Een baby is nog niet in staat om te praten maar kan wél met je communiceren. Vaak gebeurt dit gesprek dan vocaal, jij praat met de baby en de baby maakt geluid terug. Naast deze manier van praten zijn er nog veel meer manieren om te communiceren, bijvoorbeeld doormiddel van proeven, ruiken, lichaamstaal en waarschijnlijk de leukste; bewegen!
Baby-yoga richt zich op deze speelse manier van communiceren tussen jou en je baby. Om deze ervaring met zo veel mogelijk mensen te delen heeft Gea Scholtens het boek ‘baby-yoga samen in beweging‘ geschreven met daarin allerlei oefeningen, liedjes en versjes om samen met je baby te doen.
De yogaoefeningen voor baby’s van 0 – 12 maanden zorgen voor een tevreden, ontspannen kindje én een blije mama of papa. Bij Baby-yoga gaat het om combineren van aanraking én beweging. Door aandachtig met elkaar bezig te zijn versterkt het de band tussen ouder en kind en kun je samen bewegen en plezier hebben. Baby-yoga hoeft niet altijd een volledige sessie te zijn. Ze kunnen ook tussendoor worden gegeven of een vast ritueel voor het slapengaan om even te genieten met je baby. Het fijne van Baby-yoga is dat de oefeningen met de kleren aan gegeven kunnen worden, waardoor het elk moment van de dag toepasbaar is. De baby-yoga wordt gegeven op een rustige en liefdevolle manier, spelenderwijs met bewegingen, liedjes en versjes.
Yogahoudingen geven bij een baby een gevoel van tevredenheid en ontspanning. Het stimuleert de bloedsomloop en de spieren worden soepel. Het mooie van de baby yoga is het bewegen in combinatie met aanraking, deze combinatie stimuleert de zintuigen en kinderen kunnen zich ontwikkelen in een tempo dat prettig en goed te volgen is. Daarnaast heeft het een positief effect op de groei, spijsvertering, doorbloeding en het bevordert de weerstand. De oefeningen kun je ook goed inzetten tegen krampje, onrust en kindjes die zich overstrekken.
Niet alleen voor de baby is het een fijne ervaring, ook voor de ouder/verzorger is het een mooi manier om je baby vanuit innerlijke rust te benaderen, te kalmeren en een sterke band op te bouwen. Het helpt je om je baby sneller en beter te ‘verstaan’ wat meer zelfvertrouwen in het ouderschap creëert. De baby-yoga geeft ontspanning en plezier, en daardoor nieuwe energie. Je wordt je bewust van de fijne nuances van aanraking en beweging. De oefeningen versterken de fysieke gezondheid van de ouder. Stimuleert momenten van rust en volledige aandacht voor de baby. Het is samen intens genieten en jezelf opladen; veel plezier hebben en vrolijkheid. Door yoga komen allerlei stofjes vrij in het lichaam van de baby én dat van de ouders. Zo komt er meer van het gelukshormoon endorfine en het knuffelhormoon oxytocine vrij. Tijdens de oefeningen voel je meteen hoe de baby reageert en ga je spelenderwijs steeds meer op elkaar afstemmen. Elke dag aandacht geven aan de baby-yoga en even tijd voor elkaar maken heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de baby.
Deze oefening kan al vanaf de geboorte worden gedaan.
Geschikte leeftijd: Vanaf 2 maanden. Deze oefening stimuleert de bloedsomloop in de benen en masseert de buik. Fijne oefening tegen darmkrampjes. Terwijl je deze oefening uitvoert adem je zelf in het ritme mee.
Een leuk versje om bij deze oefening op te zeggen.
“Fietsen, fietsen, Waar fietsen we naar toe” – maak langzame fietsbewegingen met de benen
“We fietsen naar papa/mama, naar papa/mama toe” – ‘fiets’ steeds iets sneller
“Puffen, puffen, puffen, oh wat een gedoe” – maak de beweging langzamer
“Ik moet nu even rusten want mijn beentjes zijn zo moe!” – stop met fietsen en laat de benen ontspannen in je handen rusten
Geschikte leeftijd: Vanaf 2 maanden. De volgende oefeningen met de armen kunnen liggend op de rug of zittend worden gedaan. Tijdens deze oefening is het leuk om onderstaand zinnetje op te zeggen. Groot en klein dat is zo fijn.
Herhaal de oefening.
Deze oefening geeft een besef van de reikwijdte van het lichaam, opent het borst- en longgebied en versterkt de armspieren. Goed voor coördinatie en concentratie.
Tekst: Gea Scholtens-Stiekema
Fotografie: Martine Goudappel