Terug naar overzicht

5 makkelijke manieren om ’s avonds tot rust te komen

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
5 makkelijke manieren om ’s avonds tot rust te komen

Een lange dag werken, dan haastig naar huis, de keuken in om te koken, hup aan tafel, na het eten snel de was wegwerken, nog een spelletje met de kinderen doen of een uurtje sporten, een laatste blik op die presentatie voor morgen werpen en – och, als je dan toch bezig bent – die stapel rekeningen op tafel heeft ook dringend je aandacht nodig. Ben jij ook zo iemand die maar doorholt tot het bedtijd is, maar dan (hoe moe je lijf ook is) onmogelijk de slaap kan vatten? Ho, stop, doe eens even niks vanavond. Tenminste: niets dat niet ontspannend is.

De laatste uurtjes van je dag zijn nogal belangrijk om lekker te kunnen slapen en morgen fris en energiek weer op te staan. Gebruik die uurtjes dan ook bewust om alle opgebouwde lichamelijke en emotionele spanning van de voorgaande dag los te laten. Als je stress mee naar bed neemt, dan kun je een goede nachtrust wel vergeten. Deze tips bezorgen je ’s avonds wél een rustig hoofd en lijf – en een enkeltje naar dromenland:

1 Let op wat je eet en drinkt

Zorg ervoor dat je tenminste twee tot tweeënhalf uur voordat je naar bed gaat niets meer eet. Als je lichaam nog druk bezig is met het verwerken van voedsel, kom je moeilijker tot rust. Laat als je een slechte slaper bent cafeïne, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen verder zoveel mogelijk staan. Kun je echt niet zonder je dagelijkse dosis koffie? Drink het dan in elk geval niet meer na drie uur ’s middags.

2 Haal bewust adem

Als je regelmatig yoga beoefent of mediteert, heb je vast al eens gemerkt welke invloed je ademhaling heeft op hoe je je voelt en weet je ook hoe je die ademhaling kunt sturen. Een makkelijk trucje om snel te kalmeren is bijvoorbeeld om je uitademing langer te maken dan je inademing. Je kunt ook de neusademhaling of de 4-7-8 techniek proberen. Bij die laatste ademhalingsoefening is je uitademing twee keer zo lang als je inademing, en houd je de adem na het inademen een tijdje vast.

3 Herhaal een mantra

Terwijl je een ademhalingsoefening doet, kun je zachtjes (of in stilte in jezelf) een mantra herhalen. Herhaal op het ritme van je ademhaling bijvoorbeeld de woorden ‘mijn hoofd is kalm, en mijn lichaam is relaxed’. Beeld je in dat je op elke inademing ontspanning verwelkomt, en bij elke uitademing spanning en stress loslaat.

4 Gebruik geur

Lavendel is een echte golden oldie wat betreft aromatherapie. De geur ontspant en laat je slapen als een roos. Gebruik een natuurlijke spray met lavendel op je kussen of doe wat lavendelolie op je polsen of in een (voeten)bad. Ook palo santo en witte salie zijn fijn: gebruik ze als je je rusteloos voelt, om je huis te ontdoen van negatieve energie.

5 Stop met schermstaren

Zet je telefoon ruim voordat je naar bed gaat uit of leg je toestel tenminste buiten handbereik. Het blauwe licht van het schermpje laat je hersenen denken dat het nog lang geen bedtijd is en verstoort daarmee de natuurlijke aanmaak van melatonine. Scrollen is dus een no go, hoe verleidelijk ook. Wil je nog even lezen? Dan is een ouderwets boek een veel beter idee.

Meer weten?

  • Moeite met inslapen? Probeer ASMR
  • Slapen saai? Welnee, super interessant juist!
  • Kun je (alweer) niet slapen? Luister naar je lichaam

Meest populair