Yoga en Ayurveda: deze houdingen passen bij jouw dosha

Yoga en Ayurveda: deze houdingen passen bij jouw dosha Yoga en Ayurveda: deze houdingen passen bij jouw dosha Yoga en Ayurveda: deze houdingen passen bij jouw dosha

Met meditatie, yoga en een ayurvedisch dieet kun je zorgen voor harmonie tussen lichaam, geest en ziel. Volgens de Ayurveda heeft ieder individu een eigen, uniek pad naar gezondheid en geluk afhankelijk van je dosha type. 

Hoe je meditatie, yoga en voeding toepast, is dus voor iedereen verschillend. In één van de drie magische yurts op het Happinez-festival vertelt Julia Blohberger je meer over hoe jij met een combinatie van yoga en Ayurveda meer balans kunt vinden in je leven.

Yoga, ayurveda, dosha

Volgens de Ayurveda is je constitutie, ook wel dosha genoemd, opgebouwd uit drie energietypes: vata, pitta en kapha. De energie die bij jou overheerst, bepaalt je dosha. Met deze test ontdek je welk Ayurveda-type jij bent. Je dosha bepaalt voor een groot deel welke voeding en welke vormen van beweging het beste voor je zijn. Hebben vata’s en pitta’s bijvoorbeeld vooral baat bij aardende en kalmerende houdingen in yoga; voor kapha’s geldt juist dat ze flink in beweging mogen worden gezet. Deze yogastijlen en -houdingen passen goed bij jouw dosha:

Yoga voor vata

Vata’s zijn creatief en beweeglijk. Ben jij een vata? De meeste yogahoudingen hebben een kalmerende werking op de geest, en dus zijn bijna alle asana’s geschikt voor je. Maar vooral aardende houdingen leveren voordeel op. Deze yogahoudingen helpen je om zorgen en angsten los te laten, verminderen onrust en zijn ook goed als je last hebt van typische Vata-kwaaltjes zoals constipatie, lage rugpijn en gewrichtspijn:

  • Uttanasana – Staande vooroverbuiging
  • Balasana – Kindhouding
  • Dhanurasana – Boog
  • Savasana (lijkhouding)

Yoga voor pitta

Pitta’s zijn vastberaden en vurig. Dit Ayurvedische type kiest bij voorkeur voor kalmerende asana’s waarbij het lichaam niet al teveel opwarmt – pitta-types zijn van nature namelijk al warm genoeg. Yoga en andere vormen van lichaamsbeweging kunnen je helpen om je gevoelens onder controle te houden. Maar als je door sporten heel veel energie en dus warmte opwekt, kan dat er juist voor zorgen dat je geest alsnog niet tot rust komt en je emoties alleen maar intenser worden. Om deze reden is het voor pitta’s vaak ook prettiger om yoga te beoefenen op de koelere momenten van de dag, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg. Deze houdingen zijn fijn voor pitta’s:

  • Ustrasana – Kameel
  • Bhujangasana – Cobra
  • Dhanurasana – Boog

Yoga voor kapha

Kapha’s zijn aards en rustig. Dit energietype profiteert het meest van stimulerende yogahoudingen die de temperatuur in het lichaam flink opstoken. Borst- en hartopeners zijn heel geschikt, net als oefeningen waarbij je veel spierkracht nodig hebt – kapha’s staan niet voor niets bekend om een sterk lichaam en een goed ontwikkeld uithoudingsvermogen. Bovendien is het, als de kapha-energie bij jou overheerst, goed om jezelf uit te blijven dagen:

  • Ustrasana – Kameel
  • Setu Bandhasana – Brug
  • Surya Namaskar – Zonnegroet (bestaande uit een opeenvolgende serie houdingen)

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de verschillende yogahoudingen, bekijk dan hier hoe je ze goed uitvoert.

Meer lezen over yoga of ayurveda?

Volgend artikel
Vegan chocolademousse, zo maak je het
Vegan chocolademousse, zo maak je het