Kyra’s recept voor liefdevolle verjaardagstaart

Kyra’s recept voor liefdevolle verjaardagstaart Kyra’s recept voor liefdevolle verjaardagstaart Kyra’s recept voor liefdevolle verjaardagstaart

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. In het kader van de Happinez slow challenge laat ze zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Deze week heeft Kyra een recept voor taart met een bijzonder ingrediënt:

Niet alleen de liefde van de man gaat door de maag, ook vrouwen en kinderen weten er raad mee. Jong, oud, man of vrouw: ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ze liever een maaltijd eten die met haast en boosheid gemaakt is dan eentje waar aandacht en liefde in gestoken is.

Ook ik heb wel eens totaal gestrest in de keuken gestaan. Ik liet pannen en messen vallen, de saus brandde aan, ik sneed me, ik vloekte en hield mijn adem vast. Eenmaal aan tafel schoof ik mijn bordje zo naar binnen. Het gerecht smaakte bleh. Ik heb ook wel eens in alle rust gekookt. Ik had precies door wanneer de rijst gaar was, ik roerbakte de broccoli tot hij helder groen was en maakte zachtjes neuriënd de saus. Ik was ontspannen en had het naar mijn zin. Eenmaal aan tafel werden er kaarsen aangestoken en namen we de tijd om van het eten en ons gesprek te genieten. Deze simpele maaltijd bleek de lekkerste maaltijd van de maand.

Online training Ayurveda

 • Ontdek de leefstijl die bij jou past

 • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

 • Inclusief dosha-test

Het klinkt misschien wat ver gezocht, maar toch werkt het zo. De stemming waarmee we koken is het laatste, en misschien wel belangrijkste, ingrediënt dat we toevoegen. Kook je met haast, dan eet je haast. Kook je met liefde, dan proef je dat.

Ik kook graag en met plezier huisgemaakte maaltjes. Het is mijn manier om een extra portie zorg en liefde te geven aan de mensen waar ik om geef. Mijn dochtertje blijkt groot fan van mijn gekokkerel, wat mijn kookplezier alleen maar vergroot. Afgelopen week vierden we haar tweede verjaardag. En hoewel het tijd scheelt en makkelijk is om een taart bij de bakker te halen, dook ik toch de keuken in. Ik maakte een unieke taart, met smaken die ik bij haar tweede verjaardag vond passen. Zonder geraffineerde suiker en witmeel maar nét zo zoet en feestelijk. Jong, oud, man, vrouw en kind, onze gasten genoten er stuk voor stuk van. En het allerbelangrijkste ingrediënt? Dat was liefde.

Hieronder vind je het recept voor de overheerlijke verjaardagstaart die ik bakte. Het is rijk en voedzaam en zo gezond dat je de left-overs als ontbijt kan gebruiken. Veel plezier met het bakken ervan en vergeet niet om, naast het beslag, al je liefde in de bakvorm te gieten.

Love,
Kyra

Recept

Peer Walnoot (Verjaardags) Cake
Maakt 1 verjaardagscake
Duurt 45 minuten

Ingrediënten
CAKE

 • 200 gram boekweit meel
 • 6 handen walnoten
 • 2 theelepels (wijnsteen) bakpoeder
 • 4 theelepels kaneel
 • 2 theelepels kardemom
 • 18 eetlepels ahorn siroop
 • 8 eetlepels vloeibare ghee* of kokosolie
 • 2 kleine (=160 gram) peertjes, geraspt
 • 4 theelepels verse tijm blaadjes

GARNERING

 • 400 gram kokos yoghurt (of geitenkwark)
 • 7-8 takjes verse tijm

Instructies

Pak twee kommen. Doe in de ene meel, bakpoeder, kaneel, kardemom en tijm. Hak de walnoten heel fijn, met keukenmachine of met de hand. Voeg deze bij het meelmengsel. Mix met behulp van een vork. Plaats de ahorn, vloeibare ghee* of olie en geraspte peer in de tweede kom. Meng. Voeg het ahorn mengsel bij het meelmengsel. Gebruik een spatel om het tot een mooi deeg te maken. Verdeel dit deeg over twee bakvormen (ik gebruikte twee bakvormen met een diameter van 18 cm). Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats beide cakes in de oven. Bak gedurende 30-35 minuten. Wanneer je een satéprikker in het midden prikt moet die schoon uit de cake tevoorschijn komen.

Haal uit de oven en laat ze 5 minuten rusten. Verwijder de vormen en plaats de cakes op een rooster zodat ze verder kunnen afkoelen. Maak de cake vlak voor serveren op. Plaats deel 1 op het taart bord, besmeer met kokos yoghurt, plaats cake 2 daar op, besmeer met kokos yoghurt. Garneer met tijm takjes (en/of wat peer).

*Ghee is geklaarde boter en verkrijgbaar bij de biologische winkel.

Tekst, receptuur en foto © Kyra. de Vreeze www.kyraskitchen.com
Met dank aan Ineke van der Werf voor de taartstandaard en www.lijns.nl voor het marmer.

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Kyra’s recept voor zelfgemaakte ketchup
Kyra’s recept voor zelfgemaakte ketchup