Spiritueel scheiden 101: met deze tips ga je vreedzaam uit elkaar

Spiritueel scheiden 101: met deze tips ga je vreedzaam uit elkaar Spiritueel scheiden 101: met deze tips ga je vreedzaam uit elkaar Spiritueel scheiden 101: met deze tips ga je vreedzaam uit elkaar

Spiritueel scheiden is volgens coach en mediator Annette Bienfait het ultieme, geestelijke loslaten. Want al is de scheiding op papier een feit, je leven wordt nog steeds beheerst door gevoelens van verdriet, woede, wrok of machteloosheid. En de schuld daarvan wordt meestal bij de ex-partner gelegd.

Blijf je in dat verdriet of die boosheid hangen, dan zal dat alles wat je verder aangaat, zakelijk of privé, overschaduwen. Maar wat de reden van de scheiding ook was, in de meeste gevallen heb je ook zelf een aandeel in je scheiding. Als je dat onder ogen durft te zien, kun je enorm groeien.

Vergeven en verantwoordelijkheid nemen

In haar werk als coach ziet Annette veel mensen die zich wentelen in de slachtofferrol. ‘Dat verlamt enorm. Maar als je die rol naast je neer kunt leggen en voelt dat je kunt gaan stáán, dat je je voeten op de aarde kunt planten, dan geeft dat heel veel energie en kracht.’

‘Verantwoordelijkheid nemen’ is een van de sleutelbegrippen in het boek ‘Spiritual Divorce’ van de Amerikaanse coach en auteur Debbie Ford. Zij beschrijft daarin hoe verwoestend een scheiding is; hoe de ex-partners eenzaam, hopeloos en woedend kunnen achterblijven.

Maar op die brokstukken kan iets nieuws gebouwd worden. Daarvoor is wel een pijnlijk proces nodig, schrijft Ford. Een proces van diepgaand en eerlijk zelfonderzoek.

De scheiding als wake up call

Wat was er mis gegaan, vroeg Ford zich na haar eigen scheiding gedurende vele slapeloze nachten af. Wat had zij fout gedaan? Hoe had ze zo blind kunnen zijn? In innerlijke dialogen jammerde ze eindeloos: het leven is vreselijk, ik kan niemand vertrouwen, ik laat nooit meer iemand zo dichtbij komen.

Totdat ze haar scheiding ging zien als een spiritual wake up call. Een – weliswaar pijnlijke – kans om naar zichzelf, en naar haar eigen aandeel in het mislukte huwelijk te kijken.

Een scheiding, schrijft Debbie Ford in haar boek, kan een ‘ware spirituele reis’ zijn. Dan ‘gebruiken we onze scheiding om ons leven te verbeteren, en ons verlies te transformeren in winst’.  

De 7 wetten van een spirituele scheiding

1. Acceptatie

Alles gebeurt met een reden, is de overtuiging van Ford. Alles is zoals het moet zijn. Dit, en dus ook de pijnlijke scheiding, leren accepteren, is haar eerste en belangrijkste ‘wet’.

2. Overgave

Pas als we ons niet langer verzetten tegen wat zich voordoet, en ons overgeven aan de situatie, kunnen dingen gaan veranderen. Verzet is het grootste obstakel naar ‘heling’.

3. Nederigheid

Door nederig te zijn in de acceptatie en overgave aan wat er gebeurt in je leven, door ego en trots uit te schakelen, kunnen we wijzer worden.

4. Verantwoordelijkheid

We moeten kijken naar ons eigen aandeel in de scheiding. Er zijn altijd twee mensen nodig voor het creëren van dat drama. Voor ons aandeel moeten we verantwoordelijkheid (durven) nemen.

5. Keuze

Als we verantwoordelijkheid hebben genomen, hebben we ook een keuze gekregen. We kunnen nieuwe interpretaties van de gebeurtenis kiezen die ons sterker, in plaats van zwakker maken.

6. Vergeving

We moeten compassie en vergeving ontwikkelen voor onszelf; daarna zullen we ook onze ex-partner kunnen vergeven.

7. Creatie

Vergeving leidt tot vrijheid. We kunnen daardoor loskomen van het verleden en zelf een nieuwe toekomst creëren.

Tekst: Eveline Brandt

Meer lezen over spiritueel scheiden?

Scheiden zonder strijden: zie de scheiding door je ogen van een kind.

Volgend artikel
4 signalen dat je relatie z’n beste tijd gehad heeft
4 signalen dat je relatie z’n beste tijd gehad heeft