Dagje weg? Dit zijn dé 8 hotspots van Alkmaar

Dagje weg? Dit zijn dé 8 hotspots van Alkmaar Dagje weg? Dit zijn dé 8 hotspots van Alkmaar Dagje weg? Dit zijn dé 8 hotspots van Alkmaar

Alkmaar is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een citytripje, maar dat is onterecht: de kaasstad is een uitstekende plek voor een dagje slenteren, struinen en shoppen. Dit zijn onze favoriete hotspots van Alkmaar.

Hier begin je je dag goed (of je nu een vroege vogel bent, of niet)

No nonsense, puur en vers, dat is ECHT. Houd je van goede koffie, dan moet je hier zijn. ECHT is ook een goede plek om je dag te beginnen, of je dat nu vroeg doet of wat later, want ze hebben er All Day Breakfast. De salades zijn er een lust voor het oog en de cheesecake hebben ze bij ECHT tot in de puntjes geperfectioneerd.

ECHT, Marktstraat 4

Dit museum verwacht je in Liverpool, maar het staat in Alkmaar

Uiteraard kun je in Alkmaar naar het Kaasmuseum –waar je werkelijk álles over kaas kunt ontdekken-, maar minder bekend en zeer de moeite waard is het Beatlesmuseum. Een Beatlesmuseum? In Alkmaar? Jazeker. Alkmaarder Azing Moltmaker is een groot fan van The Fab Four en zijn verzameling groeide langzaam uit tot een heus museum. Je kunt er niet alleen Azings bijzondere Beatles-objecten bekijken, maar ook jezelf laten fotograferen op Abbey Road.

Pettemerstraat 12A

Huisgemaakte soep eten én vintage shoppen bij Soepp

Zit je bij Soepp te genieten van een heerlijke kom bietensoep, Vietnamese Pho of linzensoep (het menu is elke dag anders) en bedenk je je dat je stoel wel erg lekker zit? Dan neem je ‘m gewoon mee naar huis, want ook het kleurrijke meubilair bij Soepp is te koop.  Ze noemen de winkel zelf een ‘klein museum’, en hij staat zo vol met vintage moois dat we dat alleen maar kunnen onderschrijven.

Soepp, Hekelstraat 31

Waan je op het strand in hartje centrum

Bij mooi weer heeft Alkmaar een heerlijk plekje om van de zon te genieten: het stadsstrand, midden in het centrum. Je kunt er ook terecht voor een lekker ontbijt (dat kan, net als bij ECHT, de hele dag door) of lunch, met bijvoorbeeld roerei of –om van te watertanden- wentelteefjes van bananenbrood met gezouten-karamelsaus. En natuurlijk zijn er biertjes en cocktails, voor het echte strandgevoel.

Stadsstrand De Kade, Noorderkade (stadsgebied Overstad)

Moois voor in huis en de beste cadeautjes vind je hier

Het moet wel raar lopen wil je voor een cadeautje niet slagen bij Living Roots, een nieuwe concept store (en lunchroom) in Alkmaar. Je vindt er heel veel mooi servies, messing accessoires, kleine meubels, kussens, Ixxi-prenten voor aan de muur… Mocht je bij thuiskomst spijt hebben omdat je er tóch niets hebt gekocht, dan kun je altijd nog terecht in de webshop.

Living Roots, Mient 13

Lekker wandelen en geitjes aaien in het oudste stadspark van Nederland

Hét park van Alkmaar is de Alkmaarderhout, door bewoners van de stad ook wel gewoon ‘De Hout’ genoemd. Het oudste stadspark van Nederland bestaat al sinds 1607, en het is de plek om te wandelen, hard te lopen of muziekfestivals te bezoeken in Cultuurpark de Hout. Ben je met kinderen, dan is Stadsboerderij De Hout met zijn geiten, schapen, varkentjes en pauwen een bezoekje waard.

Alkmaarderhout, Kennemerstraatweg 139

Deze winkel vind je echt alleen in Alkmaar – een must voor liefhebbers van mooie tassen

Een van de meest eigenzinnige winkels van Alkmaar is SPRDLX, de concept store van tassenontwerper Anita Stam. Behalve haar collectie handgemaakte leren tassen vind je er ook vintage meubels, kussens en sieraden, mooie illustratieprints en veel vazen en planten.

SPRDLX, Hekelstraat 10

Ontdek de geschiedenis van de stad

Een heel leuke manier om wat meer van Alkmaar te weten te komen, is de Walk of History. Verspreid door de Langestraat, de grootste winkelstraat van Alkmaar, vind je vijftig lichtgevende tegels die je meer vertellen over de stad. Van de geboorte van Alkmaar via het Alkmaars Beleg en de Gouden Eeuw tot nu.

Walk of History, Langestraat

Binnenkort naar Haarlem? Deze hotspots mag je niet missen (het zijn er lekker veel)

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Toe aan een nieuwe garderobe? Zet deze kledingruilfeestjes in je agenda
Toe aan een nieuwe garderobe? Zet deze kledingruilfeestjes in je agenda