Hoe loods je kinderen door een scheiding heen?

Hoe loods je kinderen door een scheiding heen? Hoe loods je kinderen door een scheiding heen? Hoe loods je kinderen door een scheiding heen?

Uit elkaar gaan is vaak roerig en verwarrend. Hoe loods je kinderen door een scheiding heen als je zelf ook je houvast kwijt bent? Drie deskundigen geven advies.

1. ‘Er komen altijd nieuwe kansen’

Het lastigste van een scheiding is misschien wel dat je voor je kind graag een voorbeeld wilt zijn van hoe je zo’n roerige periode verstandig doorkomt. Marsha Pinedo (kindertherapeute en oprichter van Villa Pineda, de online plek voor kinderen van gescheiden ouders en ouders zelf): ‘Soms wéét je het niet. Misschien zien je kinderen dat je er níet mee om kunt gaan. Maar ze zien ook dat je wel je best doet. Dat je aan het zoeken bent, omdat je het óók niet weet. Maar dat je er wel op blijft vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt’.

‘Het is een proces van vallen en opstaan’, zegt Sarah Köller (mediator en scheidingsadvocaat). ‘Je kunt gewoon niet altijd naar je waarden leven, dat lukt niemand. Je wilt een zorgzame ouder zijn, en toch maak je een keer ruzie waar je kind bij is.’

2. ‘Kom, we gaan leuke dingen doen!’

Kinderen die een scheiding meemaken, zijn niet per se ongelukkig’,  zegt Nelly Snels van het Expertisecentrum Kind en Scheiding, KIES. ‘Ze hebben vooral last van conflicten. Als ouders gelukkig zijn, kunnen kinderen gemakkelijker verder met hun leven. Werk dus aan je geluk!’

‘Uitjes zijn waardevol voor jou én voor je kind. Dus: dóen! Je hoeft niet je hele leven on hold te zetten totdat de scheiding klaar is’, zegt Sarah Köller. ‘Ook tijdens de scheiding kun je leuke, bijzondere dingen doen met je kind. Daar word je zelf ook gelukkiger van.’

3.  ‘Hier vind je hulptroepen!’

‘Een scheiding is vaak zo’n verwarrende periode, waarin je zelf al zoveel te verstouwen hebt, dat de kinderen erbij inschieten’, zegt Marsha Pinedo. Schakel hulptroepen in, bijvoorbeeld de buddy’s van Villa Pinedo, of de coaches van KIES.

  • Villa Pinedo
    Online ontmoetingsplek voor kinderen en gescheiden ouders.
  • KIES
    De methode werkt met KIES-coaches die kinderen individueel of in een groepje begeleiden. Het Klokhuis maakte een serie over scheiden, bij de aflevering ‘Hulp’ komt KIES ook aan bod, je kunt de aflevering terugkijken via hetklokhuis.nl.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Marita Janssen

Meer weten?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over scheiden?

Spiritueel scheiden 101: met deze tips ga je vreedzaam uit elkaar.

Volgend artikel
In een scheiding? Dit is hoe je dat spiritueel aanpakt
In een scheiding? Dit is hoe je dat spiritueel aanpakt