Terug naar overzicht

Wild festivalweekend achter de rug? Dit is hoe je het snelst herstelt

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Wild festivalweekend achter de rug? Dit is hoe je het snelst herstelt

Ongezond eten, veel alcohol en weinig slaap – een gemiddeld festivalweekend is nogal een aanslag op je lichaam. Met Lowlands net achter de rug lopen duizenden mensen in Nederland rond met de hamvraag: hoe herstel ik zo snel mogelijk? We zochten het uit en ontdekten dat het vooral een kwestie is van wilskracht én je gezonde verstand gebruiken.

1. Slaap, slaap, slaap

Wie goed slaapt, gunt zijn/haar lichaam de mogelijkheid om te herstellen. Dat die slaap er tijdens een festivalweekend bij in schiet, snappen we, maar let er dan in elk geval op dat je die week daarop de agenda leeg houdt en elke avond bijtijds in bed ligt. Heeft het nou zin om slaaptekort weg te werken door een hele dag te gaan liggen tukken? Nee. Je herstelt het snelst als je gewoon normaal acht uur slaap, elke avond rond dezelfde tijd gaat slapen én ’s ochtends om dezelfde tijd weer op staat. Saai misschien, maar wel de ideale remedie tegen slaapgebrek.

2. Let op je voeding

Niets verleidelijker dan na een wild weekend brak op de bank hangen en McDonalds of ander junkfood te bestellen. Maar hoe aantrekkelijk dat comfort food ook klinkt in tijden van kater en brakheid, slim is het niet. Kies liever voor voedzame, gezonde maaltijden. Zorg ervoor dat je voedingsstoffen binnenkrijgt die de lever helpen het lichaam te ontgiften. Tegelijkertijd is het slim stoffen te mijden die je lever tegenwerken (denk: ongezond vet, suiker en zout). Kies voor een havermoutontbijtje met rood fruit. Deze vruchten zitten vol anti-oxidanten die je lever beschermen en je immuunsysteem beschermen. Eieren, vette vis, olijven en gerechten met kerrie leveren ook stoffen die je lever helpen alle troep weg te werken.

3. Drink veel

En nee, dan bedoelen we geen liters koffie. Hoe verleidelijk het ook is om de moeheid te verjagen met cafeïne, het is geen goed idee. Koffie en alcohol onttrekken vocht aan je lichaam. Na al die alcohol tijdens het festival ook nog eens een sloot koffie naar binnen gieten, is dus niet zo’n goed idee. Kies liever voor water, (groene) thee of kokoswater. Dit zorgt ervoor dat je lichaam goed wordt gehydrateerd en de elektrolyten in je bloed worden aangevuld. Hierdoor worden afvalstoffen sneller uit je lichaam verjaagd. En dat is precies wat je wil na een feestweekend.

4. Kijk vooruit

De post-holiday-blues zijn een bekend fenomeen. Het is dat huilerige, sikkeneurige gevoel dat je hebt wanneer een fijne vakantie is afgelopen en de realiteit weer volop in beeld is. Precies dat gevoel kan ook na een festival optreden. Je hebt een geweldige tijd gehad, maar nu voel je je moe en uitgeblust, waardoor je mentale gesteldheid een beetje, eh… instabiel kan zijn. Hallo stemmingswisselingen! Daar zit je niet op te wachten natuurlijk. Onttrek je even aan de dagelijkse sleur door een lijst te maken met activiteiten die je de komende maanden wil gaan doen. De zomer mag dan over zijn, juist het najaar biedt tal van mogelijkheden voor leuke activiteiten. Laat die voorpret maar beginnen.

Door anderen gelezen