Lentekriebels? Met deze 4 tips haal je het mooiste uit dit nieuwe seizoen

Lentekriebels? Met deze 4 tips haal je het mooiste uit dit nieuwe seizoen Lentekriebels? Met deze 4 tips haal je het mooiste uit dit nieuwe seizoen Lentekriebels? Met deze 4 tips haal je het mooiste uit dit nieuwe seizoen

Ik wil met jou doen wat de lente doet met de kersenbomen, schreef de Chileense dichter Pablo Neruda. Zo vier je de lente – met een beetje extra.

Elk jaar, als de kersenbomen in bloei staan, trekken mensen naar buiten om samen te picknicken in het park. Hanami matsuri, heet het in Japan. De bloei valt meestal tussen eind maart en begin mei, in de weersberichten wordt de kersenbloei ook meegenomen, zodat je desgewenst je vrije dagen eromheen kunt plannen.

Hanami matsuri is natuurlijk niet het enige lentefeest. Je hebt Noroez (‘nieuwe dag’), het Perzisch nieuwjaar, dat begint met een grote schoonmaak en eveneens eindigt met een uitbundig feestmaal. Intussen staan op tafel zeven dingen die geluk en voorspoed symboliseren, de Haft Sin: lentebloemen, beschilderde eieren, goudvissen, wat muntjes, een gedichtenbundel, een spiegel.

En natuurlijk valt het christelijke Pasen hier ook onder. Het feest van de wederopstanding, in religieuze zin. Omgeven door de heidense lente-rituelen: huis schoonmaken, nieuwe kleren aan, op je paasbest, en dan naar buiten, eieren zoeken.

Wat doe je om de lente te vieren, als je van huis uit geen ‘lentetradities’ hebt? Dan pak je de kern, en dan doe je het zo:

1. Veeg je lei schoon

Die grote schoonmaak (die een onderdeel is van veel lentefeesten) geldt niet alleen letterlijk, voor je huis. Het is ook een symbolische handeling. De lente vier je door de ramen open te gooien, je hele hebben en houwen te luchten, weg te doen wat weg kan, de balans op te maken. Lucht je hart, en zet dan een streep onder het verleden. Vergeef jezelf en anderen voor wat er mis ging en begin met een schone lei.

2. Ga naar buiten

De lente beleef je het best door er met je neus bovenop te staan. Elke dag naar buiten dus, hup! Want dan zie je hoe er eerst een zweempje groen verschijnt op de takken van de treurwilg. Hoe de zachte katjes uit hun schulp kruipen. Hoe brutaal het fluitenkruid opkomt, als de eerste bladeren tevoorschijn zijn gekomen. Ondertussen zijn de duiven en mezen druk in de weer met takjes en veertjes. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is om vrolijk van te worden: in het zonlicht maak je vitamine D aan. Daarvan krijg je energie en zit je lekkerder in je vel.


3. Deel de overvloed

Feesten vier je samen en ook de lente vier je het beste met mensen die je kent. Kidnap je familie en vrienden die veel te veel binnen zitten en sleur ze mee naar het bos, of het lente evenement bij uitstek: ga samen picknicken in het park. Haal sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes en tulpen in huis, en geef ze ook weg. Hoeveel bloemen je ook plukt, de lente hou je niet tegen.

4. Wees de lente

De winter was het seizoen van stilte en rust. De lente is vrolijk, uitbundig, een en al optimisme. De lente is de tijd om het beste in jezelf naar boven brengen. En is het niet nóg mooier om dat ook met anderen te doen? Een verdrietig kind aan het lachen maken. IJs laten smelten. Wat dor en droog en dood was weer tot leven kussen.

‘Ik wil met jou doen wat de lente doet met de kersenbomen’, schreef Pablo Neruda en dat is het mooiste citaat over de lente dat we kennen. Omdat het alles wat liefde is, zo mooi samenvat, in een enkele zin. De lente wil je niet alleen ondergaan. De lente wil je zijn.

Iets doen met je voorjaarsgevoel?

Meer tips voor de lente

Zo geef je je huis een energetische lenteschoonmaak.

Volgend artikel
Je bent verantwoordelijk voor 50% van je relatie – de rest moet hij (of zij) doen
Je bent verantwoordelijk voor 50% van je relatie – de rest moet hij (of zij) doen