Terug naar overzicht

Scheiden zonder strijden: vier tips

Categorie
Tekst
Lisette Thooft
Scheiden zonder strijden: vier tips

Scheiden is nooit leuk. Niet voor jou en je partner, en niet voor de kinderen. Het is een proces van trial and error, een zoektocht naar het vinden van de juiste balans tussen gevoel en verstand (bijvoorbeeld wanneer je je kinderen helemaal niet wilt uitzwaaien voor het weekend). Een troost: anderen hebben het ook gedaan. Dit zijn een paar tips van ervaringsdeskundigen.

Houd de communicatie open

Psychologe Anke van der Vorst: “Wij hebben verantwoordelijkheid genomen voor ons eigen verdriet, de communicatie open gehouden, hoe moeilijk dat soms ook was, en we stellen altijd het belang van de kinderen voorop. Bijzondere momenten zoals verjaardagen, Sinterklaas, oudergesprekken en schoolkeuze doen we samen. Mijn ex en ik hebben veel app-contact over onze zoons en delen alles wat belangrijk is om te weten voor de ander.”

Houd je bagage bij jezelf

Christina Pokhodilo: “Om onze communicatie te verbeteren en te laten zien dat papa en mama liefdevol met elkaar kunnen omgaan, hoewel ze niet meer samenwonen, zijn we in therapie gebleven. Niet om weer bij elkaar te komen, maar om onze bagage zoveel mogelijk bij onszelf te houden. We doen het beter dan toen we nog samen waren. Met oprechtheid kan ik zeggen dat mijn ex een fantastische vader is.”

Voel je geen slachtoffer

Kirsten Vonk: “Je mag pijn hebben, je mag je in de steek gelaten of bedrogen voelen, je mag het vervelend vinden dat je ex een nieuwe partner heeft en dat die ook nog deel gaat uitmaken van het dagelijks leven van je kinderen, je mag jaloers zijn op het ogenschijnlijk moeiteloze leven van je ex en zijn financiële onafhankelijkheid – maar ga je geen slachtoffer voelen. Want dan maak je jezelf afhankelijk van een ander, terwijl je beter kunt focussen op het inrichten van je leven zoals dat bij jou past.”

Blijf samen ouders

Annelies de Moet: “Elke eerste donderdagavond van de maand was onze ‘ouderavond’. Ook nu we een bruiloft hebben gehad van een van de kinderen en een kleinkind hebben, trekken we nog steeds als ouders op, met een duidelijke plek voor de andere partner. De liefde stroomt nog steeds, alleen de vorm moest veranderen.”

Meer lezen over scheiden zonder strijden?

In Happi.kids 2-2020 vind je een uitgebreid dossier over scheiden. Over naar jezelf kijken, anders communiceren en omgaan met levenslessen – van jou én je kind. Het nummer ligt nu in de winkel en is te koop in de Happinez webshop.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen