Moet je wennen aan de herfst? Met deze 6 yogahoudingen kun jij wind en regen aan

Moet je wennen aan de herfst? Met deze 6 yogahoudingen kun jij wind en regen aan Moet je wennen aan de herfst? Met deze 6 yogahoudingen kun jij wind en regen aan Moet je wennen aan de herfst? Met deze 6 yogahoudingen kun jij wind en regen aan

Een nieuw seizoen kan heerlijk zijn. Maar als je hoofd en lichaam er nog niet helemaal klaar voor zijn, kan het er ook voor zorgen dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Merk je dat je moet wennen aan de herfst, dan is het goed om je lichaam en geest bewust te verbinden met de aarde en het seizoen.

In de Ayurveda worden de herfst en winter geassocieerd met het menstype Vata. Dit type staat voor de elementen lucht en ruimte, maar wordt ook gelinkt aan bijvoorbeeld kou, droogte en ruwheid. Bij een verstoorde balans kun je last krijgen van nervositeit of een gebrek aan focus, maar ook van lichamelijke klachten als een droge of geïrriteerde huid.

Yoga kan je helpen om van die kwaaltjes af te komen. Voorwaartse buigingen zorgen voor ontspanning, staande houdingen brengen je lichaam in balans en twists ondersteunen bij het afvoeren van gifstoffen. Richt je aandacht bij elke asana steeds op je adem: creëer lengte op de inademing en kom dieper in de houding op elke uitademing.

1. Staande vooroverbuiging (Uttanasana, ook wel staande tang)

Begin in de Berghouding. Buig dan, met gestrekte benen en met je armen opzij, voorover op een uitademing. Breng vervolgens je armen naar beneden tot je vingers de grond raken naast je voeten. Buig als dat nodig knieën iets en laat je hoofd ontspannen naar beneden hangen.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

2. Zittende vooroverbuiging (Paschimottanasana, ook wel tang)

Ga rechtop zitten met je benen voor je uit. Breng je armen op een inademing omhoog en buig vervolgens op je uitademing met een rechte rug naar voren. Pak je voeten beet of leg je handen naast je benen op de grond.

3. Hoofd-naar-kniehouding (Janu Sirsasana)

Ga rechtop zitten met je benen recht voor je uit. Plaats de rechtervoet tegen de binnenkant van je linkerdij. Op een inademing strek je je armen omhoog en maak je je rug lang. Op de uitademing buig je naar voren. Je kunt je voet vastpakken of je handen aan weerszijden van je onderbeen laten rusten. Leg eventueel een opgevouwen handdoek of kussentje onder je rechterknie. Herhaal de oefening aan de andere kant.

4. Gedraaide zijstrekking (Parivrtta Parsvakonasana)

Kom in de berghouding. Breng je armen omhoog op een inademing en buig naar voren op een uitademing. Zet nu je rechtervoet ver naar achteren terwijl je je linkerknie buigt. Plaats je handen voor je borst en buig je bovenlichaam op een uitademing naar links. Plaats je rechterelleboog tegen de buitenkant van je linkerknie. Strek je linkerarm over je oren omhoog. Herhaal de oefening aan de andere kant.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

5. Gedraaide Driehoek (Parivrtta Trikonasana)

Begin weer in de Berghouding. Stap nu met je linkervoet naar achteren en spreid je armen uit. Zorg dat je linkervoet in een hoek van ongeveer 45 graden staat. Zet je handen in je heupen en draai je torso vanuit je heupen naar voren. Houd daarbij beide benen gestrekt. Breng je linkerarm omhoog, verleng en buig dan naar voren. Plaats je linkerhand aan de buitenkant van je rechtervoet (gebruik als dat nodig is een blok om op te steunen). Strek nu je rechterarm omhoog, zodat je beide armen een verticale lijn volgen, en kijk richting het plafond. Haal een aantal keren diep adem, kom langzaam terug en herhaal de oefening aan de andere kant.

6. Adelaar (Garudasana)

Ga stevig staan in de Berghouding met je voeten tegen elkaar aan. Verplaats je gewicht naar je rechtervoet en til je linkervoet rustig op. Kruis nu je linker bovenbeen over je rechter bovenbeen en haak je linkervoet achter je rechterkuit. Strek je armen uit naar voren en leg de rechter gekruist over de linker. Buig dan je onderarmen omhoog en duw je handpalmen stevig tegen elkaar. Blijf ongeveer een halve minuut in deze houding, terwijl je rustig ademhaalt. Herhaal aan de andere kant.

Ook goed voor je: gewoon rustig ademhalen

Heb je de puf niet om je yogamat uit te rollen? Neem dan in elk geval de tijd om een paar minuten rustig te gaan zitten en op je ademhaling te focussen. Vooral als je dit buiten doet, kan het je helpen om te aarden en meer één te worden met het seizoen. Maak een mooie wandeling door het park of het bos, zoek een fijn bankje en ga lekker zitten: adem in, adem uit…

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over yoga?

3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer energie.

Volgend artikel
14 redenen om blij te worden van de herfst
14 redenen om blij te worden van de herfst