Verminder je hooikoorts met mindfulness (en 4 andere tips)

Verminder je hooikoorts met mindfulness (en 4 andere tips) Verminder je hooikoorts met mindfulness (en 4 andere tips) Verminder je hooikoorts met mindfulness (en 4 andere tips)

Natuur in bloei is prachtig, maar voor wie last heeft van hooikoorts is het bepaald geen pretje. De dwarrelende pollen in de lucht kunnen zorgen voor prikkende ogen, veel niezen en een loopneus. Wat te doen tegen deze energie-vragende kriebelklachten? Verminder hooikoorts met mindfulness.

In een artikel gepubliceerd door de New York Times deelt de Australische mindfulness coach Rachael Kable hoe mindfulness voor verlichting kan zorgen bij seizoensgebonden allergieën als hooikoorts. Kable’s adviezen op een rij:

1. Stop met bestempelen

Door mindful met je klachten om te gaan – door compassie, geduld en begrip te tonen – kun je je geest, lichaam en zenuwstelsel op een dieper niveau laten ontspannen. Volgens Kable doe je er goed aan om de symptomen ‘gewoon’ waar te nemen zonder direct als ‘goed’ of ‘slecht’ te bestempelen. Dit vergt wat oefening, maar dit zou dé manier waarop je hooikoorts ervaart kunnen veranderen.

Non-judgment quiets the internal dialogue – Deepak Chopra

2. Dank je lichaam

Herinner jezelf eraan dat wanneer hooikoortsklachten opspelen, dit ook betekent dat je immuunsysteem ontzettend hard aan het werk is om jou te beschermen. Je immuunsysteem ziet de pollen in de lucht namelijk als indringers en vecht terug met een afweerreactie. Wees je hiervan bewust. Deze gedachte zorgt voor bewondering voor je lichaam, wat kan bijdragen om er mindful mee om te gaan. 

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

3. Erken de sensaties

Kun je maar moeilijk ontspannen met jeukende ogen of met een constant kriebelende neus? Hoe onaangenaam het ook is, volgens Kable is het verkennen van de sensaties in je lichaam een krachtige manier om ze te kunnen accepteren. Deze meditatie-oefening helpt je daarbij. Ga zitten op een stoel en breng je aandacht naar je adem. Leg één hand op je buik en één hand op je borst. Adem vervolgens diep in. Voel hoe je buik zachtjes opblaast en je borst omhoog komt. Voel hoe, terwijl je uitademt, je adem uit je lichaam vloeit. Houd vervolgens vier tellen vast, voor je weer diep inademt. Als je ademhaling oppervlakkig is of wordt beïnvloedt door een allergische reactie, merk dit dan op. Opnieuw zonder oordeel. Verplaats eventueel de aandacht van je ademhaling naar andere delen van je lichaam of op de omgeving om je heen. 

Vier andere tips tegen hooikoorts

Heb je geen baat bij zo’n bewuste aanpak? Oók het proberen waard zijn deze 4 tips:

1. Ananas

Het enzym bromelaïne in ananas vermindert slijm dat zich ophoopt in de luchtwegen en helpt nasale zwelling tegen te gaan. Koop dus wat ananas als je kampt met een verstopte neus door hooikoorts. Geen fan van dit tropisch stukje fruit? Je kunt het enzym bromelaïne ook in tabletvorm kopen bij gezondheidswinkels. Laat je hierbij goed informeren. 

2. Vaseline

Breng een dun laagje vaseline aan in de binnenkant van je neus. Als we X mogen geloven hebben veel mensen baat bij deze simpele tip. De vaseline werkt als een barrière, en vangt stuifmeel op voordat je het inademt. Het proberen waard, toch? Bij thuiskomst en voor het slapengaan wel even je neus goed schoonsnuiten (of spoelen).

3. Stomen

Door te stomen voorkom je een allergische reactie niet, maar kun je je klachten wel verminderen. De hete stoom vermindert de zwelling van het slijmvlies in je neus en zorgt ervoor dat je weer vrij kunt ademen. Ook gaat het jeuk in de ogen tegen. Strooi een handje gedroogde kruiden zoals eucalyptus of munt in het water en geniet van de heerlijke geur.

4. Kamerplant

Slecht nieuws als je plantenouder bent van deze of deze kamerplant, sommige leden uit de Ficus- en ook de Yucca-familie kunnen namelijk voor rode ogen en geïrriteerde slijmvliezen zorgen. Doe daarom altijd navraag in de winkel als je op het punt staat een frisse groenerd te kopen. Kies eerder voor een kamerplant uit de Bromelia-familie, zoals de ananasplant bijvoorbeeld. Eentje die meer zuurstof produceert dan andere planten, niet giftig is en een positieve invloed heeft op je gezondheid.

Meer lezen over hooikoorts?

Met deze tips win je het van de pollen.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Volgend artikel
Wat je kunt doen als je partner (snifferdesnif) last van hooikoorts heeft
Wat je kunt doen als je partner (snifferdesnif) last van hooikoorts heeft