Pas moeder geworden? Zo zorg je goed voor jezelf

Pas moeder geworden? Zo zorg je goed voor jezelf Pas moeder geworden? Zo zorg je goed voor jezelf Pas moeder geworden? Zo zorg je goed voor jezelf

Als kersverse moeder staat je wereld op z’n kop. Je loopt over van liefde voor dat kleine wezentje dat aan je zorg is toevertrouwd, maar er spelen ook honderden vragen door je hoofd. Kan ik het wel? Doe ik het wel goed? En dan ben je ook nog zo. ontzettend. moe. Juist nu alles om die kleine lijkt te draaien, is het belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Zeven tips. 

Vraag hulp en aanvaard het

Iedere moeder heeft ideeën over hoe het hoort. Je vergelijkt jezelf met anderen en legt de lat misschien behoorlijk hoog: dit moet je zelf kunnen, en dat… Maar hé, je hoeft het niet alleen te doen. Wees mild voor jezelf, accepteer hulp wanneer het je wordt aangeboden en vraag erom wanneer je het nodig hebt. Je omgeving vindt het alleen maar fijn om je te kunnen helpen.

Schrijf op hoe je je voelt

Gun jezelf de opluchting van éven je gedachten op papier zetten. Dan ben je ze kwijt, en het is hartstikke waardevol voor later. Wanneer je wilt weten hoe het in die beginperiode ook alweer ging, en hoe je je toen voelde.

Rustig aan met de schermpjes

Slaapt hij of zij eindelijk even, dan ben je vast geneigd even te kijken hoe het er buiten je bubbel aan toegaat. Wat zijn je vrienden aan het doen, heb je nog felicitaties gehad, wil er nog iemand op visite komen? Voel je daartoe niet verplicht, laat je telefoon gerust even voor wat ie is. Je komt vaak beter tot jezelf door even diep adem te halen, een muziekje te luisteren of te mediteren.

Frisse lucht

De eerste weken zit je in een bubbel. Je leeft van voeding naar voeding en van slaapje naar slaapje. Voor je het weet gaan er dagen voorbij zonder dat je buiten bent geweest. Probeer twee keer per dag naar buiten te gaan, al is het maar een kwartiertje. Even frisse lucht opsnuiven, dat geeft nieuwe energie.

Voed jezelf

Goed eten is in deze periode echt je geheime wapen. Hoe gezonder en energierijker je eet, hoe sterker je je voelt. Natuurlijk kom je niet altijd aan uitgebreid koken toe. Vragen vrienden of familie of ze iets voor je kunnen doen, vraag ze dan om een gezonde maaltijd mee te brengen! En voel je in deze periode niet bezwaard als je af en toe eten bestelt – zeker niet als het iets gezonds is.

Trek iets moois aan

Voel je je fijn in een oude trui en joggingbroek met snelle knot in je haar – niets mis mee. Maar gaat je aanblik in de spiegel je tegenstaan, steek dan iets meer moeite in je outfit. Zelfs al zie je de hele dag niemand behalve je baby en de caissière in de supermarkt, doe tóch even snel mascara op en trek iets aan waar je je mooi in voelt. Gewoon, voor jezelf.

Praat over gevoelens

Het moederschap is nieuw voor jou, maar heel veel vrouwen om je heen zitten er ook middenin of weten nog hoe het was in het begin. Staar je niet blind op hoe zij het lijken te doen (‘goh, zij is alweer veel fitter dan ik’ of ‘mijn hemel, en zij heeft er dríe’) maar wees open over hoe je je voelt en welke dingen je misschien lastig vindt. Je zult zien dat je herkenning en steun ontmoet.

Meer lezen?

  • Waarom je een kind wilt leren over de geest
  • Een ode aan moederliefde: de emmer die nooit kan overlopen
  • Een brief aan alle (kersverse) moeders
Volgend artikel
Nu in de winkel: Happi.kids ‘groei’
Nu in de winkel: Happi.kids ‘groei’