Terug naar overzicht

Dit is het geheim van je goed voelen, op elke leeftijd

Categorie
Dit is het geheim van je goed voelen, op elke leeftijd

‘Age is nothing but a number.’ Er is over gezongen, Pinterest hangt er vol mee, Oprah heeft erover ge-preached en toch blijft-ie niet echt hangen: leeftijd is écht maar een getal. Een tikkeltje cliché maar wel ontzettend waar.

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je iemand ontmoet, en het getal dat je in gedachten had totaal niet matcht met zijn of haar leeftijd. Met andere woorden: of je nu de veertig, vijftig of zestig bent gepasseerd, het enige dat telt is hoe jij je voelt. Want als je je goed voelt straal je dat ook uit.

Wat zorgt er nou voor dat we goed in ons vel zitten? Samen met Activia, dat onderzoek liet doen onder 1000 vrouwen, gingen we op zoek naar het antwoord. Het resultaat: niet één, maar vier belangrijke ingrediënten- oftewel, gouden tips – om je goed te blijven voelen op elke leeftijd.

1. Bewustzijn en beweging

Het eerste ingrediënt, of eigenlijk zijn het er twee, is je tijd bewust en bewegend doorbrengen. Dit kan iets simpels zijn als een wandeling door de buurt, door de duinen of een rondje over de markt (zonder haast, uiteraard). Het zijn dit soort kleine dingen die je een goed gevoel geven, mits je je ervan bewust bent. Bovendien zorgt tijd spenderen in de natuur er automatisch voor dat je gedachten een stapje terug doen. De frisse lucht en het waaien van de wind voelbaar op je huid, evenals de geur van herfst of gras wanneer het net heeft geregend… Door je neus wat vaker in de buitenlucht te steken brengt het je direct terug in het hier en nu en sta je als vanzelf een stuk positiever in het leven.

Vind je het moeilijk hier tijd voor vrij te maken, of laat je schema het niet toe? Een mooie mini-oefening die je als vervanging kunt doen is om je ’s ochtend bij het ontwaken eens flink uit te rekken. Dit doe je nog vóór je naar de wekker gluurt of naar je telefoon grijpt. Jezelf goed uitrekken in de ochtend is niet alleen heel lekker, het heeft ook tal van voordelen. Het maakt de spieren wakker, vermindert aanwezige spanning in je lichaam en het zorgt ervoor dat je bloedcirculatie weer in actie komt. Hallo, energie en hallo, goed gevoel!

2. Genieten van kleine geluksmomenten

Een ander ingrediënt om je goed te blijven voelen, is het bewust inlassen van kleine geluksmomenten. Op dit soort momenten neem je even tijd voor jezelf, en voor de dingen die jou gelukkig maken. Bijvoorbeeld: met een warme kop thee in je handen even niks hoeven, terwijl de wereld om je heen beweegt. Heerlijk.

Of denk ook eens aan het uitgebreid lezen van de krant, vaker ‘een koffietje doen’ en de tijd nemen voor het ontbijt. En dit komt in essentie op hetzelfde neer: je tempo vertragen, zodat je weer bewust en ontspannen kunt genieten van jouw moment.

3. Omring jezelf met positieve mensen

Er wordt weleens gezegd dat vrienden je bij de les houden, en dat vrienden op één of twee handen te tellen zijn naarmate je ouder wordt. Dat klinkt best logisch, want hoe ouder je wordt, des te beter je weet wie jij bent, welke mensen je liefhebben en vice versa. Het is dan ook een groot goed je te omringen met je lievelingsmensen, waarbij je volledig jezelf kunt zijn. De helft van de vrouwen in het onderzoek geeft aan hier veel waarde aan te hechten.

4. Doen wat goed voelt

Tot slot, de laatste tip om je goed te voelen op elke leeftijd – volgens de ondervraagde vrouwen – is to do whatever makes you sparkle. Schrijf je in voor een cursus keramiek, leer digitaal vormgeven, haal je fotocamera uit het stof, zing vaker, dans vaker, mediteer vaker, lach vaker… Want wie dingen doet die gelukkig maken, gaat als vanzelf stralen.

De tips nog één keer op een rij:

  • Meer tijd bewegend en bewust doorbrengen
  • Genieten van kleine geluksmomenten
  • Je omringen met positieve mensen
  • Keuzes maken die jou gelukkig maken

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Activia

Niet zomaar een yoghurt

Ook na je vijftigste is een goede voeding en gezonde levensstijl belangrijk. Activia maakt smaakvolle yoghurtproducten met een mix van yoghurtculturen die voor een heerlijke milde smaak zorgen én een goede bron van calcium zijn (en de vernieuwde fruitsmaken bevatten geen kunstmatige kleurstof, smaakstof of conserveermiddel). Je goed voelen begint immers van binnen.

Door anderen gelezen