Kyra’s favoriete producten voor een natuurlijke menstruatie

Kyra’s favoriete producten voor een natuurlijke menstruatie Kyra’s favoriete producten voor een natuurlijke menstruatie Kyra’s favoriete producten voor een natuurlijke menstruatie

Met deze natuurlijke producten voor tijdens je menstruatie ben je lief voor je lijf én voor het milieu.

Wij mensen zijn geneigd lineair te denken: in een rechte lijn of een strakke streep. Doelgericht, gepland, pragmatisch en gericht op meetbaar succes. Dat we zo denken en leven is best gek: niets in de natuur verloopt namelijk in een rechte lijn, maar in een cirkel of een cyclus. Denk maar aan de seizoenen: de lente symboliseert een nieuw begin, de winter het einde. Maar de wereld stopt in de winter niet met draaien. Daarna volgt er gewoon weer een nieuwe lente, een nieuwe zomer, een nieuwe herfst, een nieuwe winter, een nieuwe lente, enzovoort. Net als de maan die vol wordt, afneemt, onzichtbaar wordt, wast en weer afneemt.

Je cyclus is een cirkel

Niet alleen alles om ons heen beweegt in cycli, maar ook wij bewegen continu in cirkels. Wij vrouwen hebben een maandelijkse cyclus, een unieke eb en vloed van hormonen. Dit zorgt ervoor dat we vruchtbaar zijn en het vertelt ons iets over ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Als je goed op je cyclus let, kun je daar veel van leren, ontdekte ik toen ik antropologe Iris van Cycle Seeds, een bedrijfje dat zich richt op de vrouwelijke cyclus, interviewde.

Iris deelde tijdens dit interview een inzicht dat bij mij een lampje deed branden. Ze vergelijkt de cyclus van de vrouw met de vier seizoenen. Wij vrouwen gaan elke maand door die vier fases. Menstruatie is wintertijd. Dit is wanneer we behoefte hebben ons terug te trekken en warmte en comfort opzoeken. We bloeien daarna weer op. Dit is onze lente. Onze cyclus bereikt een piek tijdens de ovulatie. Het is nu midzomer. We zijn gefocust en alert. Daarna volgt de herfst. Alles is grijs, grauw en mistroostig. We zijn misschien wat emotioneel, sikkeneurig of licht ontvlambaar.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Continu in verandering

Het klonk mij logisch in de oren. Wij zijn niet statisch, niet altijd hetzelfde, maar veranderen telkens weer. Soms zijn we vol goede moed en bruisen we van het enthousiasme en de ideeën. Soms zijn we energiek en geconcentreerd en kunnen we bergen verzetten. Soms zijn we prikkelbaar en worden we sneller emotioneel. Soms zijn we leeg en moeten we ons even terugtrekken om weer op te kunnen laden.

Als je je bewust bent van deze cyclus die je doormaakt, je over kunt geven en kunt luisteren naar je behoeftes, dan verloopt je cyclus het meest natuurlijk. Als we zacht en flexibel zijn voor onszelf en onze unieke cyclus als iets bijzonders zien, dan zijn we fysiek en geestelijk in balans en zijn we als vrouw het krachtigst.

Vandaag deel ik drie favoriete producten voor een natuurlijke menstruatie, natuurlijke producten die een gezond lichaam en een natuurlijke cyclus ondersteunen.

Xoxo Kyra 

Iris’ tips om van je cyclus te leren

1. Verbind je met je cyclus door deze in kaart te brengen. Dat kan je doen met Apps als Kindara en LadyComp. Met de informatie die je dagelijks invoert maak je een grafiek, die je cyclus visueler en begrijpelijker maakt.

2. Verbind je met je cyclus door tijdens je menstruatie extra goed voor jezelf te zorgen en rust te nemen. Observeer pijn, ongemak, gemoed en eetpatroon. Neem de tijd om alleen te zijn, gas terug te nemen, te observeren en te overdenken.

3. Onze cyclus is iets mysterieus. We kunnen het niet zien, maar het gebeurt gewoon. Dat is waarom ik vrouwen adviseer om je op het meest concrete aspect van je menstruatie te richten: start met het observeren van je bloed. Veel vrouwen vinden dat in het begin wat raar en vies omdat ze het niet gewend zijn. We gebruiken wegwerp-tampons en maandverband zodat we er niet naar hoeven te kijken. Maar als je dat wel doet, kan je menstruatiebloed je een hele hoop vertellen. Je lichaam wordt bekender terrein en je leert meer over jezelf en hoe je functioneert.

Kyra’s favoriete producten voor een natuurlijke menstruatie

Mooncup

De Mooncup is een herbruikbare menstruatie cup, gemaakt van medische siliconen en is helemaal natuurlijk. Doordat het een soort kopje is, wordt nog duidelijker wat er tijdens je menstruatie gebeurt. Je ziet letterlijk wat en hoeveel er uit je lichaam komt. Zo kom je meer over jezelf te weten en kun je je cyclus beter volgen. Ik gebruik de mooncup nu al bijna een half jaar met veel plezier. Naast dat het heel voordelig voor het milieu en je gezondheid is, is de mooncup ook nog eens heel praktisch: je hoeft hem namelijk niet meer dan eens in de 8-10 uur te legen. Je kan de cup een hele werkdag, of vliegtuigreis, in laten zitten. Heel hygiënisch dus!

Imse Vimse

Imse Vimse maakt herbruikbare maandverbanden van biologisch katoen. De maandverbanden komen in verschillende groottes en kunnen in de wasmachine. Milieuvriendelijk, gifvrij en verbazingwekkend ‘onzichtbaar’. Mijn grootste angst was dat ze als een luier aan zouden voelen. Maar het verband voelt niet groot aan en is totaal onzichtbaar, zelfs in ‘skinny’ jeans.

Yoni

Yoni is het enige Nederlandse merk dat 100% biologisch afbreekbare en 100% gifvrije (wegwerp) menstruatieproducten maakt. De tampons, pantyliners en maandverbanden worden gewoon bij de Albert Heijn verkocht. Op de verpakking staat ‘Wat zit er tussen je benen? Dat is een goede vraag. Je vagina is een van de meest absorberende delen van je lichaam. Dat is waarom we onze producten van biologisch katoen maken. Geen plastic. Geen parfum. Geen geheimen.’

Probeer het uit

Wil je ook een mooncup of katoenen maandverband proberen? Als lezer van Happinez krijg je bij Katoen en Ko €2,- korting op iedere bestelling vanaf €10,-. Gebruik hiervoor de code KK0317.

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Koekjes waar je gelukkig van wordt
Koekjes waar je gelukkig van wordt