Kyra’s recept voor rozenlimonade

Kyra’s recept voor rozenlimonade Kyra’s recept voor rozenlimonade Kyra’s recept voor rozenlimonade

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat je zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Deze week deelt ze een recept voor rozenlimonade:

We geven ze graag cadeau in de vorm van een bosje, als blijk van onze liefde of waardering. En hoewel dit een prachtig gebaar is, doet het de veelzijdige roos tekort. Zij kan veel meer dan alleen maar met haar mooie knoppen pronken.

Rozen vallen onder de eetbare* bloemen. Je kan ze over een toetje of salade sprenkelen, je kan ze een paar weken in olie of honing leggen zodat ze de smaak overnemen, of je kan ze drogen en er thee van zetten: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Naast dat roos erg lekker smaakt, heeft de bloem ook een helende werking. Ze verbetert de conditie van de huid, helpt je ontspannen, herstelt hormonale balans, werkt antibacterieel, vergroot je lust, verbetert je gemoedstoestand en ontkrampt. En omdat roos zo onlosmakelijk verbonden is met de liefde eet je, met elk hapje roos, een hapje liefde.

Ik gebruik roos vooral als ik een beetje extra zachtheid en verzorging kan gebruiken. Dan zet ik een rozenthee, maak ik een smoothie met biologisch rozen extract of bereid ik een huisgemaakte rozenlimonade. Stuk voor stuk simpele gerechten die een grote impact hebben. Ze voegen wat extra magie en sprankeling toe aan je leven. Want een hapje of drankje dat roos bevat, dat kan niet anders dan een lach op je gezicht toveren, toch? Het recept voor mijn helende rozen limonade vind je hieronder.

Liefs,
Kyra

*Kies altijd voor onbespoten rozen die zonder chemische mest hebben mogen groeien. Bloemen van de standaard supermarkt of bloemenwinkel zijn dit wel, en daarom niet geschikt voor consumptie.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Recept voor rozenlimonade

Maakt 4 kleine porties
Duurt 45 minuten

Ingrediënten

  • 500 ml (gefilterd) water
  • 75-100 ml rijststroop*
  • 5 theelepels biologische rozenextract*
  • 6 kardemom peulen

*Te koop bij de biologische winkel

Instructies
Doe water, rijststroop en rozen extract in een soep pan. Plet en splijt de kardemompeulen door de zijkant van een stevig mes op de peul te leggen en er een flinke tik tegenaan te geven. Doe de peulen, met zaadjes, in de soeppan. Breng aan de kook en draai het vuur vervolgens laag. Het is niet de bedoeling dat de limonade kookt, maar dat het langzaam warmt. Je kan eventueel een vlamverdeler gebruiken. Laat de limonade 45 minuten op een heel laag vuur trekken. Draai het vuur uit en plaats deksel op de pan. Wacht tot het volledig is afgekoeld, giet in een fles en plaats in de koelkast. Schenk en serveer.

Tekst, recept en fotografie © Kyra. de Vreeze www.kyraskitchen.com

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Recept voor glutenvrije pizzabodems
Recept voor glutenvrije pizzabodems