Cycle Syncing: de nieuwste gezondheidstrend

Cycle Syncing: de nieuwste gezondheidstrend Cycle Syncing: de nieuwste gezondheidstrend Cycle Syncing: de nieuwste gezondheidstrend

Welke dagen in de maand ben je wat vaker chagrijnig, prikkelbaar en vermoeid? De meeste vrouwen hoeven daar niet lang over na te denken: net voor en tijdens de menstruatie. We zijn sneller van slag, en het leven voelt net wat zwaarder (of gewoon pijnlijker). Als we het al hebben over de cyclus, dan is het vooral in negatieve zin.

Maar steeds meer vrouwen gooien het idee overboord dat de cyclus alleen een last is. Er verschijnen steeds meer apps, boeken en artikelen over ‘cycle syncing’: je leven en werk afstemmen op je maandelijkse cyclus. En dan niet alleen om rekening te houden met de moeilijke dagen, maar vooral om optimaal gebruik te maken van de positieve effecten. 

De vier fases van je cyclus

Want net zoals er ‘dieptepunten’ zijn, zijn er ook momenten in je cyclus waarop alles juist een stuk makkelijker gaat. De menstruatie is slechts één fase van je cyclus, maar er zijn nog drie weken waarin je geslachtshormonen van alles beïnvloeden: stemming, behoeftes, motivatie, focus, energie, zelfvertrouwen, hoe je lichaam reageert op stress. Wat misschien verklaart waarom je je per week zo anders kunt voelen, zonder dat je weet waarom.

Met je innerlijke ritme leren werken

“Als je begrijpt hoe het werkt, kun je mét je innerlijke ritme werken in plaats van ertegen” zegt de Australische Claire Baker, coach en schrijver van het boek ‘Adore your cycle’. Met blogs, vlogs, lezingen en persoonlijke consulten helpt ze vrouwen hun leven te synchroniseren met de fases van hun cyclus. Baker: “Onze maatschappij is vooral ingericht op de lineaire mannelijke 24-uurs-cyclus. Maar de fases van de vrouwelijke cyclus geven ons een soort blauwdruk van een creatief proces, en daarin meegaan kan een enorme impuls geven aan je productiviteit.”

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Benieuwd hoé je daarin mee kunt gaan? Leer het ritme van je cyclus herkennen en beweeg mee in deze flow. In de nieuwe Happinez ‘Dichter bij jezelf’  lees je hier alles over! Inclusief welke behoeftes je lichaam heeft per cyclus-fase op het gebied van voeding en sport. 

Meer lezen over hormonen?

Tekst: Jocelyn de Kwant
Illustratie: Carissa Potter Carlson

Volgend artikel
Meer innerlijke rust ervaren? gebruik de SIP-ademhaling
Meer innerlijke rust ervaren? gebruik de SIP-ademhaling