Als je kind verlegen is

Als je kind verlegen is Als je kind verlegen is Als je kind verlegen is

Verlegen ouders krijgen soms een kind dat de onbevangenheid zelve is, en superspontane ouders krijgen soms een verlegen kind. Hoe kan dat, is verlegenheid dan volledig aangeboren? En wat kun je als ouder doen om je verlegen kind te helpen in sociale situaties? 

Volgens onderzoek van de universiteit van North Carolina is verlegenheid bij heel jonge kinderen al te zien. Baby’tjes van een paar maanden oud reageren al heel verschillend op gedoe om hen heen, schrijft PsychologyToday. Hang je een mobile boven ze met veel verschillende beestjes, dan reageren sommige kleintjes geprikkeld en overstuur – en zij hebben dan meer kans om op te groeien als een verlegen kind en, later, volwassene. Het is dus voor een groot deel biologisch bepaald.

Dat betekent niet dat de ontwikkeling van een kind al helemaal vastligt. Een jong kind dat erg verlegen is, kan in de loop van zijn of haar leven die verlegenheid (voor een deel) van zich afschudden. Hoe je er als ouder mee omgaat, heeft veel invloed. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een verlegen kind dat iets fout doet niet te streng te straffen – een kind dat meer outgoing is, heeft vaak juist iets duidelijker grenzen nodig.

Vindt je kind het spannend om op een plek te komen waar veel onbekende mensen zijn, of om met andere kinderen te spelen? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te begeleiden.

Stimuleer samen spelen

Als je kind verlegen is, zijn speelafspraakjes met meerdere kinderen misschien niet zo’n goed idee. Te overweldigend, zeker wanneer de andere kinderen nog niet zo bekend zijn. Een speeldate met één kind werkt beter: minder druk, tijd om even te ontdooien en elkaar te leren kennen.

Stimuleer hobby’s

Andere kinderen leren kennen gaat gemakkelijker als je samen iets leuks doet. Je kind gaat gemakkelijker die drempel over wanneer het iets kan leren wat het heel erg leuk lijkt. Dat kan schermen zijn, of knopen leggen bij de scouting, of tekenen…

Geef je kind vertrouwen

Met vertrouwen begint alles. Als je kind weet dat jij in hem gelooft, dat je er bent om hem toe te juichen als het iets nieuws heeft geprobeerd én op te vangen als het misgaat, durft hij meer en voelt hij zich op een positieve manier uitgedaagd.

Daag hem of haar uit

Dwing niets af, maar bedenk samen manieren om spannende nieuwe stappen te zetten. Bereid je kind voor op situaties waarin nieuwe mensen zijn, zonder het teveel gewicht te geven. Vertel wie jullie gaan ontmoeten, waar ze wonen, hoe jullie deze mensen kennen, een leuke anekdote. Dan voelt het bezoekje al minder spannend, want de mensen die jullie gaan zien zijn al een klein beetje bekend.

Ga naar nieuwe plekken

Een verlegen kind hecht aan veilige en bekende plekken. Doorbreek die patronen af en toe, door op een andere plek naar de speeltuin te gaan of elders boodschappen te doen. Zo laat je hem of haar steeds weer wennen aan nieuwe dingen, en groeit zijn of haar vertrouwen in het onbekende.

Oefen samen sociaal gedrag

Uit het onderzoek van de universiteit van North Carolina blijkt dat verlegen kinderen die sociaal gedrag vertonen, gemakkelijker worden opgenomen in de groep. Je kunt samen met je kind oefenen op sociaal gedrag – kleine dingen, zoals even glimlachen naar een ander en dankjewel zeggen. Zelfs als je kind op een plek is waar het spannend is, kan het op die manier contact leggen met een ander kind. Dat maakt je kind voor andere kinderen benaderbaar.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Het Happi.kids nummer ‘Veilig’ ligt nu in de winkel
Het Happi.kids nummer ‘Veilig’ ligt nu in de winkel