Hooikoorts? Met deze tips win je het van de pollen

Hooikoorts? Met deze tips win je het van de pollen Hooikoorts? Met deze tips win je het van de pollen Hooikoorts? Met deze tips win je het van de pollen

Kriebels in je neus, niet te stoppen niesaanvallen en rode ogen… het pollenseizoen is officieel geopend.

De lente is van start gegaan, en dat betekent ook de komst van wat ongenodigde gasten: pollen. Heb jij een boompollen-allergie? Dan ben je nu waarschijnlijk zoet met zakdoeken. En voor degenen onder ons met een graspollen-allergie: grote kans dat warm en droog weer voor een loopneus zorgt.

Ook last van hooikoorts? Dit is je noodplan voor de lente.

Tip 1: Word pollen-proof met de juiste voeding

  • Het wondermiddel tegen pollen is gelukkig ook nog eens ontzettend lekker: honing. Wanneer je voor de start van het hooikoortsseizoen dagelijks een theelepel eet (of drinkt), werk je op een natuurlijk wijze aan je resistentie. Dit middeltje werkt het beste als je lokaal geproduceerde honing kiest, zodat je beschermd wordt tegen precies dié pollen die ronddwarrelen in jouw omgeving.
  • Versterk het effect door je honing met brandnetelthee te drinken. Brandnetel vermindert namelijk de aanmaak van histamine – de boosdoeners die zorgen voor snottersessies. Of maak brandnetelsoep.
  • Hopelijk ben je dol of knoflook en uien, want die zitten vol quercetine. Dit stofje vermindert de ontstekingsreacties in de luchtwegen en dat is precies wat je nodig hebt als je wordt aangevallen door een legertje stuifmeel.

Tip 2: Vermijd pollen (voor zover mogelijk zonder superkrachten)

Omdat pollen zich door de lucht verplaatsen, kun je ze niet compleet vermijden. Maar handige websites zoals pollennieuws laten je wel weten wanneer het pollenpiektijd is (vaak rond het middaguur) – en je dus beter een paar uur binnen kunt blijven.


Tip 3: Smeren, smeren, smeren – en vooral niet wrijven

Voorkom kriebels door vaseline rond je neus te smeren – dit zorgt er namelijk voor dat het stuifmeel blijft plakken voordat het zijn weg naar binnen vindt. En hoe heftig de jeuk ook is: probeer niet te wrijven. Dat voelt namelijk een paar seconden als een enorme opluchting, maar daarna zit het stuifmeel overal.

Tip 4: Wees de pollen te slim af

Omdat stuifmeel zich zo makkelijk aan stoffen hecht, weet de geoefende pollenbestrijder dat je wasgoed absoluut niet in de lentewind moet laten drogen. Ook kun je beter eerst douchen voordat je gaat slapen. Dan belanden de pollen in het doucheputje en ontwaak je uitgerust – zonder rode ogen.

Tip 5: Zoen 30 minuten met je lief

Volgens Japans onderzoek is een lange zoenpartij krachtig genoeg om de aanmaak van histamine tijdelijk te verlagen.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus 

Meer weten over hooikoorts?

Dit zijn vijf natuurlijke middelen tegen hooikoorts.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Volgend artikel
Reset je lichaam met een Ayurvedische lenteschoonmaak – in 6 stappen
Reset je lichaam met een Ayurvedische lenteschoonmaak – in 6 stappen