Tijd om de lente te vieren: dit zijn de leukste events in mei

Tijd om de lente te vieren: dit zijn de leukste events in mei Tijd om de lente te vieren: dit zijn de leukste events in mei Tijd om de lente te vieren: dit zijn de leukste events in mei

Hoera, het is lente: overal worden weer festivals en andere leuke dingen georganiseerd. Wij hebben de leukste events in mei voor je op een rijtje gezet. Van acrobatencircus tot kunst kijken en van de duurzame Appelparade tot het gezellig rommelige festival Hemeltjelief. 

Genieten van alles wat leuk en groen is op de Appelparade

Elk jaar met Pinksteren kun je op de Appelparade, op biologisch landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek (Noord-Holland), genieten van alles wat leuk en groen is. Vegan en biologisch eten, een kookworkshop volgen, de fair trade modeshow bewonderen en lekker neuzen in de vele pop-upwinkeltjes met veelal handgemaakte spullen. Er zijn verschillende bandjes, er is een poppentheater, je kunt er pony rijden en hout bewerken… teveel om op te noemen, dus. Kaartjes koop je in de voorverkoop online voor 5 euro (12 jaar en ouder) of 2,50 (kinderen tussen 4 en 12 jaar). Aan de deur zijn ze een euro duurder.

Appelparade, 20 en 21 mei. Lisserbroek

Kunst bekijken van 80 verschillende kunstenaars in Makkum

Meer zin om kunst te kijken? Ook in het Pinksterweekend, op 19, 20 en 21 mei, vindt in het Friese Makkum het kunstweekend Makkum Art plaats.  Er is werk te zien van 80 kunstenaars, van installaties en sculpturen tot glaskunst, fotografie en schilderijen. Je kunt het allemaal al wandelend door het dorp bekijken, in tuinen en bijzondere panden, zoals het 16e-eeuwse pand van de beroemde keramiekfabriek Koninklijke Tichelaar en de Doopsgezinde Kerk. Bijzonder is bijvoorbeeld het werk van kunstenaar Thirza Schaap, die kunst maakte van al het plastic dat zij op het strand aantrof.

Makkum Art, 19, 20 en 21 mei. Makkum

Kijken naar de dierentuin door de ogen van kunstenaars

Wat zie je als je door de ogen van een kunstenaar naar dierentuin Artis kijkt? De jonge kunstenaars van collectief MOAM zijn in de natuur en het erfgoed van de Amsterdamse dierentuin gedoken en hebben hun indrukken gebruikt voor nieuwe kunstwerken. De komende maanden kun je op verschillende plekken in Artis hun objecten bekijken.

Artis, Plantage Kerklaan 38-40. Amsterdam

Met open mond kijken naar de halsbrekende toeren van deze acrobaten

Je houdt je adem in als je naar de jonge acrobaten van Gravity & Other Myths kijkt. Het is circus, maar dan terug naar de basis: razendknap kunst- en vliegwerk waarbij gelachen mag worden. In Australië zijn ze al groot, deze maand veroveren ze Nederland. Je kunt de voorstelling ‘Back to Basics’ op heel veel plaatsen in Nederland zien, onder andere in de Groningse Oosterpoort (12 mei), Schouwburg Ogterop in meppel (17 mei) de Leidse Schouwburg (18 mei), de Tilburgse Schouwburg (19 mei).

‘Back to Basics’ door Gravity & Other Myths

Bewoner de jurken van ontwerper Jan Taminiau (ja, die van Máxima)

Je kent zijn werk misschien van de prachtige jurken die koningin Maxima droeg bij de kroning van koning Willem-Alexander, maar Jan Taminiau heeft veel meer bijzondere werken gemaakt.  In het Utrechtse Centraal Museum kun je zijn jurken van dichtbij bewonderen. De kunstenaar vindt het belangrijk dat zijn jurken ook van dichtbij verrassen, zei hij bij de opening van de tentoonstelling. ‘Stel nou dat tijdens een diner het gesprek stilvalt, dan heb je door de mooie details van de jurk toch nog gespreksstof.’

Agnietenstraat 1, Utrecht

Hemeltjelief, wat een leuk festival is dit

Net als ieder jaar vindt met Hemelvaart, op 10 mei, het Hemeltjelief festival in Amsterdam plaats. Het is een gezellig chaotisch festival voor alle leeftijden: kunst en (straat)theater, een kampvuur, heel veel muziek, een rodeovarken (niet echt, natuurlijk), lekker eten en drinken: er is van alles te doen en te beleven. Net als ieder jaar werkt het festival samen met een goed doel en staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Je kunt blijven dansen tot 3 uur, want het feest wordt afgesloten met een DJ-set.

NDSM Eiland

Meer zin om een dagje de stad in te gaan? Bezoek dan de allerleukste adresjes in Den Haag, ga eens een dagje naar Haarlem of bezoek de hotspots van Groningen

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zomers dagje in het zuiden? Dit zijn de hotspots van Maastricht
Zomers dagje in het zuiden? Dit zijn de hotspots van Maastricht