Eten vanuit je intuïtie? Zo doe je het

Eten vanuit je intuïtie? Zo doe je het Eten vanuit je intuïtie? Zo doe je het Eten vanuit je intuïtie? Zo doe je het

Lekker eten waar jij zin in hebt, zonder schuldgevoel: klinkt heerlijk, toch? Zet de intentie om intuïtief te eten: want jouw intuïtie weet precies wat jij nodig hebt.

Kinderen begrijpen wat intuïtief eten is. Voor hen gaat het als vanzelf; als ze honger hebben, dan eten ze. Zitten ze vol, dan eten ze niet meer. Deze innerlijke impulsen worden, naarmate we ouder worden, overstemd door de wens om af te vallen en onszelf te verbeteren. Dat is niet iets wat in onze natuur zit, het wordt ons opgelegd door de media en onze cultuur. Zo wordt het getal op de weegschaal ineens meer dan alleen een getal: het is langzamerhand onze eigenwaarde gaan bepalen. Door vanuit je intuïtie te eten heeft dat getal op de weegschaal geen waarde meer. Bij intuïtief eten draait het er enkel om hoe je je voelt bij je eetkeuzes en dat je luistert naar je lichaam.

Mindful eten

Maar hoe kom je weer in contact met je intuïtie? Wie al bekend is met mindfulness, kent de oefening met de rozijn wel. Tijdens deze oefening concentreer je je op je zintuigen: de smaak van de rozijn, de structuur, je kaken die een kauwende beweging maken; door je te focussen op wat je eet, merk je op wat je lichaam ervaart.

De rozijnoefening in het kort (het kan natuurlijk ook met een stukje chocola):

  1. Leg de rozijn op je hand. Houd hem even vast tussen je duim en wijsvinger.
  2. Wat zie je allemaal?
  3. Ruik eraan. Probeer de geur van de rozijn eens te omschrijven.
  4. Krijg je al trek en zo ja, hoe voelt dat precies? Merk op wat er in je lichaam gebeurt.
  5. Leg de rozijn in je mond, op je tong. Bijt er nog niet op, maar voel heel bewust hoe het rozijntje daar ligt.
  6. Kauw op het rozijntje, voel de structuur en proef de smaken die vrijkomen.
  7. Slik de rozijn door en probeer hem zo lang mogelijk in de gaten te houden.
  8. Sta stil bij hoe je lichaam aanvoelt na het eten van de rozijn en het doen van deze oefening. Is er iets veranderd of juist niet?

Door deze oefening tijdens verschillende maaltijden te doen, word je je steeds meer bewust van je lichaam. En juist daardoor kies je steeds intuïtiever voor eten dat jouw lichaam echt nodig heeft.


Mantra

Positieve mantra’s kunnen goed helpen om jouw intuïtie te versterken. Elke keer dat je ergens trek in hebt, maak je een keuze. Als jij dus zin hebt in een reep chocola, is dat je lichaam dat vraagt om een suiker-kick. Mantra’s helpen je om te accepteren dat het prima is om toe te geven aan waar jij zin in hebt op dat moment. Geef jezelf de vrijheid om van eten te genieten zonder het te veroordelen; het is uiteindelijk slechts voedsel, niets meer en niets minder. Herhaal het mantra bij elke hap, in je hoofd of hardop. Bijvoorbeeld: ‘Ik geef mezelf de vrijheid om te genieten van dat waar ik zin in heb.’

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Luister naar je lichaam

Het kan in het begin lastig zijn om weer te gaan eten volgens je intuïtie. Wanneer voel jij honger en hoe ervaar je dat? Wanneer je trek hebt in ‘iets’, probeer dat dan concreet te maken: wil je iets zoets of hartigs, wil je veel of weinig eten? Het gaat er niet om dat je deze signalen feilloos opvolgt, als je ze maar opmerkt. Je mag jezelf toestaan om te eten tot je misselijk bent, zolang je jezelf er maar niet om veroordeelt. En wees niet bang, jezelf vaak misselijk eten gebeurt echt niet, je intuïtie weet na één keer heel goed dat je daar geen behoefte aan hebt.

Meer lezen over lief zijn voor je lijf?

Jezelf compleet accepteren, gewoon zoals je bent: zo lukt het je.

Volgend artikel
De boomhouding houdt je met beide voeten op de grond
De boomhouding houdt je met beide voeten op de grond