Lichter leven: slaap je slank

Lichter leven: slaap je slank Lichter leven: slaap je slank Lichter leven: slaap je slank

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. In les 14 maak je kennis met de kracht van slaap. Want alleen als je voldoende slaapt krijgt je lichaam de kans zich te herstellen.

Slaap is heilzaam. Het is een vorm van voeding voor zowel je lichaam als je geest. Mensen die last hebben van stress, lijden meestal ook aan slaapgebrek. En mensen die lekker in hun vel zitten, slapen doorgaans als een roosje.

De kracht van slaap

Tijdens onze slaap vinden er tal van herstelprocessen plaats die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Gedurende de nacht produceren de hersenen grotere hoeveelheden van het groeihormoon, somatotropine. Dit hormoon helpt bij het herstel en de vervanging van weefsels en botten.

Wanneer je veel stress hebt, maak je meer van het stresshormoon cortisol aan, dat de aanmaak van het groeihormoon remt. Zorg er dus voor dat je zo ontspannen mogelijk gaat slapen (en niet nog even die spannende thriller op tv meepikt).

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

De hoeveelheid slaap die statistisch gezien overeenkomt met de langste levensverwachting ligt tussen de vijf en negen uur per nacht.

Opdracht 1

Ga kort voordat je naar bed gaat op een rustige plek zitten waar je alleen kunt zijn met je gedachten. Dit hoeft niet langer te duren dan 5 tot 10 minuten. Stel je voor dat deze dag een reis was die begon op het moment dat je wakker werd. Begin bij hoe je je voelde toen je ís ochtends opstond. Was je ontspannen en uitgerust of stond je te laat en gehaast op en dacht je meteen weer aan allerlei problemen? Hoe verliep je dag verder? Welke zaken heb je aangepakt en hoe is dat verlopen? Wat heb je goed gedaan en wat was voor verbetering vatbaar?

Probeer de minder fijne momenten van die dag eens constructief te bekijken. Wat was jouw aandeel daarin en hoe kun je het een volgende keer beter doen? Probeer het voor nu te accepteren zoals het is, want je kunt er niets meer aan veranderen. Wees dankbaar voor alles wat je hebt en voor wat vandaag wèl goed is gegaan. Blijf nog even zitten terwijl je langzaam en diep ademhaalt.

Opdracht 2

De zeer ontspannen staat van zijn vlak voordat je in slaap valt, wordt wel het alfabewustzijn genoemd. In die toestand zijn je hersenen heel ontvankelijk voor bepaalde boodschappen. Doe daarom de komende tijd de volgende visualisatie wanneer je gaat slapen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Zie jezelf als de slanke, lichtere jij die je graag wilt zijn. Je rent over het strand, zwemt in de zee in je nieuwe bikini. Probeer je alles zo gedetailleerd mogelijk voor de geest te halen. Voel de wind door je haren en de zon op je huid. Hoor de golven van de zee en ruik je zonnebrandcrème. Hoe levendiger je de situatie in je hoofd creëert, hoe sterker je lichaam hierop zal reageren.

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de laatste les.

Volgend artikel
Recept voor een soep van geroosterde biet en venkel
Recept voor een soep van geroosterde biet en venkel