6 inzichten voor ouders van (hoog)gevoelige kinderen

6 inzichten voor ouders van (hoog)gevoelige kinderen 6 inzichten voor ouders van (hoog)gevoelige kinderen 6 inzichten voor ouders van (hoog)gevoelige kinderen

Ongeveer één op de vijf kinderen is hooggevoelig, zo blijkt uit onderzoek. Een mooie eigenschap, maar niet altijd makkelijk. Daarom hebben we 6 inzichten voor ouders van (hoog)gevoelige kinderen op een rijtje gezet:

Kriebeltrui

Sociaal-wetenschappelijk onderzoeker Esther Bergsma deed uitgebreid onderzoek naar hoogsensitiviteit bij kinderen. Ze vroeg onder andere aan zevenhonderd ouders hoe de gevoeligheid zich uitte. Daarbij maakte ze onderscheid tussen vier soorten prikkels: fysieke, emotionele en sociale, plus prikkels van nieuwe situaties.

  • Bij fysieke prikkels stonden harde geluiden en irritaties op de huid van bijvoorbeeld kledinglabeltjes of kriebelige wol bovenaan het lijstje.
  • Bij emotionele prikkels bleken hoogsensitieve kinderen vooral gevoelig voor stemming en sfeer. Ze voelen makkelijk aan hoe een ander zich voelt en nemen de stemming over.
  • Wennen aan bezoek scoorde het hoogst bij het onderdeel sociale prikkels.
  • Op het gebied van nieuwe situaties blijkt dat 70% eerst observeert – de kat uit de boom kijkt – en dan pas handelt.

Gevoelig is nodig

Volgens de Amerikaanse arts en psychotherapeut Elaine Aron, die het begrip HSP in de wereld bracht, heeft hooggevoeligheid een evolutionair voordeel voor de hele groep. Er zijn minstens honderd diersoorten waarvan een deel van de populatie extra gevoelig is. Deze individuen merken meer op, zijn gevaar sneller op het spoor en hebben een betere neus voor plaatsen waar het goed toeven is. Dat zou voor mensen ook gelden.

Top 3-sites

  • www.gevoeligheidgrootbrengen.nl: site van psycholoog Janneke van Olphen met onder andere haar blog en info over kinderen die hooggevoelig en strong-willed zijn
  • www.hoogsensitief.nl: platform op initiatief van sociaal wetenschappelijk onderzoeker Esther Bergsma
  • www.jolijnhendriks.nl: handig voor als je een coach in de buurt zoekt die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit

Bah, stukjes

  • 29% van de hoogsensitieve kinderen durft iets niet te eten als ze het niet kennen. Ze houden van ‘vertrouwd’ omdat het onbekende veel prikkels oplevert. Dat smaakt, ruikt en voelt anders.
  • 23% vindt stukjes in het eten vies, ook al vinden ze de smaak prima.
  • 20% wil dat alle ingrediënten ‘los’ geserveerd worden. De pasta zonder saus, vlees en groenten apart. Verschillende smaken of texturen bij elkaar leveren extra prikkels op.

Hoogsensitiviteitsdeskundige Esther Bergsma onderzocht eetgedrag bij HSK’s en raadt aan rekening te houden met de voorkeuren van je kind, als dat past binnen jouw regels. Dan zullen ze met meer smaak eten.

Wees zuinig met kritiek

Alles komt heftig binnen bij HSK’s; harde geluiden, fel licht, maar ook kritiek of commentaar. Wees daarom voorzichtig wanneer je je kind bekritiseert. HSK’s hebben de neiging veel op zichzelf te betrekken. Kritiek op hun handelen zien ze al gauw als kritiek op hoe ze zijn. Wees dus spaarzaam met kritiek en uit het op een manier die niet boos klinkt.

Toename van prikkels

Therapeut Jolijn Hendriks krijgt vaak de vraag of het percentage hooggevoelige mensen toeneemt. Haar antwoord is dat ze dat niet zou durven stellen. Wat ze wel ziet, is dat door de toename van prikkels in onze samenleving, veel kinderen en volwassenen het teveel aan prikkels niet meer kunnen verwerken. En als je ze niet meer kunt verwerken, krijg je klachten: psychisch en fysiek. Volgens Hendriks kun je aan het soort klachten (bij jou of je kind) zien waar het probleem zit:

  • Aanhoudende verkoudheden en astmatische klachten duiden op dingen in de omgang met anderen die je benauwen.
  • Darm- en maagklachten geven aan dat je iets moeilijk kunt verteren, bijvoorbeeld dat je je leven niet goed kunt vormgeven naar wat je ziel wenst.
  • Heb je last van je huid (jeuk, eczeem), dan zit iemand je te dicht op de huid.

Tekst: Catelijne Elzes

Dit artikel is een fragment uit Happi.kids 1-2019. Meer lezen? Je bestelt het nummer in onze shop. 


Meer Happinez?

Volgend artikel
Ben je een ‘luie ouder’? Dan ben je goed bezig!
Ben je een ‘luie ouder’? Dan ben je goed bezig!