Kyra’s recept voor zelfgemaakte ketchup

Kyra’s recept voor zelfgemaakte ketchup Kyra’s recept voor zelfgemaakte ketchup Kyra’s recept voor zelfgemaakte ketchup

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat je zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Deze week deelt ze haar recept voor zelfgemaakte ketchup:

Mijn liefde voor ketchup is groot. Heel groot. Zelfs in het laatste jaar van mijn studie natuurgeneeskunde, waar ik alles over voeding en gezondheid leerde, kneep ik geregeld in de ketchup fles. Het liefst zo hard dat mijn gestoomde aardappeltjes erin verdronken. Ik weet tot op de dag van vandaag niet precies waar mijn voorliefde vandaan komt, maar ik denk dat het zit in de perfecte balans tussen zoet, zuur en hartig. En natuurlijk de ‘knapperig van buiten’ en ‘romig van binnen’ frietjes, en het feestelijke gevoel, waarmee de ketchup geserveerd werd.

Tien jaar geleden besloot ik alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon te gooien. Suiker maakte me moe en onrustig, bracht me uit balans en gaf me buikpijn. De beslissing om helemaal te stoppen met geraffineerde suiker hield in dat ik vaarwel moest zeggen tegen mijn geliefde knijpfles ketchup. Maar niet getreurd, een mens is veerkrachtig en oplossingsgericht. En dus begon ik te experimenteren met het zelf maken van übergezonde ketchup, mét bijbehorende frietjes. Want mezelf iets helemaal ontzeggen, dat doe ik liever niet. Als ik ergens een sterke behoefte aan heb, dan luister ik daar naar. Je lichaam weet vaak beter wat je nodig hebt dan je hoofd.

Online training Ayurveda

 • Ontdek de leefstijl die bij jou past

 • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

 • Cadeau: koperen tongschraper

En zo ontstond mijn ketchuprecept, een saus die ik geregeld maak en aan mezelf, mijn familie en vrienden voorschotel. Het bevat, net als de ketchup in de knijpfles, een perfecte combinatie van zoet, zuur en hartig. Ik serveer hem met knapperige ovenfrietjes van zoete aardappel of pastinaak, die gemarineerd zijn in 5 spice kruiden en kokosolie. In de lente en zomer staat deze fles standaard in de picknick mand of op de BBQ tafel.

De ketchup in de knijpfles – en de geraffineerde suiker – heb ik geen moment gemist. De natuur geeft ons zoveel puur en overheerlijk zoet. Denk aan (gedroogd) fruit, zoete aardappel, pompoen, ahorn stroop en kokos nectar. Missen dat kan alleen als je iets niet meer hebt en ik, ik heb nog altijd mijn ketchup. Ik heb mezelf niets ontzegd, ik heb het vervangen voor iets beters.

Jezelf niets ontzeggen betekent niet alles maar gewoon nemen. Het betekent kijken wat je écht niet kan missen en dat vervangen door de beste versie.

xoxo Kyra

Recept voor Kyra’s ketchup

Maakt 1 potje
Duurt 5 minuten (en 45 minuten oventijd)

Ingrediënten

 • 3 grote (=215 gram) tomaten
 • 1 grote (=280 gram) rode paprika
 • 2 teentjes knoflook, met schil
 • 1 eetlepel balsamico of appel cider azijn
 • 1 eetlepel rijststroop
 • 1 eetlepel (=10 gram) rauwe ui
 • 3 snuffen zeezout
 • 2 grote snuffen kaneel poeder
 • 2 grote snuffen cayenne peper
 • 2 grote snuffen gember poeder

Instructies
Warm de oven voor op 180 graden Celsius. Plaats de paprika, tomaten en knoflook tenen in een ovenschaal en rooster ze gedurende 45 minuten. Haal de knoflook tenen er halverwege uit en verwijder hun schil. Laat de groente afkoelen en verwijder de schil van de paprika. Giet wat water af dat uit de paprika en tomaten komt. Zo voorkom je dat de ketchup te waterig wordt. Gebruik een staafmixer of blender om alles tot een saus te maken. Plaats in een glazen potje, sluit af en bewaar in de koelkast. Gebruik binnen drie dagen.

Tekst, receptuur en foto © Kyra. de Vreeze www.kyraskitchen.com

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Kyra’s recept voor rozenlimonade
Kyra’s recept voor rozenlimonade