Dit is waarom je steeds nachtmerries hebt

Dit is waarom je steeds nachtmerries hebt Dit is waarom je steeds nachtmerries hebt Dit is waarom je steeds nachtmerries hebt

Badend in het zweet en met een bonkend hart wakker worden: nachtmerries zijn geen pretje.

Vooral als je er vaker last van hebt, kunnen ze je nachtrust behoorlijk in de war schoppen. Auteur en droom-analist Lauri Quinn Loewenberg deelt een aantal veelvoorkomende oorzaken én oplossingen.

Waarom heb je nachtmerries?

Volgens Loewenberg worden nachtmerries meestal veroorzaakt door lastige, genegeerde of verkeerd aangepakte problemen. Als een nachtmerrie steeds terugkomt, is het dus verstandig om eens na te gaan of er iets in je leven is waar je moeite mee hebt en wat om aandacht vraagt. Zo kan en terugkerende droom waarin je achtervolgd wordt volgens Loewenberg symboliseren dat je confrontaties uit te weg gaat.

Een trauma kan leiden tot post-traumatische nachtmerries. Deze nare dromen zijn over het algemeen niet symbolisch van aard, maar laten je de traumatische gebeurtenis steeds opnieuw beleven. Ook gezondheidsklachten kunnen een oorzaak zijn. Loewenberg had bijvoorbeeld eens een MS-patient met regelmatig terugkerende nachtmerries. Uiteindelijk bleek dat op zo’n nacht steeds een dag volgde met heel veel pijn.

Tot slot ‘leent’ je onderbewustzijn soms elementen uit je dag en voegt die toe aan de verhaallijn van je dromen ’s nachts. Als je dus naar een angstaanjagende film hebt gekeken, of iets anders hebt meegemaakt dat heel veel indruk heeft gemaakt, kun je daar ’s nachts last van krijgen in de vorm van nachtmerries. Soms is dit symbolisch weer gelinkt aan een bepaald issue waar je onbewust mee zit, maar dat hoeft niet.

Zo kom je van je nachtmerries af:

1. Los het probleem op

Denk je dat jouw nachtmerries veroorzaakt worden door een bepaalde kwestie in je leven waar je mee aan de slag moet? ‘Laat problemen niet sluimeren. Ga de confrontatie aan en pak ze zo snel mogelijk aan’, zegt Loewenberg. Zelfs problemen uit het verleden kunnen nog nachtmerries veroorzaken als je ze niet op de juiste manier hebt aangepakt of verwerkt.

2. Zoek medische hulp

Als je vermoed dat je last hebt van nachtmerries als gevolg van gezondheidsproblemen, medicatie of een trauma, dan kun je het beste medische hulp inschakelen.

3. Houd een (dromen)dagboek bij

Schrijven over je dagelijkse bezigheden en dromen kan je helpen om te ontdekken welke onderliggende problemen nare dromen veroorzaken. Loewenberg adviseert om dagelijks te noteren wat je hebt meegemaakt en welke gevoelens en gedachten je had. Schrijf de volgende ochtend op waarover je gedroomd hebt.

4. Maak de connectie

Het opschrijven van je dagelijkse ervaringen, gevoelens, emoties en dromen helpt je om patronen en mogelijke oorzaken van je nachtmerries aan te wijzen. Dit gaat steeds makkelijker als je hier een ritueel van maakt. Blijkt er een trigger voor een bepaalde droom te zijn, dan kun je daar aan werken om nare dromen te voorkomen.

5. Herschrijf de nachtmerrie

Dit is volgens Loewenberg vooral effectief als je geplaagd wordt door post-traumatische nachtmerries. Schrijf de nachtmerrie zo gedetailleerd mogelijk uit, maar herschrijf het einde. Gebruik daarbij vooral je creativiteit: versla de vijand, red jezelf, wat dan ook. Op deze manier neem je zelf weer de controle in handen en herprogrammeer je je onderbewustzijn.

Meer lezen over dromen? 

Zo leer je je dromen (en je nachtmerries) sturen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
5 makkelijke manieren om ’s avonds tot rust te komen
5 makkelijke manieren om ’s avonds tot rust te komen