Into the wild Into the wild Into the wild

Zoals een bij van bloem naar bloem vliegt, reist Leif Hedstrøm de wereld over om de puurste ingrediënten te verzamelen. Daarmee maakt hij zijn eigen, geneeskrachtige producten – waarin al het moois en goeds uit de natuur samengebracht wordt. Een levensverhaal dat leest als een sage…

Arts & crafts

Op een zonnige zaterdagochtend op 
de drukke biologische Noordermarkt 
in Amsterdam steekt een opvallende verschijning boven de rest uit: Leif Hedstrøm. 
Een Zweed met lang blond haar en een lichaam als een boomstam, die hier zijn natuurlijke producten verkoopt: rauwe, koudgeperste honing, verse bijenpollen, paddestoelens. Hij luistert veel, en als hij praat is het zacht, veel te zacht voor een markt in Amsterdam.

Kleurrijk pad

Leif woont in de hoofdstad met zijn Nederlandse vriendin en jonge dochtertje, ‘an elf from the forest’, zoals Leif haar omschrijft. Midden in de stadse 
chaos staat een omheinde oude school, die is 
omgebouwd tot een commune met een rustgevende tuin, waar zo nu en dan een groepje kinderen op blote voeten voorbijkomt, of een kip.

Reizigers

Als Leif zes is, verruilt het gezin de Zweedse natuur voor Amerika, waar ze uiteindelijk in New Mexico, het ‘Wilde Westen’, neerstrijken. Hier komt de jonge Leif in aanraking met de native Americans. Hij voelt zich thuis bij de indianen, hun ingetogenheid voelt vertrouwd voor de introverte Zweed.

Rijk aan kennis

Uiteindelijk keert Leif met zijn familie terug naar Scandinavië, maar hij kan niet meer wennen aan Zweden en wil terug naar de indianen, bij wie hij zich zo op zijn gemak voelde. Op zijn zeventiende heeft hij genoeg geld bij elkaar gespaard om terug te kunnen keren. Nét genoeg: met een enkeltje Amerika en precies twintig dollar op zak vertrekt hij om bij de indianen te gaan wonen. “In de reservaten woonden de Navajo, Cherokee, Comanche en Hopi indianen… en een Zweed. Ik voelde een intense band met de mensen, de natuur en het land.”

Geneeskracht

Hij vindt zijn plaats tussen de indianen door sieraden en inheemse tapijten te maken. Zijn interesse in 
geneeskracht, al vroeg ingegeven door zijn oma, groeit. Hij leeft een teruggetrokken bestaan en is niet, zoals veel van zijn leeftijdsgenoten, bezig met uitgaan of meisjes. Hij leert van de indianen en in 
de avonduren studeert hij Chinese en Unani geneeskunde, die is gebaseerd op oude Grieks-Arabische geneeswijzen. Kruiden, schimmels, pollen – alles wat in de natuur te vinden is, heeft zijn interesse en de zelfstudie maakt hem rijk aan kennis.

 

Volgend artikel
Een beweging naar vrijheid
Een beweging naar vrijheid