Vijf natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Vijf natuurlijke middelen tegen hooikoorts Vijf natuurlijke middelen tegen hooikoorts Vijf natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Snif, snuif, snotter: het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Ben jij elk jaar opnieuw in de weer met neussprays, pillen en druppels om die loopneus, niesbuien en traanogen te onderdrukken? Probeer deze natuurlijke middelen tegen hooikoorts dan eens uit.

Kamille

Het eenjarige plantje kamille wordt niet voor niets al jarenlang als medicijn gebruikt. Het wordt gezien als één van de beste natuurlijke middelen tegen hooikoorts. Je kunt er thee van zetten maar ook een soepje mee opfleuren. Houd je niet zo van de smaak? Kies dan voor kamille-olie die je in je huid kunt masseren of kunt inhaleren.

Lokale honing met en tegen pollen

Bijen zijn de hele dag op zoek naar nectar. Tijdens hun zoektocht komen ze onder andere in aanraking met het stuifmeel waar mensen met hooikoorts allergisch voor zijn. De pollen die de bijen onderweg oppikken belanden uiteindelijk in de honing. Precies die honing is een goed middel om resistentie tegen deze pollen op te bouwen.

Dagelijks een lepeltje honing door je thee roeren werkt als een soort ‘inenting’ tegen je allergie. Deze honing moet wel lokaal zijn, zodat je zeker weet dat je de pollen binnenkrijgt die in jouw omgeving voorkomen.

Stomen met kruiden

Door te stomen voorkom je een allergische reactie niet, maar kun je je klachten wel verminderen. De hete stoom vermindert de zwelling van het slijmvlies in je neus en zorgt ervoor dat je weer vrij kunt ademen. Ook gaat het jeuk in de ogen tegen. Strooi een handje gedroogde kruiden zoals eucalyptus of munt in het water en geniet van de heerlijke geur.

Vitamine C

De lichaamseigen stof histamine geeft signalen af aan je hersenen en afweersysteem. Het is tevens de stof die ervoor zorgt dat je lichaam allergisch reageert op bijvoorbeeld een gras- of boompol. Vitamine C lijkt de aanmaak van histamine in je lichaam te remmen, waardoor deze stof minder snel hooikoortssymptomen zoals traanogen en niesbuien veroorzaakt. Twee gram vitamine C per dag gedurende twee weken zou de hoeveelheid histamine in het bloed al met veertig procent verlagen. Je kunt vitamine C innemen in de vorm van een neusspray of door middel van supplementen.

Quercetine

Ook quercetine is een histamine-remmende stof. Deze stof komt van nature veel voor in ui en knoflook. Allergieën en ontstekingsreacties in de luchtwegen worden door deze stof geblokkeerd, zodat pollen minder kans hebben om je aan het hoesten, proesten en niezen te brengen. Gelukkig is de combinatie van knoflook en ui een heerlijke basis voor praktisch elk gerecht, waardoor je het makkelijk op het dagelijkse menu zet.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over hooikoorts?

Wat je kunt doen als je partner last van hooikoorts heeft.

Volgend artikel
Verminder je hooikoorts met mindfulness (en 4 andere tips)
Verminder je hooikoorts met mindfulness (en 4 andere tips)