Is je kind snel overprikkeld, gevoelig voor licht en geluid, wil hij/zij graag alles goed doen en daar het liefst iedereen tevreden bij houden? Grote kans dat het hooggevoelig is. Happinez heeft een online training ontwikkeld voor ouders van HSP-ers. Hier vind je vast 10 tips als voorproefje; voor je kinderen, én voor jezelf.
Iedereen, maar helemaal het hooggevoelige type, heeft baat bij voeding die bijdraagt aan rust, en helpt goed in je vel te zitten. Natuurlijke en onbewerkte voeding is het best. Omdat mensen die snel overprikkeld raken, meer stresshormonen als cortisol en adrenaline aanmaken, is het goed om te letten op voeding die de gelukshormonen stimuleren.
Met deze oefening leer je je even af te sluiten van de omgeving, en te focussen op jezelf. Kinderen kunnen hier ook veel baat bij hebben.
1. Richt je aandacht naar binnen: hoe voel ik me nu? Welke gedachten gaan er door me heen? Je hoeft er verder niets mee te doen, alleen te voelen.
2. Richt je nu op de ademhaling. Waar zit ie, in je buik of in je borst? Wat is het tempo? Adem bewust diep in door je neus en uit door je mond.
3. Breid de aandacht uit naar je hele lichaam. Voel je spanning ergens, leid je adem daar naartoe en probeer te ontspannen. En probeer dit verruimde bewustzijn mee te nemen naar de rest van je dag. Als je deze oefening een paar keer per dag doet, al dan niet met je kind(eren), bouw je momenten in om jullie systeem tot rust te brengen.
Iemand die goed geaard is, is beter in staat een teveel aan prikkels af te voeren en bij zichzelf te blijven. Het is dus belangrijk om dat (je kinderen) te leren. Ga staan en denk je in dat je een boom bent: met je kruin ontvang je het licht van de zon en uit je voeten groeien wortels in de aarde. Voel hoe ze diep de grond in gaan en contact maken met de wortels van andere bomen. Zo sta je steviger. De aarde geeft je kracht. Gevoelens die je niet meer wilt, kun je via je wortels aan de aarde geven. Daar wordt het weer neutrale energie. Bedank de aarde en probeer te blijven voelen dat je ermee verbonden bent.
Heel nuttig: praat met je kind over gevoelens. Probeer ze zoveel mogelijk te benoemen. Wat voel je nu: ben je boos? Bang? Nieuwsgierig? Hoe vaker je de emoties benoemt, hoe gemakkelijker je kind ze bij zichzelf zal herkennen. En hoe vaker iedereen in het gezin ze bij zichzelf benoemt, hoe gemakkelijker je kind zijn eigen emoties zal leren scheiden van die van anderen.
Maak dagelijks even tijd voor een moment van reflectie op het contact tussen jou en je kind. Dat kun je ’s ochtends doen, ’s middags of ’s avonds - het maakt niet uit, als je maar de tijd neemt om erbij stil te staan. Hoe gaan jullie op dit moment met elkaar om? Welke behoeften heeft je kind? Zit hij goed in zijn vel, of voel je wrijving? Waar komt die wrijving vandaan, en welk aandeel zou jij of jouw gemoedstoestand erin kunnen hebben? Zijn er emoties die bij jou in de weg zitten, en die je kind misschien onbewust zou kunnen voelen?
Geuren hebben een sterke invloed op het gemoed. Je kunt ze in een stomer doen, of een beetje op je pols smeren.
Drukke momenten zijn voor je kind beter te verdragen wanneer hij weet dat er altijd een plek is om zich even terug te trekken. Dat kan een zelfgebouwde hut of eenvoudig speeltentje zijn (zelf maken van een laken kan ook), de schommel in de tuin of gewoon zijn slaapkamer.
Dit zijn zes manieren om hooggevoelige kinderen te steunen.