Wat je kunt doen als je partner (snifferdesnif) last van hooikoorts heeft

Wat je kunt doen als je partner (snifferdesnif) last van hooikoorts heeft Wat je kunt doen als je partner (snifferdesnif) last van hooikoorts heeft Wat je kunt doen als je partner (snifferdesnif) last van hooikoorts heeft

Omdat je bij de eerstvolgende snif in wanhoop het huis verlaat. Omdat hij of zij alles al geprobeerd heeft (of juist niet – want al die middeltjes ‘doen toch niks’. Grrrr). Of omdat je hem of haar toch wel echt heel zielig vindt.

Zelf hooikoorts hebben is supervervelend – maar samenleven met iemand die de hele dag last heeft van dikke ogen, doorlopend niest en snottert is ook geen pretje. De hooikoortsperiode kan nog wel even duren, dus is het handig om te weten hoe je het lijden de komende tijd een beetje voor hem of haar kunt verlichten (en voor jezelf).

Neem ’t serieus

Als je er zelf geen last van hebt, kan iemand anders’ hooikoorts je op je zenuwen gaan werken. Want hallo, waarom neemt hij of zij niet gewoon een pilletje? Is het nu nog niet over? Maar hooikoorts kan echt supervervelend zijn – en heel vermoeiend, zeker op warme dagen – en de middeltjes werken niet bij iedereen even goed. Reden genoeg dus om begripvol te zijn en je zegeningen te tellen dat het jou niet treft.

Download een app

Hooikoortsweerbericht (hier voor iPhone, hier voor Android) en Hooikoortsradar zijn twee handige gratis apps waarmee je een paar dagen vooruit kunt kijken: welke pollen bloeien er, wat dwarrelt er allemaal door de lucht? Als je weet op welke pollen je lief sterk reageert, kun je daar dus rekening mee houden.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Leg theezakjes in de koelkast

Grappige grootmoederstip die echt schijnt te werken: leg gebruikte theezakjes in de koelkast. Ze kunnen verkoeling bieden aan geïrriteerde ogen. Een nat washandje helpt ook.

Vermijd irriterende stofjes

Logisch dat je de pollen beter zoveel mogelijk kunt vermijden, maar er zijn ook andere stofjes waar je beter met een boog omheen kunt lopen. Sla je parfum even over, blijf uit de buurt van sigaretten- en barbecuerook en uitlaatgassen.

Zoek de zee op

Aan zee hebben veel mensen minder last van pollen. Logisch ook wel, met al dat zand en in verhouding weinig groen (het bos is een minder goed idee).

Doe de ramen overdag dicht

Frisse lucht is hartstikke lekker op warme dagen – behalve voor hooikoortspatiënten. Alle pollen komen dan namelijk gezellig naar binnen gevlogen. Wil je je partner een plezier doen, houd dan de ramen overdag dicht. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat is de pollenconcentratie lager, dan kun je de boel dus laten doorwaaien.

Houd je slaapkamer fris

Hoe schoner je je bed in gaat, hoe minder last je sneezy bedgenoot van zijn of haar allergie heeft. Ga dus lekker samen douchen voor het slapengaan – daar heeft je lief vast geen bezwaar tegen. Vergeet niet je haar te wassen, daar kunnen pollen in blijven hangen. Regelmatig je slaapkamer stofzuigen (niet vlak voor je gaat slapen) en wat vaker je beddengoed wassen helpt ook.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over hooikoorts?

Zo verminder je hooikoorts met mindfulness.

Volgend artikel
Heb je 5 minuten? Dat is precies genoeg om te ontspannen
Heb je 5 minuten? Dat is precies genoeg om te ontspannen