Terug naar overzicht

Welk krachtdier past bij jouw kind?

Categorie
Welk krachtdier past bij jouw kind?

Bescherming voor in de nacht, als ondersteuning bij een toets of als maatje voor onderweg: een krachtdier kan een kind op allerlei momenten een steuntje in de rug bieden.

Sjamanen zien dieren als helpers, beschermers en begeleiders. Zij geloven dat een dier je iets te zeggen heeft als je het tegenkomt in het wild, in een droom of visioen. Zo’n krachtdier kan een langere tijd bij je blijven, maar kan ook langskomen om je te helpen in een bepaalde situatie, een inzicht te geven of een kracht te laten zien waar je op dat moment iets aan hebt.

Zo vind je het krachtdier van je kind

Je kunt kinderen hun krachtdier laten ontdekken door in een dierenboek te bladeren of bijvoorbeeld de kaartjes op pagina 122 in Happi.kidz te laten zien en te vragen welk dier ze het leukst vinden. Als ze er een hebben uitgekozen, kun je samen met het kind kijken wat de belangrijke eigenschappen van dat dier is en of ze daar iets van kunnen gebruiken, of dat ze er juist iets teveel van hebben.

Als ze eenmaal hun dier hebben gevonden, kun je ze aan zijn kracht helpen herinneren door bijvoorbeeld een afbeelding op te hangen in de kinderkamer, maar nog leuker is het om samen iets te maken wat aan het dier doet denken. Is het krachtdier een adelaar, dan kun je bijvoorbeeld een dromenvanger maken met veren, voor een zeedier kun je een mooie mandala maken van schelpen. Er zijn voor elk dier ook yoga-houdingen, ademhalingsoefeningen, mudra’s of mantra’s te bedenken.

Op pagina 122 van Happi.kidz  vind je 12 leuke dierenkaartjes. Acht van de dieren zijn in het nummer verder uitgewerkt – drie daarvan kun je hieronder alvast lezen.

Ontdek de kracht van de beer

De beer is een optimistisch en krachtig dier, maar eens in de zoveel tijd zoekt hij zijn holletje op om in alle rust na te kunnen denken en zijn ervaringen te verwerken. Beren houden van warmte en gezelligheid, maar ook van een lekker knus ingericht plekje om zich af en toe terug te trekken als ze behoefte hebben aan een beetje stilte om zich heen. Maak woensdagmiddag een keer een thuisblijfmiddag en maak een hut van allemaal dekens en kussens waar ze zich met een stapel duckies lekker een paar uur kunnen verschansen. Echte beren willen daar natuurlijk lekkere hapjes bij. Of je maakt hun hele kamer een ‘berenhol’ door een blank gordijn te kopen en daarop lekker los te gaan met verf.

Samen brullen met de tijger

De tijger is sterk en kan de wereld aan. Vol moed gaat hij zijn eigen weg. Vertrouw op je eigen kracht en alles komt goed! Iedereen kan wel eens wat extra kracht gebruiken. Een mantra kan daarbij helpen.

Oefening
Kijk ’s morgens voor je naar school gaat in de spiegel, en zeg drie keer: ‘ik ben zo sterk als een tijger!’ Zorg daarbij dat je voeten stevig op de grond staan – doe alsof je een boom bent die door zijn wortels onder de grond eigenlijk net zo groot is als boven de grond. Let goed op hoe je je daarna voelt, waarschijnlijk krachtiger. Weet dat die tijger altijd in je zit en dat je altijd naar dit gevoel terug kunt gaan.

Het paard als gelukbrenger

Paarden zijn sterk – het woord paardenkracht wordt niet voor niets gebruikt voor auto’s. Ze leven in kuddes en zijn daardoor goed op anderen ingespeeld en gericht op samenwerken. Samen sta je sterk!

In de hele wereld staan hoefijzers bekend als geluksbrengers. Misschien ken je nog iemand die er een boven de deur had hangen. Hij hing dan met het open gedeelte naar boven, zodat het geluk opgevangen kon worden – op z’n kop zou het geluk eruit lopen… Hoe dan ook: het blijft een mooi ding. Door samen schatten in het bos te zoeken en die met verschillende touwtjes aan het hoefijzer te hangen, wordt het een stoer amulet voor de kinderkamer.

Wil je meer krachtdieren ontdekken? Je vind ze alle 12 in het nieuwste nummer van Happi.kidz

Door anderen gelezen