Scheiden zonder strijden: zie de scheiding door de ogen van je kind

Scheiden zonder strijden: zie de scheiding door de ogen van je kind Scheiden zonder strijden: zie de scheiding door de ogen van je kind Scheiden zonder strijden: zie de scheiding door de ogen van je kind

Twee op de vijf huwelijken eindigen in een scheiding, en zo’n 70.000 kinderen per jaar worden daarmee geconfronteerd. Wil je scheiden zonder je kinderen te beschadigen? Voorkom dat je slachtoffer wordt van de situatie door verantwoording te nemen voor je eigen pijn. Je zult je emoties moeten verwerken in plaats van je verdriet op de ander te projecteren. Probeer de scheiding te ervaren door de ogen van je kind.

Ga de scheiding samen aan

Als je je kinderen wilt sparen, maak je geen ruzie met je ex maar ga je de scheiding samen aan. In ieder geval zodra het om je kinderen gaat. De beste manier om je kinderen te vertellen dat je gaat scheiden, is samen. Voer het gesprek naast elkaar op de bank, met één consistent verhaal. In hun boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ geven Marsha Pinedo en Petra Vollinga tips voor dit gesprek.

Laat je kinderen vragen stellen

Zeg bijvoorbeeld liever dat je elkaar niet meer gelukkig maakt, dan dat je niet meer van elkaar houdt. Leg uit wat er hetzelfde blijft en wat er verandert. Zeg vooral heel duidelijk dat de kinderen er geen enkele schuld aan hebben. Vertel ze hoeveel jullie allebei van ze houden. En laat ze vragen stellen. ‘Leer kijken door de ogen van je kind’ is de ondertitel van het boek van Pinedo en Vollinga – een duidelijke ontwikkelingstaak voor scheidende ouders.

Checklist: Ben ik goed bezig?

Wil je de scheiding zien door de ogen van je kind? De onderstaande vragen kunnen je helpen om je in je kind te verplaatsen. Vraag jezelf regelmatig af of je antwoord op deze acht vragen nog ‘ja’ is:

  • Mag je kind openlijk van je ex houden?
  • Kijk jij je ex aan?
  • Praat je positief over je ex, of in elk geval niet negatief?
  • Neem je echt belangrijke beslissingen samen?
  • Ben je opgehouden met ruziemaken met je ex-partner?
  • Ben je opgehouden met je ex te controleren en je te bemoeien met hoe hij of zij de dingen aanpakt?
  • Mag je kind echt onpartijdig zijn?
  • Kom je de afspraken met je ex na?

De checklist komt uit ‘Aan alle gescheiden ouders. Leer kijken door de ogen van je kind’, Marsha Pinedo en Petra Vollinga, uitgeverij Lev Boeken/Bruna, € 20,99.


Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.

Meer lezen over scheiden zonder strijden?

Met deze tips ga je vreedzaam uit elkaar.

Volgend artikel
Vier mindfulness oefeningen voor kinderen
Vier mindfulness oefeningen voor kinderen