Mentaal rekken en strekken

Mentaal rekken en strekken Mentaal rekken en strekken Mentaal rekken en strekken

Ken je dat, dat je angst voelt voor het doen van een yoga-oefening? Jasmijn raadt je aan om eerst je geest wat te rekken en strekken voordat je eraan begint – je kunt vaak meer dan je denkt.

‘Néé, dat kan ik niet!’ Pen slaakt een zucht van verontwaardiging en teleurstelling. Ze kijkt naar Hilary – mijn yogaleraar, vriend en reisgenoot – die een staande vooroverbuiging doet op één van de noordelijke hooglanden van Vietnam. Dag twee van onze wandeling vraagt om regelmatige strekking van onze kuiten en hamstrings vanwege de spierpijn na de eerste wandeling. Ook mijn vriendin en ik keren onszelf naar de berghelling en buigen voorover. Pen zucht voor een tweede keer. “Nee! Dat kan ik echt niet”, besluit ze resoluut.

Pen, is van mijn leeftijd, en moeder van drie kinderen. Ze oogt krachtig en zachtmoedig tegelijkertijd. Ze werkt voor Sapa Sisters, een lokaal – en relatief nieuw – bedrijf dat volledig door vrouwen van een etnische minderheid gerund wordt. Ze neemt ons ook mee naar het dorpje waar ze is opgegroeid. Voor haar zijn wandelingen van meer dan 15 kilometer over smalle, steile en slibberige afdalingen en hellingen dagelijkse kost.

‘Laat je niet afleiden door hoe het eruit ziet’, moedigt Hilary aan. Pen cirkelt bedachtzaam om haar heen, buigt door haar knieën, beweegt haar hoofd schuin naar rechts om de houding te bestuderen.’Het vraagt oefening’, vervolgt ze, ‘ik heb sinds kort drie mannen van rond de zeventig jaar in mijn lessen. Eerst konden ze hun knieën niet aanraken, inmiddels wel en hun lichaam voelt anders aan. Dus jij kan het zeker! Jij bent zo sterk.’

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Pen ziet er inderdaad lichamelijk sterk uit en haar geest is veerkrachtig. Ze is een ondernemende en getalenteerde vrouw, die als kind bedelde om geld, daarna haar hand gemaakte kleden, tassen, armbanden en sieraden verkocht, zichzelf Engels aanleerde en nog veel meer. Eerlijk gezegd verbaast het mij dat ze twijfelt of ze deze yogahouding wel kan doen.

Uiteindelijk probeert Pen het toch, volgens de volgende instructies. 

1. Plaats je voeten op heupbreedte.
Je kunt altijd je voeten wat verder uit elkaar plaatsen. Dat geeft extra ruimte in de achterkant van je benen – waar je hamstrings en je kuitspieren zitten – zodat je eenvoudiger naar voren kunt buigen.

2.  Je kunt er ook voor kiezen om je voeten in plaats van recht naar voren juist wat naar buiten of naar binnen te laten wijzen.
Hiermee strek je net wat andere delen van dijbeen – meer of minder binnen, midden of buitenkant van de spiergroep. Ook je kuitspieren rekken op. Wil je meer stretchen: ga op een helling staan met je gezicht naar de helling toe, of plaats een blok/dik boek onder de bal van je voeten.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

3. Buig je knieën en kantel vanuit je bekken naar voren.
Je kunt je onderarm op je dijbeen laten rusten en je hoofd ontspannen laten hangen. Wil je wat verder, laat dan je hele bovenlichaam vooroverhangen. Je kunt zelfs met je handen je tegengestelde ellebogen vasthouden. Laat ook hier je hoofd ontspannen.

4. Verzacht je gezicht en ontspan je ogen – of sluit ze.

5. Wanneer je merkt dat je meer ondersteuning wilt, kun je ook je billen tegen een muur rusten.
Hierdoor kun je wat meer ontspannen in je benen, en wat langer in de houding blijven staan.

6. Blijf hier zo’n vijf tot tien ademhalingen.
Adem naar de zijkant van je ribbenkast. Verruim je ribbenkast om ruimte te maken voor je longen, en dieper te ademen.

7. Je kunt de tijd waarin je in de houding blijft staan voorzichtig opbouwen, of met de stand van je voeten spelen.
De oprekking zal zich (in de meeste gevallen) dan wat verplaatsen.

Nadat Pen drie keer aangeeft de houding niet te kunnen, doet ze uiteindelijk toch een vastberaden poging. Ze buigt alleen iets te gehaast voorover en verliest daardoor haar balans. Met haar handen vangt ze zichzelf op tegen de berghelling. ‘Dat doet pijn in mijn benen’, kreunt ze. ‘Dat komt omdat je zo sterk bent. Als je deze houding elke dag doet, zal je verschil gaan merken. Misschien niet morgen, dan wel overmorgen of over een maand’, belooft Hilary.

Veel lichaamsbeweging helpt je gezond te blijven en het rekken en strekken van je spieren is essentieel als je ze niet wil overbelasten. Rekken zorgt voor een groter bereik in de beweeglijkheid van je gewrichten, verbetert de flexibiliteit van je spieren en het verbetert je bloedcirculatie.

Als je het net als Pen moeilijk vindt om voorover te buigen, kun je langzaam proberen de lenigheid van je hamstrings te vergroten door elke dag een beetje meer van jezelf te vragen. Soms vraagt het doen van een yoga-oefening ook om mentale oprekking. Zie je angst niet als een vorm van falen, maar geef jezelf een kans en probeer het.

En dat is wat Pen zichzelf toezegt wanneer we de wandeling voortzetten: ‘Ik ga het doen!’

Over auteur
Jasmijn Koelink is al jaren yogadocent en organiseert daarnaast veel workshops en weekenden rondom yoga, schrijven, stressvermindering en ademhaling. Haar doel? Mensen ondersteunen in hun welzijn, zowel fysiek als mentaal.
Volgend artikel
De eigenschappen van de ayurvedische energietypes
De eigenschappen van de ayurvedische energietypes