Terug naar overzicht

Borrelt je buik als je gespannen bent, of krijg je juist hoofdpijn? Deze tips helpen je te ontspannen

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Borrelt je buik als je gespannen bent, of krijg je juist hoofdpijn? Deze tips helpen je te ontspannen

Voel jij het meteen aan je hoofd of je buik als je gespannen bent? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren stress niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Gelukkig is er veel aan te doen.

Als je spanning in je buik voelt

Misschien kun je moeilijk eten als je gespannen bent, of raakt je buik zo van streek dat je soms naar de wc moet rennen. Dat komt doordat je lichaam door stress in een eeuwenoude reflex schiet: de vecht-of-vlucht-modus. Er schiet dan zoveel adrenaline door je lijf dat je bloedstroom en de vochtdistributie veranderen – en daardoor trekken je darmen samen.

Oké, denk je misschien, maar wat doe ik eraan?

Focus op je adem

Ademhalingsoefeningen zijn een beproefde methode om met spanning om te gaan. En zodra je kunt ontspannen, wordt ook je buik weer rustig. Zo oefen je je buikademhaling, en leer je je hoofd en lijf te ontspannen.

Leid jezelf af

Uit onderzoek blijkt dat heel sterk focussen op je pijn niet helpt. Het is beter om jezelf af te leiden, bijvoorbeeld door iets te lezen – maakt niet uit wat het is, al is het de tekst op een shampoofles.

Eet voedzaam

Veel vezels eten en water drinken is altijd goed. Koffie, melkproducten en alcohol kun je in een periode van stress beter overslaan.

Beweeg

Spanning kan ervoor zorgen dat je de neiging hebt te bevriezen. Daar komt nog bij dat de gedachte aan weer zo’n help-ik-moet-rennen-moment ervoor zorgt dat je liever niet de deur uitgaat. Probeer je daar niet teveel door te laten tegenhouden. Bewegen zorgt er juist voor dat je lijf én je gedachten ontspannen.

Als je spanning in je hoofd voelt

Er zijn ook veel mensen bij wie spanning zich juist uit in hoofdpijn. Vaak begint de pijn in je nek, en straalt die uit naar je hoofd. Je voelt een drukkende pijn, vaak aan weerskanten van je hoofd. Hoe het komt is niet helemaal duidelijk – het kan te maken hebben met een verkrampte houding van je nek en schouders, maar slaaptekort kan er ook aan bijdragen.

Mediteer

Geestelijke ontspanning is heel belangrijk bij spanningshoofdpijn. Mediteren kan je daarbij helpen: het stelt je in staat om je hoofd leeg te maken.

Snuffel aan lavendel of munt

Geuren kunnen een sterk effect hebben bij hoofdpijn. Lavendel staat bekend om zijn ontspannende effect, maar ook munt kan helpen (een natuurlijk middel tegen hoofdpijn is pepermuntolie, dat in een paar drupjes op je voorhoofd verlichting kan brengen).

Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Trek eropuit

De buitenlucht is weldadig als je hoofdpijn hebt. Wandelen helpt bovendien om je spieren aan te spannen én weer te ontspannen.

Houd je hoofd koel

Leg een nat washandje of een koud compres op je voorhoofd, en ga even liggen.

Wat nog meer helpt bij spanning in je lijf

Heb je vaak last van buikpijn of hoofdpijn door stress (of uit je lichaam het op een andere manier, bijvoorbeeld door hartkloppingen of rugpijn), dan is het slim om naar de oorzaak te kijken. Wat zorgt er voor die spanning, en wat kun je doen om daar anders mee om te leren gaan?

Beweging en slaap zijn altijd goed bij spanning. Door teveel stil te zitten verkramp je, en door weinig te slapen groeit je spanning. Plan wandelpauzes, neem de tijd voor je nachtrust.

Als spanning zich bij jou uit in lichamelijke klachten, kan dat pijnlijke gevoel de spanning nog extra vergroten. ‘Nee hè, ik krijg toch niet weer hoofdpijn…’ Misschien word je kwaad op jezelf, of probeer je te vechten tegen de pijn – om vervolgens te ontdekken dat dat niet helpt. Je kunt beter proberen te accepteren dat jouw lijf zich op deze manier uitdrukt, en er lief voor zijn.

Door anderen gelezen