matje geroepen. Misschien is je eerste reactie boos worden, anderen de schuld geven, wegduiken voor de verantwoordelijkheid die je hebt. Dat helpt niet, de situatie kan zelfs escaleren. Altijd als Pluto en Saturnus aanzet zijn, is het de bedoeling dat we tot inkeer komen en kijken naar onze eigen rol in wat er aan de hand is. Dan kun je ontdekken dat deze situatie of dit probleem geen ‘ongelukje’ is, maar de uitkomst van een aantal stappen of beslissingen die je hebt gezet. Het mooie daarvan is dat je ook machtig bent om op ‘undo’ te drukken, het probleem ongedaan te maken. Door beter te beseffen waar je kracht ligt, door beter grenzen te stellen en door vooral naar binnen te kijken, naar waar je diepste behoeftes en angsten liggen. Dat is namelijk de basis voor de misschien onhandige keuzes die je eerder hebt gemaakt. Wil je herhaling voorkomen, dan is het belangrijk die angsten te ontmaskeren.

Stier

Je kunt in mei te maken krijgen met een confrontatie met een leraar of meester, een goeroe of iemand anders die alles beter weet dan jij. Natuurlijk is dat niet écht zo. Maar je kunt van slag raken als diegene jou op je nummer zet doordat hij of zij zoveel kennis in huis heeft. Kennis is deze maand namelijk macht. Dat hebben Pluto en Saturnus samen afgesproken. Allereerst is het goed om te beseffen dat je méér bent dan wat je weet. Toch is het ook erg belangrijk dat je gesprekken goed voorbereid en zorgt dat je uitspraken kunt onderbouwen. Met feiten en cijfers, niet met een onderbuikgevoel, want dan ga je genadeloos onderuit. Hoe belangrijk het volgen van je gevoel en je intuïtie normaal ook is, er zijn situaties waarin je het van je ratio moet hebben. Je hebt die prachtige grijze cellen niet voor niets. Verder kan er ook financieel een situatie zijn waardoor je je erg geïntimideerd voelt. Ook dan is het belangrijk om gewoon de cijfers op een rij te zetten. Niet de aardigste financieel adviseur maar gewoon de beste rente of de beste zekerheden. Volgende maand mag het weer gaan over liefde en spiritualiteit, in mei is het tijd om praktische zaken te doen.

Tweelingen

De twee samenzweerders aan de sterrenhemel bereiden een confrontatie voor met jezelf. Met je angsten of obsessies. Dat kan een diep inzicht opleveren in hoeverre jij je in het verleden hebt laten regeren door deze kwelgeesten. En ook het besef dat jij ze de baas moet zien te worden, wil je kunnen uitgroeien tot de prachtige belofte die in je schuilt.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Maar voor het zover is, komen er wel wat innerlijke donderbuien voorbij. Probeer niet om die weg te drukken of ervoor te vluchten. Uitgaan, drinken en zelfs mediteren is nu geen oplossing. Het gaat erom dat je zo nuchter mogelijk kijkt naar wat jou dwarszit en daar ook een praktische aanpak voor kiest. Misschien is er een therapie die je verder kan helpen. Misschien is het voldoende om het  innerlijke besluit te nemen dat jij vanaf nu zélf de baas bent. Dat jij aan het roer staat en dat jij die innerlijke dwarsliggers jaar in jaar uit de kans hebt gegeven een veel te belangrijke plek in te nemen. En dat ze nu terug moeten in hun hok, omdat jij dat zegt. En omdat jij die kracht hebt. Daar hoort ook bij dat je afscheid neemt van de kwetsbare rol die jou niet langer dient.

Kreeft

Diegene die jou deze maand het meest confronteert is een partner (je liefdespartner of zakenpartner). Hij of zij stelt zich op een manier op die je echt razend kan maken. Maar in feite is het één grote spiegel. En een uitnodiging om niet je partner, maar jezelf stevig aan te pakken. Waar laat jij de innerlijke eindjes versloffen? Op welk vlak is het belangrijk dat je de realiteit onder ogen ziet en niet langer toegeeft aan luiheid, smoesjes of uitstelgedrag? De feiten spreken waarschijnlijk voor zich, maar je zou kunnen denken aan gezonde voeding, nachtrust en beweging. Niet de ander moet gezonder gaan leven, maar jij. Het kan ook gaan over geld. Je druk maken over het gat in iemands hand heeft geen zin, als je eigen gat net zo groot is. Het is tijd om de cijfers op een rij te zetten, te zorgen dat de getallen onder en boven de streep met elkaar kloppen. En daarbij de focus vooral bij jezelf te houden. Wat kun jij concreet doen om je eigen issues aan te pakken. Dat is de vraag. Durf je het aan te gaan, dan vind je met de assistentie van Saturnus en Pluto ook het antwoord.

Leeuw

Een autoriteit op het gebied van gezondheid of voeding kan jou behoorlijk van je stuk brengen in mei. Misschien zegt diegene iets dat je liever niet wilt horen. Misschien ontstaat er een strijd omdat je het echt niet eens bent met een diagnose. Het kan ook zijn dat een behandeling niet het gewenste resultaat levert. Je kunt een tijdje het gevoel hebben dat er niet naar je wordt geluisterd, dat je vecht tegen de bierkaai. Misschien is die arts of diëtist een lastpak. Maar er kan ook een kern van waarheid zitten in zijn woorden. Het kan ook zijn dat jijzelf onbewust iets doet om de behandeling te saboteren. En de kunst is dat je datgene boven water krijgt. Het is niet voldoende om op je gevoel af te gaan, want je gevoel kan deze maand bedrieglijk zijn. Het gaat erom dat je heel nuchter kijkt naar je situatie, dat je heel eerlijk bent tegen jezelf. Als je steeds last hebt van je keel en je blijft roken en schreeuwen, kun je de dokter niet verantwoordelijk houden. Jij bent in de eerst aangewezene om goed voor je lichaam te zorgen. Als je die bereidheid toont, zal de houding van ‘de tegenpartij’ ook zachter worden.

Maagd

Iemand die veel verstand heeft van kunst of van de opvoeding van kinderen, bemoeit zich deze maand met jou. Misschien een onderwijzeres of de leraar van de schildercursus. Zijn of haar inbreng kan je behoorlijk onzeker maken, van je stuk brengen. Je dacht dat je zo goed bezig was, en ineens blijkt die overtuiging niet meer te kloppen. Het kan zijn dat je er van alles achter zoekt en diegene niet vertrouwt, denkt dat er een dubbele bedoeling achter zit. Het kan zelfs zijn dat je overweegt helemaal te stoppen of je kind van school te halen. Maar probeer eens om sec naar de feiten te kijken, om eerst te luisteren en even na te denken voordat je de tegenaanval inzet. Dan valt er beslist iets op te steken. Iets dat je verder helpt in je ontwikkeling als kunstenaar, creatief persoon of opvoeder bijvoorbeeld. Door eerlijk te zijn en je niet te laten verwarren door gevoelens van onzekerheid of perfectionisme kan deze confrontatie zelfs het mooiste in jou wakker kussen. Het kan even duren voor je het beseft maar deze persoon is een engel in een soldatenpak. En de strijd die je voert, voer je in feite niet tegen hem of haar, maar tegen jezelf.

Weegschaal

Je vader of moeder, of een andere belangrijke figuur binnen jou familie zegt of doet iets, waarmee hij of zij op jouw territorium komt. Dat doet zeer en het kan je enorm van je stuk brengen. Misschien voel je je weer even dat kind dat je vroeger was en dat van een vergelijkbare situatie ook zo overstuur kon raken. Als diegene zegt dat je overgevoelig reageert, maakt dat het alleen maar erger. En toch zit er een kern van waarheid in. Je hoeft niet terug te vallen in een oud patroon. Je kunt ook nuchter kijken naar wat er is gebeurd en als een volwassen dame (of heer) reageren. Dat is namelijk wat Pluto en Saturnus van je verlangen. Dat je laat zien dat je een grote meid (of knul) bent. Zodat oud zeer geen vat meer op je heeft. Voordat je zover bent, kan er flink wat water over je wangen stromen. Maar als je klaar bent met deze emoties, is het ook echt klaar. Dan voel je duidelijk dat er een hoofdstuk afgesloten kan worden. Voortaan weet je hoe je ervoor kunt zorgen dat anderen niet over deze grenzen gaan. Je voelt je sterker en beter opgewassen tegen wie dan ook.

Schorpioen

Jij kunt te maken krijgen met iemand die de gave heeft van het woord. Iemand die kan schrijven of praten als geen ander. En die jou mentaal ‘overweldigd’ en je op je nummer zet. Speelt geld een rol in het geheel, wees dan op je hoede en vraag bedenktijd voordat je een handtekening zet onder een ongunstig contract. Want dat kan zich ook aandienen als Pluto en Saturnus het samen op je hebben gemunt.

Een gekwetste Schorpioen kan maar één ding verzinnen om de zaak weer recht te zetten en dat is wraak. Als je instincten het overnemen – en die kans is groot want je bent Schorpioen – kan het gaan escaleren. En daar kom je niet verder mee. Dus tel tot tien en houd je adem in. Het is in mei je opdracht om te bedenken wat je met deze voor jou lastige persoon en of complexe informatie kunt doen. Hoe dit jou kan helpen om jezelf te overstijgen en een beter, wijzer persoon te worden. Dat lijkt misschien ver gezocht, maar toch, het antwoord ligt voor je neus. Kijk dichtbij, kijk naar binnen, daar vind je alles wat nodig is om hiermee te dealen op een volwassen manier.

Boogschutter

Je kunt in mei in botsing raken met een autoriteit op financieel gebied. Denk aan de belastingdienst, een bankdirecteur of dergelijke. Die confrontatie met die persoon staat symbool voor iets diepers dat er aan de hand is op het gebied van geld. Het gaat ook over het geloof in je eigen kunnen. Het kan zijn dat je te lang je zaken (en talenten) hebt verwaarloosd. Dit is de uitkomst van een proces waarin je zelf een sleutelrol hebt gespeeld. Het kan ook zijn dat je hebt geprobeerd om jezelf groter of rijker te maken, met het geld of het talent van anderen. Zelfs als dat een succesje oplevert, doe je daarmee jezelf in feite tekort. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en Pluto en Saturnus trekken alles uit de kast om je daarvan bewust te maken. Dus word niet boos op die kracht buiten je, maar probeer om je innerlijke kracht te temmen. Dat begint met radicale eerlijkheid. Wat heeft ervoor gezorgd dat je op dit punt bent gekomen, wat heb jij daarvoor gedaan? En wat kun je doen om in de toekomst te schitteren en overvloed te creëren op eigen kracht?

Steenbok

Niets is zo confronterend als de ervaring dat (een deel van) je lichaam niet doet wat jij wilt. In mei is dat het gevecht dat je zou kunnen voeren. Of het je knieën zijn of je rug, je lichaam wil je iets duidelijk maken en als je niet luistert, gaat het pontificaal dwarsliggen. Wilskracht of doorzettingsvermogen helpen dan niet meer. In tegendeel, door je lichaam te forceren, zou je bijvoorbeeld de pijn of stijfheid zelfs erger kunnen maken. Het is tijd om te onderzoeken wat deze ‘weigering’ betekent en wat die zegt over de manier waarop jij je lichaam behandelt. Zie je het als een sterk werkpaard dat je net zo lang kunt opzwepen tot het erbij neervalt? Of als een racepaard dat steeds harder moet lopen en hogere hindernissen moet nemen? Dan is het een mooie aanleiding om je lichaam meer liefde te geven. Geef e het de brandstof die het nodig heeft om aan jouw eisen te voldoen, of gooi je er maar zo’n beetje van alles in? Welke patronen zorgen ervoor dat jij je lijf verwaarloost? In mei kun jij een belangrijk keerpunt bereiken waardoor je lichaam weer de geoliede machine wordt die hij was. Maar alleen als jij de bereidheid hebt radicaal eerlijk te zijn.

Waterman

Je ziet het natuurlijk niet aankomen, maar jouw confrontatie kan in mei weleens plaatsvinden op het spirituele vlak. Bijvoorbeeld met iemand die actief is in binnen een spirituele stroming (een yogaleraar, een tarotlezer) en die jou als mikpunt ziet van zijn of haar ongenoegen. Diegene kent bovendien allerlei sluiproutes, waardoor jouw gevoel van veiligheid ondermijnd kan raken. Diegene heeft natuurlijk helemaal geen macht over jou. Je geeft hem of haar een veel te grote rol, een kans die hij of zij met beide handen aangrijpt.

Het probleem dat zich voordoet kan ook minder letterlijk zijn. Er kan bijvoorbeeld een grote twijfel ontstaan aan alles waarin je op spiritueel vlak ooit hebt geloofd. Een soort cynisme waardoor het leven leeg en zinloos lijkt te zijn.

Hoe je ook je best doet om je weer veilig of vervuld te voelen, dat lijkt niet te lukken. De sleutel is dat je allereerst verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ongenoegen. En dat je accepteert dat er soms krachten in je leven spelen, waar je geen controle over hebt. Hoe minder aandacht je e geeft, hoe sneller hun rol is uitgespeeld. Daarin heb je een keus, ook al lijkt het alsof je volkomen machteloos bent over wat er gebeurt. 

Vissen

Jij kunt te maken krijgen met de donkere kant van een vriend(in). Of iemand waarvan je dacht dat het je vriend of vriendin was. Diegene kan zich op een terrein begeven waar diegene niet hoort. In jouw leven wel te verstaan. Je kunt behoorlijk van slag raken als elk aspect van de situatie zich ontvouwt. Het kan gaan over je reputatie. Het kan zijn dat je niet langer bij ‘de groep’ hoort of dat diegene jou confronteert op een manier die jij zeer onprettig vindt. Als Vissen heb je de neiging om weg te zwemmen, maar daarmee red je het niet. Het is de bedoeling dat jij optreedt en de ander duidelijk maakt welke grens hij is gepasseerd en waar die grens ligt. Dan gaat het niet over een democratisch gekozen grens, maar jouw persoonlijke grens. Daarin mag je best je gevoel laten meespreken, maar probeer in discussies toch zoveel mogelijk bij de feiten te blijven, anders kan het al snel een warrige modderpoel van emoties worden. Accepteer ook dat er soms dingen gebeuren die je niet terug kunt draaien en dat je soms beter afscheid kunt nemen zodat de weg vrij is voor een nieuwe start.

Benieuwd of de voorspellingen vorige maand zijn uitgekomen? Hier kun je je horoscoop van april teruglezen.

En ook…

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Weegschaal, in mei versla jij oud zeer
Weegschaal, in mei versla jij oud zeer