Het helpt je ook om meer verbinding met jezelf te krijgen. Lees meer
Voel jij het meteen aan je hoofd of je buik als je gespannen bent? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren stress niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Gelukkig is er veel aan te doen.
Misschien kun je moeilijk eten als je gespannen bent, of raakt je buik zo van streek dat je soms naar de wc moet rennen. Dat komt doordat je lichaam door stress in een eeuwenoude reflex schiet: de vecht-of-vlucht-modus. Er schiet dan zoveel adrenaline door je lijf dat je bloedstroom en de vochtdistributie veranderen – en daardoor trekken je darmen samen.
Oké, denk je misschien, maar wat doe ik eraan?
Ademhalingsoefeningen zijn een beproefde methode om met spanning om te gaan. En zodra je kunt ontspannen, wordt ook je buik weer rustig. Zo oefen je je buikademhaling, en leer je je hoofd en lijf te ontspannen.
Uit onderzoek blijkt dat heel sterk focussen op je pijn niet helpt. Het is beter om jezelf af te leiden, bijvoorbeeld door iets te lezen – maakt niet uit wat het is, al is het de tekst op een shampoofles.
Veel vezels eten en water drinken is altijd goed. Koffie, melkproducten en alcohol kun je in een periode van stress beter overslaan.
Spanning kan ervoor zorgen dat je de neiging hebt te bevriezen. Daar komt nog bij dat de gedachte aan weer zo’n help-ik-moet-rennen-moment ervoor zorgt dat je liever niet de deur uitgaat. Probeer je daar niet teveel door te laten tegenhouden. Bewegen zorgt er juist voor dat je lijf én je gedachten ontspannen.
Er zijn ook veel mensen bij wie spanning zich juist uit in hoofdpijn. Vaak begint de pijn in je nek, en straalt die uit naar je hoofd. Je voelt een drukkende pijn, vaak aan weerskanten van je hoofd. Hoe het komt is niet helemaal duidelijk – het kan te maken hebben met een verkrampte houding van je nek en schouders, maar slaaptekort kan er ook aan bijdragen.
Geestelijke ontspanning is heel belangrijk bij spanningshoofdpijn. Mediteren kan je daarbij helpen: het stelt je in staat om je hoofd leeg te maken.
Geuren kunnen een sterk effect hebben bij hoofdpijn. Lavendel staat bekend om zijn ontspannende effect, maar ook munt kan helpen (een natuurlijk middel tegen hoofdpijn is pepermuntolie, dat in een paar drupjes op je voorhoofd verlichting kan brengen).
Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!
De buitenlucht is weldadig als je hoofdpijn hebt. Wandelen helpt bovendien om je spieren aan te spannen én weer te ontspannen.
Leg een nat washandje of een koud compres op je voorhoofd, en ga even liggen.
Heb je vaak last van buikpijn of hoofdpijn door stress (of uit je lichaam het op een andere manier, bijvoorbeeld door hartkloppingen of rugpijn), dan is het slim om naar de oorzaak te kijken. Wat zorgt er voor die spanning, en wat kun je doen om daar anders mee om te leren gaan?
Beweging en slaap zijn altijd goed bij spanning. Door teveel stil te zitten verkramp je, en door weinig te slapen groeit je spanning. Plan wandelpauzes, neem de tijd voor je nachtrust.
Als spanning zich bij jou uit in lichamelijke klachten, kan dat pijnlijke gevoel de spanning nog extra vergroten. ‘Nee hè, ik krijg toch niet weer hoofdpijn…’ Misschien word je kwaad op jezelf, of probeer je te vechten tegen de pijn – om vervolgens te ontdekken dat dat niet helpt. Je kunt beter proberen te accepteren dat jouw lijf zich op deze manier uitdrukt, en er lief voor zijn.
Het helpt je ook om meer verbinding met jezelf te krijgen. Lees meer
Wij Nederlanders zijn er goed in, maar we kunnen er nog veel beter in worden. Lees meer
Alleen zijn, en je daar lekker bij voelen, is een kunst. Lees meer
Onderzoek laat zien dat knuffelen met een hond echt kalmerend werkt (tenzij je bang... Lees meer
Ben jij ook zo iemand die maar doorholt tot het bedtijd is? Lees meer
Zorgen dat je de ontspanning bewaart of terugvindt, is pure levenskunst. Lees meer