Mannen op de yogamat

Fotografie Door Johan Noorloos
Mannen op de yogamat Mannen op de yogamat Mannen op de yogamat

Hoe komt het toch dat mannen zoveel moeite hebben met het vinden van hun weg naar de yogamat? Johan Noorloos denkt dat er nog veel mannen zijn die baat hebben bij een yogales, en daagt iedere man uit om het eens te proberen.

Dagelijks zie ik mannen met een drukke baan, een jong gezin, die naar manieren zoeken om zichzelf opnieuw op de laden. Mannen die behoefte hebben aan meer innerlijke rust, maar niet precies weten waar ze dat kunnen vinden. Op yoga reageren ze terughoudend: ‘Wat levert me dat op?, of: ‘Nee hoor, veel te zweverig voor mij’ en ‘Ik ben toch niet lenig genoeg.’ Logische gedachten, maar onnodige angsten. Yoga is meer dan alleen rekken, strekken, kracht opbouwen, ademhalen, balanceren en concentreren: het is de vereniging van lichaam, geest en ziel.

Het aantal mannen dat aan yoga doet ligt ver onder 20%, en toch is yoga & mannen absoluut geen nieuwe combinatie. Sterker nog: meer dan 2000 jaar lang werd deze Hindoeïstische leer juist vooral door mannen beoefend. Dat yoga in het westen zo massaal wordt omarmd door vrouwen is pas iets van de laatste decennia. Heel langzaam lijkt het tij weer te keren: topsporters, beroepsmusici, advocaten, ondernemers, ambtenaren, politieagenten, beroepsmilitairen; steeds meer mannen lijken yoga en meditatie weer te vinden. Ook op mijn yogaschool zie ik het aantal mannen overtuigend toenemen.

Waar deze twijfel bij mannen vandaan komt? Laten we eerlijk zijn: in onze maatschappij zijn mannen die volkomen probleemloos hun gevoelige kant laten zien dun gezaaid. Tijdens lessen merk ik dat voor veel mannen de yogamat een eerste introductie is in hun gevoelswereld. Dat vraagt om moed. Inmiddels zie je ook steeds meer speciale yogalessen voor mannen. Mannenyoga dus. Oftewel: broga, zoals het ook wel gekscherend wordt genoemd (bro=brother). Niet gek, want de dynamiek in een groep mannen onder elkaar is anders dan in een gemengd gezelschap, alleen al omdat mannen nou eenmaal sneller afgeleid raken als er vrouwen in de zaal zijn. Hoewel de oefeningen niet verschillen van reguliere yoga, is de meerwaarde van een les met alleen mannen vaak direct voelbaar: er is meer focus. Totale focus.

‘Broga’ mag dan in de lift zitten, ik denk dat nog veel meer mannen baat hebben bij yoga. Daarom richt ik me in mijn nieuwe boek Yoga & Mannen op de kracht van yoga en meditatie, fysieke kracht én mentale kracht, met stevige work-outs en effectieve meditatie-oefeningen, toegespitst op mannen. Specifiek bedoeld voor mannen die midden in het jachtige westerse leven staan, en daarvan genieten, maar wel wat houvast kunnen gebruiken. Ja, door yoga word je sterk en lenig, maar dat is niet het doel, en ook zeker geen voorwaarde. Yogahoudingen zijn gericht op kracht, flexibiliteit, groei, innerlijke reiniging en innerlijke rust – alle facetten die je ook in sport tegenkomt. Maar het gaat over meer dan alleen het ontwikkelen van een gezond en sterk lichaam. De essentie van yoga is de innerlijke zoektocht: het brengt je in contact met jezelf. Die verbondenheid met je innerlijk heeft invloed op je relaties, je omgang met dierbaren, hoe je omgaat met uitdagingen op je werk. Het helpt je je dromen te verwezenlijken.

Ik ben geen wijze man met een lange grijze baard, maar een Friese Amsterdammer die zijn leven zin probeert te geven. Omdat yoga en meditatie daarbij voor mij een grote rol spelen, wil ik juist laten zien dat yoga geen strenge filosofie is, geen zweefpartij, en niet uitsluitend voor vrouwen. Het is prachtig gereedschap, voor iedereen, en je hebt het altijd binnen handbereik. Daarvoor hoef je je leven niet radicaal om te gooien, of helemaal naar Azië af te reizen om bovenop een berg in je eentje te gaan mediteren. Het kan gewoon thuis, met technieken uit mijn boek, op de plek die jij daarvoor kiest. Je hebt alleen je lichaam en je adem nodig, en je zult zien: zodra je yoga en meditatie een kans geeft, verander je. Man én vrouw. Je bent minder snel moe, krijgt meer energie, je voelt je alerter, meer gefocust en vitaler. Door yoga en meditatie bevrijd je je lichaam en geest van wat je in de weg zit: spanning, stress en overgewicht. Daarnaast wordt je uithoudingsvermogen en je wilskracht getraind.

Je hoeft jezelf niet dagelijks voorbij te rennen, je keer op keer te bewijzen of het iedereen naar de zin te maken, zonder naar jezélf te luisteren en goed voor jezelf te zorgen. Zet vandaag de eerste stap in de richting van een vitaler en gezonder leven. Wat houdt je tegen?

Volgend artikel
Winter has arrived
Winter has arrived