Geef je kind de kracht van de zon

Geef je kind de kracht van de zon Geef je kind de kracht van de zon Geef je kind de kracht van de zon

Vier eenvoudige manieren die je kind vertrouwd maken met de betekenis en de kracht van de zon. Van een zonnetjesmassage tot samen de zon begroeten bij het opstaan. Geef je kind zonnekracht!

1. Zonnetje in huis

Aandachtig aanraken is een fijne en eenvoudige manier om contact te maken na een volle dag. Zo breng je een onrustig kind weer vrij makkelijk terug bij zichzelf met een zonnetjesmassage. Kies een olie die lichtkracht in zich draagt zoals kamille (kalmerend), sint-janskruid (verwarmend) of roos (harmoniserend). Je kunt deze massage geven op de voetzolen van je kind, maar op de handpalmen, rug, buik of het voorhoofd vinden de meeste kinderen ook heerlijk. Verdeel een beetje olie over je handen en wrijf ze warm. Zoek het middelpunt en met draaiende bewegingen maak je een mooi zonnetje op de huid. Vanuit hier laat je de zon schijnen door met je vingertoppen één voor één stralen naar buiten te trekken. Zo geef je je kind de zonnekracht mee!

2. Vurige kring

Veel oude beschavingen hielden ceremonies om de zon te bedanken. Zo’n ritueel brengt gezondheid, vertrouwen en geluk. Op een zonnige zondag kun je ook zoiets doen. Ga buiten met elkaar in een kring staan en zet in het midden een stevige oranje kaars. Ook houdt iedere deelnemer zelf een kaars vast. De eerste steekt zijn kaars aan en vervolgens de kaars van de persoon ernaast, terwijl wordt gezegd: ‘Moge je verwarmd en opgeladen worden door het licht van de zon’. Zo gaat het vuur de kring rond. De laatste persoon steekt de kaars in het midden aan en bedankt de zon. Daarna mag iedereen een wens doen, en vermaak je je met elkaar – eten, zingen, dansen, kletsen – totdat de kaarsen zijn opgebrand.

3. Zomeroogst, geef je kind de kracht van de zon

Wilde bloemen plukken is een feestje, en zeker als je er thuis thee van kunt zetten. Laat je kind zelf afgekoeld, gekookt water schenken en in elk kopje een paar bloemen leggen. Bloemen die net uit de knop komen, hebben de meeste kracht. Daarna mag de zon de thee verwarmen en vitaliseren. Is ie op temperatuur en goed getrokken? Dan mogen de bloemen eruit en terug naar Moeder Aarde. Bloemen die je over hebt, kun je drogen in de zon en bewaren in een lege jampot. Zo kun je ’s winters thee maken van de zomeroogst. Voorbeelden van bloemen die je kunt plukken:

  • Goudsbloem – kalmeert de huid
  • Vlierbloesem – versterkt de weerstand
  • Hondsdraf – helpt bij hoest

4. Hallo zon

Yogaoefening de zonnegroet is een mooie manier om samen met je kind de dag mee te beginnen. De oefening geeft energie en door de zon te begroeten, word je liefdevol herinnerd aan je plek in de wereld: stevig tussen hemel en aarde. Om het voor kinderen wat inzichtelijker te maken, kun je vertellen dat ze mogen beginnen als een opgerold egeltje op de aarde. Dan opstaan: ‘hier ben ik’. Om zich daarna helemaal lang te maken met hun armen erbij: ‘hallo zon’. Daarna helemaal naar beneden buigen: ‘dag aarde’, en als een hond op handen en voeten komen. Om weer te eindigen als opgerold egeltje. Hoe meer je samen oefent, hoe meer je de oefeningen kunt uitbouwen tot de grote zonnegroet.

Tekst: Sarah Domogala

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen?

Dit is een fragment uit Happi.kids ‘Zonnekracht’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Volgend artikel
10 tips voor ouders van hooggevoelige kinderen
10 tips voor ouders van hooggevoelige kinderen