Meer innerlijke rust ervaren? gebruik de SIP-ademhaling

Meer innerlijke rust ervaren? gebruik de SIP-ademhaling Meer innerlijke rust ervaren? gebruik de SIP-ademhaling Meer innerlijke rust ervaren? gebruik de SIP-ademhaling

Ademhalen staat centraal in alle vormen van yoga en meditatie. Het brengt rust, activeert en houdt je dicht bij jezelf.

Alleen al focussen op de manier waarop je ademhaalt, kan rust brengen. In de yogavorm YogAlign, waarbij een gezonde houding centraal staat, werken docenten met de SIP-ademhaling. SIP staat voor Structurally Informed Posture inhalation en zorgt ervoor dat je lichaam door te ademen in de juiste stand gebracht wordt. Alle spieren worden hierbij aangesproken. Deze manier van ademhalen brengt lengte in je wervelkolom en activeert je taille zodat je niet inzakt. Maak je de SIP-ademhaling eigen met de volgende drie stappen.

Stap 1: adem in door een rietje

Om de SIP-ademhaling zelf te ervaren adem je eerst in door een rietje. Je tuit je lippen waardoor er niet teveel lucht tegelijk naar binnen komt. Als je dit doet, merk je dat je vanzelf rechter op komt te staan of te zitten. Terwijl je inademt span je al je spieren aan: buik, benen, billen, armen, zelfs je gezicht span je aan. Je komt nu in een houding terecht die past bij jouw lichaam. Heb je het gevoel overdreven rechtop te staan of te zitten? Bekijk jezelf in de spiegel en je zult zien dat dat niet zo is. Zelfs als je het gevoel hebt rechtop te staan, kun je verschil zien als je YogAlign en de SIP-ademhaling een tijdje toepast.

Stap 2: adem uit tussen je tanden

Bij de uitademing verklein je weer de ruimte in je mond waardoor er minder lucht tegelijk naar buiten kan. Je blaast de lucht uit tussen je tanden door een S-klank te maken en ontspant daarbij al je spieren, maar behoudt de houding waarin je staat of zit. Door een paar keer achter elkaar in- en uit te ademen met de SIP-ademhaling leer je je lichaam deze houding aan. Met alleen de SIP-ademhaling (zonder yoga-houdingen) zul je geen structureel verschil merken, maar het helpt je bijvoorbeeld wel je zithouding met je ademhaling te ondersteunen.

Stap 3: SIP-ademhaling en yoga-houdingen

Met de SIP-ademhaling verstevig je je houding en houdt je je lijf energiek. Als je de SIP-ademhaling onder de knie hebt, kun je die samenvoegen met yoga-houdingen. De YogAlign houdingen zijn anders dan die van andere yoga-vormen, maar de ademhaling is in principe op meerdere yoga-vormen toe te passen. Probeer het maar eens met de zonnegroet. Op de inademing zet je kracht en maak je een nieuwe beweging, op je uitademing ontspan je en kom je uit een houding. Na een aantal keer zul je merken dat je je spieren actiever gebruikt in het aannemen van houdingen. Niet alleen goed voor de stand van je lijf, ook voor de ontwikkeling van je spieren.

Meer weten?

Meer lezen?

  • Deze yogahoudingen verminderen spanning en stress
  • Even rust nodig? Met deze meditatie-video ben je binnen 4 minuten weer helemaal bijgekomen
  • Wil je minder stress? Dit is hoe je hart daarbij kan helpen
Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Hou je van geknisper of gefluister? Misschien is ASMR iets voor jou
Hou je van geknisper of gefluister? Misschien is ASMR iets voor jou